אונקולוגיה

עלייה במספר הנשים החולות בסרטן הריאה בישראל ובמספר הנפטרות מהמחלה כנראה כתוצאה מעליית שיעור המעשנות בעבר (האגודה למלחמה בסרטן)

סרטן ריאה

.הודעת האגודה למלחמה בסרטן

לציון חודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן הריאה, האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות מפרסמים את הנתונים המעודכנים לגבי מצב סרטן הריאה בישראל.

סרטן הריאה הוא הסרטן השני בשכיחותו בעולם המערבי ומהווה גורם עיקרי לתמותה מסרטן. בישראל סרטן הריאה הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים ערבים, ובין הנפוצים ביותר גם בקרב גברים יהודים, נשים יהודיות ונשים ערביות, הן מבחינת התחלואה והן מבחינת התמותה. לרוב מחלה זו מתגלה בשלב מתקדם, ומשום כך ההישרדות נמוכה.

הנתונים נכון לשנת 2017:

[בשל מורכבות האיסוף, המידע העדכני ביותר ברישום הלאומי לסרטן מתייחס לשנת 2017.]

מנתוני הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות עולה כי בשנת 2017 אובחנו בישראל 2,613 חולים חדשים בסרטן הריאות, מהם 37.3% נשים. לשם השוואה, בשנת 2007 אובחנו בישראל 2,114 חולים חדשים בסרטן הריאה, מהם 35.3% נשים ואילו בשנת 1997 אובחנו בישראל 1,484 חולים חדשים בסרטן הריאה מהם 29.2% נשים.

מכאן שמספר החולים האבסולוטי עלה במהלך שני העשורים האחרונים בכל קבוצות האוכלוסייה בישראל, ופרופורציית הנשים בקרב החולים עלתה גם היא.

הסיכון לחלות בסרטן הריאה בישראל בקרב האוכלוסייה היהודית והאחרים (נוצרים שאינם ערבים וכאלה ללא סיווג דת) הוא 27.3 ל-100,000 גברים (בתקנון לגיל) ו-15.7 ל-100,000 נשים. בקרב האוכלוסייה הערבית המדדים המקבילים הם 44.3 בגברים ו-6.5 בנשים ל-100,000.

לדברי פרופ’ ליטל קינן בוקר, מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות: “נמצא כי בגברים יהודים ואחרים נצפתה ירידה מובהקת בהיארעות (מספר המקרים החדשים שמאובחנים) במשך שני העשורים האחרונים (2017-1996), בעוד שבגברים ערבים אין כל שינוי (כנראה לאור שיעורי העישון הגבוהים בחברה הערבית אשר משפיעים על התחלואה בסרטן הריאה). בנשים יהודיות ואחרות נצפתה עלייה מובהקת בתחלואה במשך שני העשורים האחרונים, ללא שינוי בנשים ערביות”.

שיעור התחלואה נבדק גם לפי קבוצת גיל, מין ואוכלוסייה. נראה כי עיקר הסיכון הוא בקבוצות הגיל המבוגרות (70 ומעלה), והסיכון בגברים גבוה בהרבה מאשר בנשים. הסיכון בגברים ערבים גבוה מזה שבגברים יהודים ואחרים; בנשים, הסיכון הגבוה ביותר נצפה ביהודיות ואחרות.

מנתוני הפטירה עולה שבשנת 2017 נפטרו בישראל 1,842 בני אדם מסרטן הריאה, מהם 33.2% נשים. לשם השוואה, בשנת 2007 נפטרו בישראל 1,551 בני אדם מהמחלה, מהם 32.6% נשים. בשנת 1997 נפטרו בישראל 1,163 אנשים מסרטן הריאה, מהם 29.9%, נשים. כלומר, מספר הנפטרים האבסולוטי עלה במהלך שני העשורים האחרונים בכל קבוצות האוכלוסייה בישראל, ופרופורציית הנשים בקרב הנפטרים עלתה מעט גם היא.

עוד נמצא כי בגברים יהודים ואחרים ישנה ירידה מובהקת בתמותה במשך שני העשורים האחרונים (2017-1996) בכחצי אחוז לשנה, בעוד שבנשים יהודיות ואחרות נצפתה עלייה מובהקת בתמותה, בכ-1% לשנה. באוכלוסייה הערבית שיעורי התמותה היו יציבים לאורך התקופה.

חישוב מדד ההישרדות היחסית מסרטן הריאה לחמש שנים, הראה שלמרות שיפור קטן בשנים האחרונות, סרטן הריאה נותר מחלה קטלנית גם בקרב חולים צעירים. שיעור ההישרדות ביהודים (ואחרים) ובערבים דומה. בקרב נשים שיעור ההישרדות מעט גבוה יותר מאשר בגברים.

לעיון בדו”ח המלא הקליקו כאן

משה בר-חיים, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן: “עישון סיגריות הינו גורם הסיכון המשמעותי והקריטי ביותר להתפתחות סרטן הריאה. עישון סיגריות אקטיבי או פסיבי הוא הגורם לכ-80% ממקרי המוות מסרטן הריאה. בשנים האחרונות נוסף לעישון סיגריות אנו עדים לעלייה מתמדת בשימוש בסיגריות אלקטרוניות שההתמכרות אליהן חזקה יותר מההתמכרות לסיגריות רגילות, ובשימוש בנרגילה בקרב צעירים. יש לזכור כי הסבירות להתפתחות סרטן ריאות גבוהה יותר בקרב אנשים המתחילים לעשן בגיל צעיר. חשוב לדעת כי אדם המפסיק לעשן מפחית באופן משמעותי את הסיכון שלו לחלות. והכי חשוב לזכור שהעישון הוא גורם הסיכון המוביל הניתן למניעה!

נכון להיום, הצעד שנמצא כיעיל ביותר נגד תופעת העישון הוא העלאת המיסוי על מוצרי עישון, וזו האסטרטגיה העיקרית להפחתת מקרי המוות מסרטן ולמניעת התחלת עישון בקרב צעירים ובני נוער. אני קורא לנוער ולצעירים – אל תתחילו עם ההרגל הממכר והממית, והתרחקו מסיגריות.”

תוכנית הפיילוט לגילוי מוקדם של סרטן הריאה

בשנים האחרונות מתקיים דיון מדעי במערכות הבריאות בארץ ובעולם בנושא גילוי מוקדם של סרטן הריאה באוכלוסייה של אנשים הנמצאים בסיכון גבוה וללא תסמינים למחלה. מדובר על תוכנית באמצעות סריקת,CT במינון קרינה נמוך לאנשים מעשנים. האגודה למלחמה בסרטן סייעה בהתמקצעות בתחום בארץ, והיא בעד יישום תוכנית סריקה שתיעשה בדרך שתוביל ליותר תועלת מנזק לציבור הנבדקים.

בתחילת 2020 אישר משרד הבריאות לקיים פיילוט בשיתוף קופות החולים לגילוי מוקדם של סרטן הריאה, שיכול להציל מאות ישראלים בשנה ממוות, עם פרוץ מגפת הקורונה טרם הוחל בביצועה התוכנית. עם זאת אתמול הודיע משרד הבריאות כי הפיילוט יתחיל בינואר 2021.

מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר “אנחנו מצטרפים לקריאה ולהחלטה של משרד הבריאות לקדם את הנושא בהקדם על מנת ליישם את הפיילוט בצורה מיטבית”

יום עיון אונליין בנושא סרטן הריאה של המרכז הרפואי בני ציון והאגודה למלחמה בסרטן

תאריך: 8/12/2020

10.00-10.05 דברי פתיחה- ד”ר עבד אגבריה, מנהל המכון האונקולוגי

10.30 -10.05 חידושים ועדכונים-ד”ר ילנה שכטמן, רופאה בכירה, מכון אונקולוגי

10.30-10.45 התמודדות רגשית-ליאת אמיר, עובדת סוציאלית, מכון אונקולוגי

11.00- 10.45 התמודדות עם תופעות לוואי-ד”ר רשא  חורי, רופאה בכירה, מכון אונקולוגי

 11.30- 11.00 פאנל שאלות ותשובות בהשתתפות המרצים

יום עיון אונליין בנושא סרטן ריאה בשפה הערבית

תאריך: יום ג’ 15.12.2020

18:00-18:10 דברי פתיחה – מר’ פאתן ג’טאס מנהל פעילות האגודה בחברה הערבית.

18:10-18:25 חידושים ועדכונים – ד”ר עבד אגבאריה, מנהל היחידה האונקולוגית מרכז רפואי בני ציון ומרכז רפואי אסותא מגדלי נצרת.

18:25-18:40 חידושים בטיפולי קרינה בסרטן הריאה – ד”ר היתאם נסראללה, מנהל תחום קרינה לגדולי ריאה ובית החזה,             מערך אונקולוגי, מרכז רפואי רמב”ם.

18:40-18:55 התמודדות החולה ומשפחתו עם מחלת הסרטן והשלכותיה עו”ס היא טורעאני, יחידה לאונקולוגיה בקהילה, מחוז צפון, כללית.

18:55-19:05 התמודדות עם תופעות הלוואי בעקבות הטיפולים גב’ לינה נג’אר, אחות אונקולוגית, ב”יח המשפחה הקדושה 19:05-19:30 פאנל מרצים ותשובות על השאלות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל- Telisotuzumab Vedotin לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) מתקדם-מקומית או גרורתי עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met לאחר טיפול סיסטמי קודם. מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר גם את בדיקת VENTANA MET (SP44) RxDx Assay של חברת רוש […]

  • תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בשיעורי הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי הישרדות כוללת טובים יותר בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב נרחב שקיבלו טיפול כימו-אימונותרפי לעומת אלו ללא אירועים אלו, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת European Journal of Cancer. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 399 חולים (גיל חציוני של 66 שנים, 55.4% […]

  • עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר למספר הפרעות ראיה

    עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר למספר הפרעות ראיה

    בקרב מעשנים פעילים תועד סיכון גבוה פי 12 לניוון מקולארי גילי, סיכון גבוה פי שלוש לגלאוקומה ראשונית פתוחת-זווית וסיכון גבוה פי ארבע לקטרקט, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת European Journal of Ophthalmology. הסיכון המוגבר לחלק מההפרעות העיניות נותר בחולים עם היסטוריה של עישון. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי PubMed, Scopus ו-Web of Science והשלימו סקירה […]

  • טיפול בתרופות להפסקת עישון אינו מלווה בסיכון מוגבר למומים מולדים

    טיפול בתרופות להפסקת עישון אינו מלווה בסיכון מוגבר למומים מולדים

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine עולה כי חשיפה לטיפול בתחליפי ניקוטין, כולל Varenicline או Bupropion בתוך 90 ימים לפני הפריה או במהלך הטרימסטר הראשון, אינו מלווה בסיכון מוגבר למומים מולדים מג’וריים. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי נערך בארבעה אזורים – ניו סאות’ וויילס, ניו זילנד, נורבגיה ושבדיה – להערכת הסיכון למומים מולדים מג’וריים לאחר […]

  • האם תבחין נשימה עשוי לסייע בזיהוי סרטן ריאות?

    האם תבחין נשימה עשוי לסייע בזיהוי סרטן ריאות?

    מחקר פרוספקטיבי רב-מרכזי אישר כי אף אלקטרוני עשוי לזהות בצורה מדויקת סרטן ריאות בחולים הסובלים מהמחלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Oncology. במדגם הוולידציה, מודל אף אלקטרוני חדש הדגים רגישות של 94% וסגוליות של 63% לזיהוי ממאירויות ריאתיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מערכת אף אלקטרוני מציעה כלי מבטיח, לא-פולשני, לזיהוי […]

  • עדויות נוספות תומכות ביעילות Osimertinib לשיפור הישרדות כוללת בחולים עם NSCLC ומוטציית EGFR (מתוך כנס ה-ECLC)

    עדויות נוספות תומכות ביעילות Osimertinib לשיפור הישרדות כוללת בחולים עם NSCLC ומוטציית EGFR (מתוך כנס ה-ECLC)

    מתוצאות מחקר LAURA שפורסמו במהלך כנס מטעם ה-European Lung Cancer Congress עולה כי התועלת ההישרדותית של טיפול ב-Osimertinib (טאגריסו) נותרה גם לאחר טיפול כימו-קרינתי דפיניטיבי בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם מוטציית EGFR שאינם מועמדים לניתוח להסרת הגידול. מדגם המחקר כלל 216 חולים שחולקו באקראי ביחס 2:1 לקבלת Osimertinib […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • טיפול משלים ב-Durvalumab משפר הישרדות חולים עם SCLC בשלב מוקדם (N Engl J Med)

    טיפול משלים ב-Durvalumab משפר הישרדות חולים עם SCLC בשלב מוקדם (N Engl J Med)

    טיפול משלים ב- Durvalumab (אימפינזי) הוביל לשיפור משמעותי בהישרדות ללא התקדמות מחלה ובהישרדות כוללת לעומת פלסבו בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב מוקדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ESMO ופורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Durvalumab, נוגדן הומאני חד-שבטי […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך