עיניים

פרוגנוזה של מיאסתניה גרביס עינית / פרופ' מרדכי רוזנר

עין AMD

המאפיינים הפתופיזיולוגיים של מיאסתניה גרביס מתייחסים לתהליך אוטואימוני המכוון נגד רצפטורים לאצטילכולין של חיבור עצב-שריר. הדבר גורם לקשר מוחלש של אצטילכולין לרצפטורים שלו וכתוצאה מכך להיחלשות פעולת שריר משורטט.  ההסתמנות הראשונית מוגבלת לתסמינים עיניים בלבד כמו דיפלופיה, פטוזיס או שניהם בכ- 50 עד 60 אחוזים מהמקרים. מקובל לחשוב ששיעור המעבר ממיאסתניה גרביס עינית למיאסתניה גרביס כללית הינו בטווח בין 50 ל- 65 אחוזים. דיווחים קודמים מצביעים על כך שהמעבר ממיאסתניה גרביס עיני למיאסתניה גרביס כללית קורה תוך שנתיים ביותר מ- 90 אחוזים מהחולים. לאחרונה הראו שיעורי מעבר של 31 אחוזים ו- 36 אחוזים, ושיעורי מעבר נמוכים של 7 אחוזים מקרב תת הקבוצה של חולים שקיבלו טיפול אימונוסופרסיבי. גיל החולה, טיטר האנטיבודי לרצפטור של אצטיל כולין, ותימומה השפיעו על שיעורי המעבר ממאסתניה גרביס עינית למיאסתניה גרביס כללית. במחקר הנוכחי חישבו את שיעור המעבר וזמן המעבר ממיאסתניה עינית למיאסתניה כללית ודיווחו על הפקטורים המשפיעים.

החוקרים היו מארצות הברית ופורטוגל, ממחלקות עיניים ונוירולוגיה מבירמינגהם באלבמה, קואימברה בפורטוגל, לנסינג המזרחית ואן ארבור במישיגן. המחקר היה רב-מרכזים ורטרוספקטיבי. נכללו במחקר 158 חולים שאובחנה אצלם מיאסתניה גרביס עיני ללא סימנים כלליים. החולים חולקו לשתי תת-קבוצות, אלה שקיבלו טיפול אימונוסופרסיבי ואלה ללא טיפול אימונוסופרסיבי. התוצאים העיקריים היו מעבר ממיאסתניה גרביס עייני למיאסתינה גרביס כללי כעבור שנתיים מהאבחנה, ההשפעה של הטיפול האימונוסופרסיבי וזמן המעבר. נמצא שמתוך 158 החולים, 76 קיבלו טיפול אימונוסופרסיבי, והיתר (82 חולים) לא קיבלו טיפול כזה. בקבוצה כולה ב- 20.9 אחוזים היה מעבר למיאסתיה גרביס כללית. תוך שנתיים התפתחה מיאסתניה גרביס כללית ב- 8 מתוך 76 החולים המטופלים לעומת 15 מתוך 82 החולים שלא קיבלו טיפול אימונוסופרסיבי. משך הזמן המדיאני למעבר למיאסתניה גרביס כללית היה 20 חודשים בקבוצה ללא טיפול ו- 24 חודשים בקבוצה שקיבלה טיפול אימונוסופרסיבי. המעבר למיאסתניה גרביס כללית התרחשה לאחר שנתיים מהאבחנה של מיאסתניה גרבית עינית ב- 30 אחוזים מהחולים.

מסקנת החוקרים הייתה ששיעור המעבר ממיאסתיה גרביס עינית למיאסתניה גרביס כללית הוא כנראה נמוך יותר ממה שהיה מקובל לחשוב בעבר, הן בקרב המטופלים והן בקרב החולים שלא מקבלים טיפול אימונוסופרסיבי. יש חולים שעשויים לעבור למחלה כללית גם לאחר שנתיים ממעד האבחנה של המחלה העינית, כך שיש להמשיך במעקב צמוד אחריהם.

Nagia L, Lemos J, Abusamra K, Cornblath WT, Eggenberger ER

Prognosis of Ocular Myasthenia Gravis Retrospective Multicenter Analysis

Ophthalmology 2015;122:1517-1521

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה