במאמר שפורסם בכתב העת Osteoporosis International מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ADT (או Androgen Deprivation Therapy) מלווה בסיכון מוגבר לשברים שבריריים בגברים עם סרטן ערמונית. הסיכון המוגבר לשברים תועד בתוך שישה חודשים מהתחלת הטיפול לדיכוי אנדרוגנים ונותר לפרק זמן ממושך.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי טיפול ADT מעלה את הסיכון ארוך הטווח לשברים בגברים עם סרטן ערמונית, אם כי הסיכון לשברים שבריריים עדיין אינו ידוע. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להעריך את הסיכון לשברים שבריריים ושברים על-רקע ממאירות בגברים עם סרטן ערמונית תחת ADT.
מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל גברים עם סרטן ערמונית, כאשר זמני המעקב חולקו למרווחים של 30 ימים ולפי חשיפה ל-ADT (בהווה, בעבר, או ללא חשיפה). החוקרים סיווגו את הטיפול ב-ADT לפי משך הטיפול (עד 182 ימים, 183-730 ימים, או מעל 730 ימים).
מדגם המחקר כלל 471 חולים (גיל ממוצע של 70.5 שנים), עם מעקב ממוצע של 5.0 שנים באלו שמעולם לא קיבלו טיפול ADT ושל 4.1 שנים בחולים שהחלו טיפול ADT בתחילת המחקר או לאורך המעקב. במהלך תקופת המעקב זוהו 60 גברים עם שבר, 48 שברים שבריריים (80%) ו-12 שברים על-רקע ממאירות (20%).
טיפול ADT פעיל לווה בסיכון מוגבר לכלל השברים (יחס סיכון של 5.10, רווח בר-סמך 95% של 2.34-11.13) ובסיכון מוגבר לשברים שבריריים (יחס סיכון של 3.61, רווח בר-סמך 95% של 1.57-8.30). הקשר עם שברים על-רקע ממאירות לא נבחן מאחר ולא תוארו אירועים במהלך הזמן בו לא קיבלו החולים טיפול לדיכוי הורמונאלי.
מהנתונים עולה סיכון מוגבר לכלל השברים עם משך ארוך יותר של טיפול לדיכוי הורמונאלי.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על סיכון מוגבר לשברים שבריריים בגברים עם סרטן ערמונית תחת טיפול לדיכוי הורמונאלי, בהשוואה לגברים שאינם מקבלים טיפול דומה. הסיכון המוגבר תואר כבר בתוך שישה חודשים מהתחלת הטיפול ונותר זמן רב.
Osteoporosis Int, Sep 18, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!