OCT) Optical coherence tomography) הוא צורת ההדמיה העיקרית המשמשת לבדיקות סקר, אבחון ומעקב אחר מחלות רשתית מסכנות ראייה, הכוללות AMD ובצקת מקולרית סוכרתית. הערכה סדירה של עובי הרשתית המרכזית הינה הכרחית ומצריכה ביקור במרפאה בה יש מכשיר OCT, וכרוכה בחוסר הנוחות הנובעת מצורך לקבוע תור על פי הזמינות, ונסיעה הגוזלת זמן ויש לה עלויות. הדבר עלול לגרום אף לחוסר התמדה במעקב ובטיפול. כדי להתגבר על כך מוצע מודל טיפולי בעיניים בבית המטופל המכונה ‘Express Medicine’.
במודל רפואת אקספרס, במקום שהמטופלים יצטרכו להגיע לביקורים תכופים בבית חולים או במרפאה, הטיפול מתבצע בבית המטופל ומכשיר OCT נשלח אליו הביתה באמצעות רשתות שליחים קיימות. מודל טיפולי כזה מונע את הקשיים הכרוכים בביקורים בבתי חולים מבחינת זמן ומקום, ומאפשרים למטופלים נגישות טובה יותר לטיפול ללא הזמן והעלויות שנדרשים לנסיעות. לצורך כזה פותח מכשיר OCT קל משקל, נייד, המופעל על ידי המטופל בעצמו, ובעל יכולת סריקה המשתווה לזו של מכשירי OCT שולחניים מסחריים. משקלו של המכשיר 20 ק"ג, וגודלו 362 מ"מ אורך, 425 מ"מ רוחב ו- 438 מ"מ גובה. מכשירי OCT אלה בהפעלה עצמית מאפשרים לחולים לבצע לעצמם בדיקות רשתית ברזולוציה גבוהה בתנאים הנוחים של מקום מגוריהם, ושיגור התמונות מרחוק לספקי הבריאות. באמצעות שרות משלוחים מדלת לדלת, השימוש ב- OCT הנייד יגרום להרחבת הזמינות של בדיקות OCT במעקב של עובי הרשתית המרכזית ושל מחלות רשתית.
המטרה של המחקר הראשוני הנוכחי הייתה לבדוק את הדיוק, ההדירות (repeatability) וההיתכנות (feasibility) של בדיקות OCT עצמיות באמצעות המכשיר הנייד בשני יישומים: בדיקה מרחוק של עובי הרשתית המרכזית, ובדיקה מרחוק של ממצאים ברשתית. התוצאות הושוו לתוצאת בדיקה במכשיר OCT מסחרי מקובל. החוקרים היו מסין ובריטניה. המחקר בוצע בין אוגוסט 2020 לפברואר 2021. נכללו בו שתי קבוצות של מבוגרים: קבוצה נבחרת של 160 חולים עם אבחנות ידועות וקבוצה של 315 חולים עוקבים. כל המשתתפים בצעו לעצמם בדיקת OCT באמצעות המכשיר הנייד וכולם עברו גם בדיקת OCT מקובלת. עובי הרשתית המרכזית חושב באופן אוטומטי לצורך השוואה בין שני מכשירי ה- OCT. ההתאמה באבחנות של ממצאים ברשתית ושיעור ההצלחה של הבדיקה העצמית נבדקה בקבוצת הניסוי השנייה.
הממצאים היו שערכי עובי הרשתית המרכזית על פי הצילומים העצמיים במכשיר הנייד היו דומים לאלה של המכשיר המקובל. ההבדל הממוצע היה 0.1 מיקרון עבור עיניים נורמליות, 4.9 מיקרון עבור בצקת מקולרית -1.3 מיקרון במצבים עם נאווסקולריזציה, ו- 5.0 מיקרון עבור ממברנה אפירטינלית. הבדיקות במכשיר הנייד היו עם הדירות טובה, וההבדל בין בדיקות חוזרות היה 0.7 מקרון עבור עובי הרשתית. כל בדיקות העיניים העצמיות בקבוצת הניסוי הראשונה ו- 76.8% מבדיקות העיניים בקבוצת הניסוי השנייה הושלמו בהצלחה. הבדיקה העצמית הייתה מהירה יותר (66.7 שניות לצילום עין אחת) מאשר צילום OCT שבוצע על ידי טכנאי (73.3 שניות). רוב הנבדקים (90%) מצאו את הבדיקה "קלה" ו- "נוחה".
המסקנות היו שבדיקה עצמית של OCT במכשיר הנייד דומה מאד בתוצאותיה לבדיקת OCT המבוצעת במרפאה/בית חולים, לא רק במדידת עובי הרשתית אלא גם בזיהוי רוב הממצאים ברשתית. שימוש במכשירים כאלה עשוי לשפר באופן משמעותי את הזמינות ואת הנגישות לבדיקה זו לצרכי בדיקות מעקב אחר עובי הרשתית המרכזית במצבים כמו בצקת מקולרית סוכרתית, ותאפשר אבחנה מרחוק של מחלות רשתית מבית החולה.
Liu Z, Huang W, Wang Z, Jin L, Congdon N, Zheng Y, Chen S, Liu Y
Evaluation of a self-imaging OCT for remote diagnosis and monitoring of retinal diseases
Br J Ophthalmol 2024;108:1154–1160
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!