עדשות תוך עיניות Intraocular lenses (IOLs) מתוכננות להחליף את העדשה עם הירוד. מעבר לתכונות הבסיסיות של הוספת כוח רפרקטורי ספירי למנגנון האופטי של העין, כאשר מוסרת העדשה הטבעית, נוספו במשך עשרות השנים האחרונות ל- IOL עוד תכונות שונות שנועדו להחליף איכויות פיזיולוגיות ספציפיות של העדשה. אחד מהם הינו העיצוב האספירי של האופטיקה של ה- IOL שנועד לאזן באופן אופטי את האספיריות של הקרנית ובכך לדמות את התכונות של העדשה הקריסטלינית הצעירה. הפחתת אברציות אלה צריכה להביא לאופטימליזציה של איכות התמונה שנופלת על הרשתית ועל ידי כך לשפר את הראיה בהשוואה לזו המתקבלת על ידי עדשה ספירית. אולם, בגלל המדדים האופטיים הרבים האחרים שמשפיעים על התמונה הנופלת על הרשתית, ובגלל התהליכים הנאורונליים המורכבים אשר הופכים תמונה זו לתמונה המתקבלת במח, חשיבות ההשפעה של האספיריות של ה- IOL נמצאת בויכוח. למרות שההיגיון ביתרון של האספיריות משכנע, היתרון שלו על עדשות IOL ספיריות משתנה בהיבטים השונים של הראיה.
מחקרים רבים השוו עדשות ספיריות ואספיריות במהלך עשרות השנים האחרונות, אולם ההשוואות אינן קלות בגלל ההבדלים בעיצוב ובקונספט שלהן. המטרה של העבודה הנוכחית היא לסכם את הממצאים בעבודות מבוקרות אקראיות – Randomized controlled trials (RCTs) רבות ככל האפשר בעזרת מטה-אנליזה. גישה זו תעזור להבין את המאפיינים של עדשות אספיריות באופן כללי בניגוד לרוב העבודות שהיו מוגבלות לעדשות אספיריות ספציפיות.
העבודה בוצעה על ידי חוקרים מגרמניה ממכון לבריאות הציבור, מהמחלקה לפיזיקה רפואית ומהמחלקה לרפואה פנימית כללית ולפסיכוסומטיקה של הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת הידלברג, וממחלקת העיניים של אוניברסיטת מינז.
במחקר השתתפו מטופלים שהשתתפו במחקרים מבוקרים של ניתוחי ירוד עם השתלת עדשות אספיריות שהושוו למטופלים להם הושתלו באופן אקראי עדשות ספיריות מונופוקליות. בוצעה סריקה סיסטמטית של מאגרי המידע של ספרות רפואית מבוקרת (peer-reviewed literature). הקריטריונים להכללה היו מחקרים על ניתוחי ירוד שהשוו מטופלים להם הושתלו עדשות אספיריות עם מטופלים להם הושתלו עדשות ספיריות על ידי בדיקת חדות ראייה, רגישות לקונטרסט, ותפישה סובייקטיבית של איכות הראייה.
נמצאו 43 מחקרים שסיפקו את המידע הנדרש, אשר יחד השוו 2076 עיניים בהן הושתלו עדשות אספיריות, עם 2034 עיניים בהן הושתלו עדשות ספיריות. חדות הראייה הטובה ביותר הייתה טובה יותר רק במעט, אך עם הבדל משמעותי באופן סטטיסטי, בעיניים בהן הושתלו עדשות אספיריות. עבור רגישות לקונטרסט נמצאה עדיפות משמעותית מבחינה סטטיסטית לעדשות אספיריות בתנאי תאורה פוטופיים ומזופטיים. התוצאות של שאלונים בנוגע להרגשה סובייקטיבית לא היו שונות באופן חד משמעי. המסקנה של החוקרים היא שבאופן כללי ניתן להשיג רגישות לקונטרסט טובה יותר עם עדשות תוך עיניות אספיריות בהשוואה לעדשות ספיריות, במיוחד באור עמום. מאידך לא נמצא הבדל משמעותי מבחינה קלינית בחדות הראייה המתוקנת הטובה ביותר. מבחינה סובייקטיבית לא נמצאה העדפה לראייה עם עדשה אספירית או ספירית.
Schuster AK, Tesarz J, Vossmerbaeumer U:
The Impact on Vision of Aspheric to Spherical Monofocal Intraocular Lenses in Cataract Surgery. A Systematic Review with Meta-analysis.
Ophthalmology 2013;120:2166-2175 .
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!