אונקולוגיה

כמחצית מהמבוגרים עם אבחנה חדשה של קשריות ריאתיות קטנות מדווחים על תחושות חרדה (CHEST)

קרוב למחצית מהמבוגרים עם אבחנה חדשה של קשריות ריאתיות קטנות מדווחים על תחושות מצוקה רגשית ומספר דומה סובל מחרדה כללית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי אבחנה אקראית של קשריות ריאתיות מלווה בשכיחות גבוהה של מצוקה רגשית; למרות שזו לרוב מסווגת בדרגה קלה וזמנית, לעיתים תתכן הפרעה חמורה וממושכת.

החוקרים התבססו על תשובות לסקרים ובחנו את התוצאות ב-2,049 מבוגרים (גיל ממוצע של 65 שנים, 52.4% נ שים) עם קשריות ריאתיות קטנות (עד 15 מ”מ) ממחקר Watch the Spot Trial להערכת שיעורי הימצאות חרדה ומצוקה באוכלוסייה זו 6-8 שבועות לאחר אבחנת קשריות ריאתיות.

מידע אודות חרדה כללית נאסף בעזרת מדד Six-Item Anxiety Inventory (מדדים בטווח 6-24 נקודות), כאשר שאלון Impact of Event Scale-Revised שימש לאיסוף מידע אודות מצוקה רגשית על-רקע אבחנת קשריות (מדדים בטווח 0-88 נקודות). בשני המדדים, ציון גבוה יותר העיד על תוצא גרוע יותר.

מרבית הקשריות היו בגודל של עד 4 מ”מ (39.6%) או 4-6 מ”מ (31.7%), וחלק קטן היה בגודל 6-8 מ”מ (15.5%) או 8-15 מ”מ (13.2%). יצרה מזאת, בלמעלה ממחצית מהמשתתפים (60.4%) האבחנה התקבלה בעקבות זיהוי אקראי.

מהערכת התגובות לשאלון Impact of Event Scale-Revised עלה כי 48.8% מהמבוגרים חוו מצוקה על-רקע אבחנת הקשריות, כולל 32.2% עם מצוקה קלה (8-23 נקודות), 9.4% עם מצוקה בדרגה בינונית (24-36 נקודות) ו-7.2% עם מצוקה בדרגה חמורה (מעל 36 נקודות).

מתוצאות מדד Six-Item State Anxiety Inventory עלה כי 27.4% מהמבוגרים סבלו מחרדה בדרגה חמורה (מעל 13 נקודות) ו-14.9% סבלו מחרדה בדרגה בינונית (11-13 נקודות).

החוקרים שאלו את המשתתפים אודות ממאירות ומצאו כי שליש (33.2%) היו מוטרדים מאוד מאפשרות זו.

להערכת גורמים הקשורים למצוקה רגשית משמעותית יותר משנית לאבחנת הקשריות השלימו החוקרים מודל מתוקנן לגיל, מין, גזע, מוצא אתני, הרגלי עישון ומאפייני הקשרית. במקרים בהם המטופלים לא קיבלו הודעה מוקדמת על אבחנת הקשרית מרופא המשפחה תועדה מצוקה רגשית חמורה יותר (הבדל אבסולוטי של 2 נקודות) וכן מדדי חרדה גבוהים יותר (הבדל אבסולוטי של 0.9 נקודות). בנוסף, במקרים בהם קוטר הקשריות עלה על 8 מ”מ לעומת קשריות של עד 4 מ”מ תועדו מדדי מצוקה רגשית גבוהים ב-3.3 נקודות.

מספר מאפיינים דמוגרפיים לוו במדדי מצוקה רגשית גבוהים יותר על-רקע אבחנת קשריות ריאתיות: גיל צעיר יותר (הבדל אבסולוטי של 1.8- נקודות לכל עליה של 10 שנים), מין נקבה (הבדל אבסולוטי של 3.5 נקודות לעומת גברים), גזע שחור (הבדל אבסולוטי של 4.7 נקודות לעומת לבנים) ומוצא היספאני (הבדל אבסולוטי של 4.4 נקודות לעומת מוצא שאינו היספאני). החוקרים מצאו עוד כי בקרב מעשנים בעבר ואלו שמעולם לא עישנו תועדו מדדי מצוקה רגשית נמוכים יותר, בהשוואה למעשנים פעילים.

בדומה למאפיינים המפורטים מעלה, מדדי חרדה גבוהים יותר תועדו בנשים לעומת גברים (הבדל אבסולוטי של 1.2 נקודות) ובצעירים לעומת מבוגרים יותר (הבדל אבסולוטי של 0.7- נקודות לכל עליה של 10 שנים בגיל). באלו שמעולם לא עישנו תועדו מדדי חרדה נמוכים יותר לעומת מעשנים פעילים.

החוקרים קוראים לפתח גישות חדשות להקלה על תחושות המצוקה של מטופלים עם אבחנה חדשה של קשריות ריאתיות קטנות, עם דגש על מטופלים צעירים, נשים, מעשנים בהווה/בעבר ובני מיעוטים, כמו גם ע מטופלים עם קשריות גדולות יחסית.

CHEST, Aug 2024

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיכון מוגבר לאובדנות בקרב מתבגרים עם הפרעות אכילה (Int J Psychiatry Clin Pract)

    סיכון מוגבר לאובדנות בקרב מתבגרים עם הפרעות אכילה (Int J Psychiatry Clin Pract)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Psychiatry: Clinical Practice מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב מתבגרים עם הפרעות אכילה סיכון מוגבר למחשבות אובדניות, ניסיונות אובדניים ופגיעה עצמית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות שכיחות אובדנות בקרב חולים עם הפרעות אכילה שונות או מידע אודות גורמים המנבאים מחשבות אובדניות […]

  • דיכאון עמיד לטיפול מלווה בסיכון מוגבר לתמותה (J Affective Disorders)

    דיכאון עמיד לטיפול מלווה בסיכון מוגבר לתמותה (J Affective Disorders)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Psychiatry מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי דיכאון עמיד לטיפול מלווה בעליה של 17% בסיכון לתמותה, בהשוואה לדיכאון מג’ורי שאינו עמיד לטיפול. העלייה בסיכון לתמותה נובעת בעיקר ממעשי אובדנות ומנת-יתר בשוגג, אשר היו נפוצים כפליים בקרב חולים ללא הטבה בהפרעת מצב הרוח לאחר שני ניסיונות […]

  • טיפול הורמונאלי כנגד תסמיני מנופאוזה מלווה בסיכון מופחת להישנות פסיכוזה (AJP in Advance)

    טיפול הורמונאלי כנגד תסמיני מנופאוזה מלווה בסיכון מופחת להישנות פסיכוזה (AJP in Advance)

    טיפול הורמונאלי למנופאוזה מלווה בירידה של 16% בסיכון להישנות פסיכוזה בנשים עם סכיזופרניה או הפרעה סכיזואפקטיבית, בפרט בנשים שהחלו טיפול הורמונאלי בגילאי 40-55 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת AJP in Advance. החוקרים השלימו מחקר עוקבה ארצי בפינלנד שכלל 3,488 נשים שאובחנו עם סכיזופרניה או הפרעה סכיזואפקטיבית ואושפזו בשל פסיכוזה בין 1972 […]

  • שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    חשיפה יומית נרחבת יותר לזמן מסך בקרב פעוטות מלווה בביטויים אינטנסיביים יותר של כעס בשלב מאוחר יותר בחייהם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי כלל מדגם של 315 פעוטות (54% בנים) שהיו בני 3.5 שנים בשנת 2020. ההורים של הפעוטות דיווחו על משך הזמן שהילדים השתמשו בטאבלטים בימות השבוע ובסופי […]

  • רמות ציטוקינים דלקתיים בדם והסיכון לאובדנות בחולים עם הפרעת דיכאון מג'ורית (Front Psychiatr)

    רמות ציטוקינים דלקתיים בדם והסיכון לאובדנות בחולים עם הפרעת דיכאון מג'ורית (Front Psychiatr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Psychiatry עולה כי רמות ציטוקינים דלקתיים בדם עשויות לנבא את הסיכון לאובדנות בקרב מבוגרים עם אבחנה של הפרעת דיכאון מג’ורית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין ציטוקינים דלקתיים ובין הסיכון לאובדנות, אך הקשר בין סיכון לאובדנות ובין ציטוקינים דלקתיים אינו מובן היטב. […]

  • טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום נשימתי חמור (Lancet Psychiatry)

    טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום נשימתי חמור (Lancet Psychiatry)

    טיפול אנטי-פסיכוטי לסכיזופרניה או הפרעות פסיכוטיות אחרות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום COVID-19 חמור או זיהום נשימתי אחר ואשפוז נלווה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Lancet Psychiatry. עם זאת, לא תואר קשר בין טיפול אנטי-פסיכוטי ובין הסיכון לזיהום קל. החוקרים בחנו את הנתונים ממספר מאגרים בדנמרק שכללו 85,083 משתתפים (גיל חציוני של 45.8 […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה