אונקולוגיה

טיפול אנדוקריני מלווה בתסמיני מנופאוזה גרועים יותר בנשים עם סרטן שד (Menopause)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Menopause עולה כי בקרב נשים עם סרטן שד בסין, באלו שקיבלו טיפול אנדוקריני אדג’וונטי דווח על שכיחות גבוהה יותר של תסמיני מנופאוזה, אשר היו גם בדרגה חמורה יותר, בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול אנדוקריני אדג’וונטי. מהתוצאות עולה עוד כי בקרב נשים שהקפידו על אורח חיים בריא ואלו עם תמיכה חברתית דווח על שכיחות נמוכה יותר של תסמיני מנופאוזה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אעפ”י שטיפול אנדוקריני משפר משמעותית את הפרוגנוזה של המחלה, הטיפול מלווה בתסמינים מרובים העשויים להוביל למנופאוזה מוקדמת ולחוסר היענות לטיפול תרופתי עם פגיעה באיכות החיים של הנשים. לאור דיכוי רמות אסטרוגן, נשים המקבלות טיפול אנדוקריני לרוב מדווחות על שכיחות גבוהה יותר של תסמיני מנופאוזה ותסמינים בדרגה חמורה יותר בהשוואה לנשים בריאות.

להערכת הקשר בין תמיכה חברתית והקפדה על אורח חיים בריא על שכיחות וחומרת תסמיני מנופאוזה בנשים אלו, החוקרים גייסו 226 משתתפות שקיבלו טיפול אנדוקריני כנגד סרטן שד בין דצמבר 2020 ועד דצמבר 2021. כל המשתתפות עברו כריתת שד מלאה ודיווחו על וסתות סדירות טרם הטיפול הניתוחי.

המשתתפות במחקר דיווחו על תסמיני מנופאוזה לפי סולם Menopause Rating Scale – כאשר מדד של 17 נקודות ומעלה העיד על תסמינים חמורים. המשתתפות במחקר גם השלימו את מדד Health-Promoting Lifestyle Profile II, המדווח על אורח החיים בהיבטים של אחריות אישית למצב הבריאותי, פעילות גופנית, תזונה, התקדמות רוחנית, קשרים בין-אישיים וניהול מתחים. הנשים גם השלימו את סקר Perceived Society Support Survey, להערכת התמיכה החברתית.

בתחילת המחקר, 867% מהנשים היו לאחר-מנופאוזה, 65.9% קיבלו מעכבי ארומטאז ו-70.2% קיבלו טיפול אנדוקריני במשך עד שלוש שנים.

מרבית המשתתפות במחקר (92.9%) דיווחו על תסמיני מנופאוזה, כאשר 30.5% דיווחו על תסמינים בדרגה חמורה. התסמינים הנפוצים ביותר כללו גלי חום/הזעות לילה, תשישות גופנית ונפשית, אי-נוחות מפרקית ושרירית, אי-שקט ובעיות שינה.

מניתוח רב-משתני עלה כי הכנסה משפחתית חודשית (p=0.01), רמת השכלה (p<0.01), אחריות על המצב הבריאותי (p=0.03), התקדמות רוחנית (p<0.01), תמיכה מחברים (p<0.01) ותמיכה מאחרים (p=0.01) נקשרו עם פחות תסמיני מנופאוזה. השימוש במעכבי ארומטאז ו-SERM (או Selective Estrogen Receptor Modulator) לווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני מנופאוזה (p<0.01).

ממצאי המחקר מעידים כי השכיחות והחומרה של תסמיני מנופאוזה גבוהות בנשים עם סרטן שד תחת טיפול אנדוקריני אדג’וונטי. מספר מאפיינים סוציו-דמוגרפים, אורח חיים בריא ותמיכה חברתית נקשרו עם הופעת וחומרת תסמיני מנופאוזה. נתונים אלו עשויים לסייע לרופאים המטפלים לזהות את הנשים בסיכון גבוה לסבול מתסמיני מנופאוזה בעקבות טיפול אנדוקריני אדג’וונטי כנגד סרטן שד.

Menopause, Dec 2022

 

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה