עיניים

עיניים או חולים? האם המחקרים ברפואת עיניים מתוכננים ומנותחים כהלכה?/ פרופ’ מרדכי רוזנר

חלק לא מבוטל מהמחקרים ברפואת העיניים ייחודיים בכך שכל פרט במחקר הינו בעל שני data points פוטנציאלים שתי העיניים. תכנון המחקר יהיה שונה אם רק עין אחת או שתי העיניים יכללו במחקר. פורסמו מחקרים רבים שתארו דרכים שונות לחישוב ה- sample size ולביצוע העיבוד הסטטיסטי למתכונות המחקר השונות ברפואת העיניים. הם חילקו את המחקרים בשטח רפואת העיניים לשלושה סוגים.

הראשון הוא paired-eye design ובו עין שמאל ועין ימין של כל פרט הושוו לאחר ששובצו בשתי קבוצות שונות. השני הוא one-eye design, בו בוחנים רק עין אחת מכל משתתף. השלישי הוא two-eye design בו בחלק מהמשתתפים או בכולם, בוחנים את שתי העיניים.

את ה- two-eye design ניתן לחלק לעוד שלוש תת-קבוצות:  ה- same-group design, ה- different group design וה- mixed design.

ב- same-group design שתי העיניים של אותו משתתף נכללות באותה קבוצה.

ב- different group design שתי העיניים של אותו משתתף נכללות כל אחת בקבוצה אחרת. אפשר לראות את ה- paired-eye design כמקרה מיוחד של different group design בו נכללים שתי העיניים של כל המשתתפים ובמחקר יש רק שתי קבוצות.

ה- mixed design הוא תערובת של של same-group design ושל different group design, בו שתי העיניים של אותו משתתף יכולות להכלל באותה קבוצה או בקבוצות נפרדות.

כמו במחקרים קליניים כלליים אחרים, גם מחקרים בתחום רפואת העיניים יכולים להיות subject design כאשר התוצאים הינם ספציפיים לחולה, כמו לדוגמה בדיקה של מדדי איכות חיים שאינם מיוחסים לעין אלא לאדם.

מתכונות החקר השונות מצריכות שיטות שונות לרנדומיזציה, לחישוב גודל קבוצת המחקר הדרושה, ולבחירת צורת העיבוד הסטטיסטי כולם הכרחיים עבור קבלת מסקנות אמינות ונכונות. לדוגמא, ה- same-group design ההנחה שנתונים שהתקבלו משתי העיניים של אותו משתתף אינם תלויים זה בזה, איננה ברת תוקף ברוב העיבודים הסטטיסטיים, ויכולה לגרום לתוצאות לא אמינות. במקרה כזה יש להשתמש בעיבודים סטטיסטיים מיוחדים.

ב- 1998 פורסמה עבודה שבדקה את תאימות מתכונת המחקר בספרות האופתלמולוגית על ידי סקירת 79 מאמרי מחקר קליני שפורסמו ב- British Journal of Ophthalmology במחצית הראשונה של 1995. הם חילקו את המחקרים לפי מתכונות המחקר של one-eye, two-eye, paired-eye ו- subject design. עבור כל מתכונת מחקר הם בדקו אם נבחרה שיטת העיבוד הסטטיסטי הנכונה. מאז פירסום תוצאות עבודה זו לא פורסם כל עדכון משמעותי, ובנוסף לכך, עבודה זו לא חילתה את מתכונת ה- two-eye design לשלושת תת-הקבוצות הנוספות.

במחקר הנוכחי המטרה הייתה לבחון את מתכונת המחקר של מחקרים randomized controlled trials RCTs)) שפורסמו לאחרונה בתחום רפואת העיניים ולהעריך אם נושאי תכנון המחקר הכוללים את חישוב גודל הקבוצות הנדרש והעיבוד הסטטיסטי של התוצאות היו מתאימים למתכונת המחקר. בנוסף נבחן אם התוצאות דווחו באופן נכון.

החוקרים הם מסינגפור והונג קונג – מהמחלקה לביוסטטיסטיקה של המכון למחקר קליני של סינגפור, מהמרכז לרפואה כמותית של Duke-NUS Graduate Medical School בסינגפור,  מהמחלקה לעיניים ומדעי הראייה של האוניברסיטה הסינית של הונג קונג,  מהמחלקה לאנטומיה של Li Ka Shing Faculty of Medicine ומבית הספר לאחיות של אוניברסיטת הונג קונג. במסגרת עבודה זו בוצעה סקירה סיסטמטית של 69  RCTs, המהווים את כל ה- RCTs שפורסמו בארבעת כתבי העת האופתלמולוגיים הקליניים העיקריים במהלך 2009. התוצא העיקרי היה תאימות המתכונת של המחקרים שנבדקו.

הממצאים היו שרוב (48 אחוזים) מתכונות המחקר היו one-eye design. מתוך קבוצה זו, רק בחצי מהפרסומים תוארה השיטה בה נבחרה העין שנכללה במחקר. מתוכם חמישה בחרו בעין שנכללה במחקר באופן אקראי. שאר המחקרים התחלקו כלהלן: 13% היו paired-eye design, 19% היו subject design ו- 19% היו two-eye design. בין 13 המחקרים עם two-eye design, בארבעה מחקרים שתי העיניים של כל משתתף נכללו באותה קבוצה, בארבעה מחקרים כל אחת משתי העיניים של כל משתתף נכללו בקבוצות נפרדות, וארבעה מחקרים לא הגבילו את הכללת העיניים בקבוצות השונות. אף אחד ממחקרים אלה עשה התאמות בגלל ה- clustering effect בחישוב גודל הקבוצה הנדרש. רק חמישה מחקרים השתמשו בשיטות סטטיסטיות שעושות תיקון עבור העובדה שהתוצאות עבור שתי העיניים של אותו משתתף אינן בלתי תלויות.

מסקנות החוקרים הן שקיימת הטרוגניות ניכרת באיכות מחקרי RCT המתפרסמים מבחינת השימוש הנכון במתכונת המחקר, חישוב גודל קבוצת המחקר, שיטת הרנדומיזציה והכלים הסטטיסטיים. הם ממליצים לא לוותר על יעוץ סטטיסטי בתכנון RCTs כדי לשפר את איכות המחקרים הקליניים בעתיד.

Lee CF, Cheng ACOC, Fong DYT:

Eyes or Subjects: Are Ophthalmic Randomized Controlled Trials Properly Designed and Analyzed?

Ophthalmology 2012;119:869872.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך