אורתופדיה-פיזיותרפיה

התבטאות אורתופדית של ספטיסמיה מנינגוקוקלית/מאת ד”ר פנסקי, עורך אורתופדיה

מניגוקוקוס הוא דיפלוקוקוס המועבר בין בני אדם בלבד וגורם לזיהומים קשים. מופרש אנדוטוקסין הגורם בין השאר לוסקוליטיס ו DIC. מניגוקוקסמיה סוערת מתפתחת בכ 10% מהמקרים עם אחוז תמותה של כ 15-30%. האורתופד נקרא בד”כ לתת חוות דעת לגבי נמק בגפיים, פגיעה ווסקולרית ובשאלה של תסמונת מדור. הנגעים בעור שעלולים לעבור נמק מטופלים בד”כ ע”י כירורג פלסטי אך חשוב להבין כי מתחת לעור הפגוע תתכן פגיעה גרמית.

המחברים סקרו את הסיבוכים הווסקולריים והגרמיים הנלווים לזיהומים ואת תוצאות הטיפול הכירורגי בבית החולים במלבורן בין 1985-2002.

הסקירה כללה 143 חולים שאובחנו כסובלים מספטיסמיה על רקע מנינגוקוס. 21 מתוכם מתו. מתוך 122 הנותרים בחיים זוהו 40 עם סיבוכים גרמיים, ווסקולריים או עוריים. המחקר מתרכז ב 40 חולים אלו, 23 בנות, 17 בנים בגיל חודשיים עד 16 שנים.

סיבוכים ווסקולריים: מבין 21 החולים שמתו סבלו 11 מאיסכמיה קשה בגפיים ללא דפקים פריפריים. אחד מהם עבר פסיוטומיה באמות ובשוקים בשל היעלמות הדפקים הפריפריים ולחצים גבוהים במדורים. הרקמה בגפיים היתה נמקית ולפסיוטומיה לא נמצא ערך טיפולי.

מבין החולים ששרדו 3 עברו פסיוטומיות. תינוקת בת 5 חודשים עברה ביום בו התקבלה לאשפוז פסיוטומיה באמה דרך עור עם הפריחה האופיינית בשל היעדרות הדופק הפריפרי. נמצאה רקמה איסכמית ושריר ללא יכולת כיווץ. הפצע הזדהם הרקמה הפכה נמקית ובוצעה אמפוטציה מעל המרפק.

נער בן 15 עבר פסיטומיות בשל נוירופתיה פריפרית בנוכחות דפקים תקינים בשתי האמות ובשוק. הפסיוטומיה בוצעה דרך עור נגוע ובנוכחות תפקודי קרישה לקויים. החולה נשאר באשפוז שנה שלמה במהלכה עבר 32(!) ניתוחים נוספים בהם בוצעו הטריות ואו השתלות.

תינוקת בת שנה וחצי עברה יומיים לאחר אשפוזה פסיוטומיה בשוק בשל לחצי מדור גבוהים. בחולה זו נגרם טרומבוזיס של העורק הפימוראלי על רקע החדרת צנתר. הדופק הפריפרי הדיסטלי היה מוחלש אך דופלר תקין. הפסיוטומיות בוצעו דרך עור תקין וההחלמה היתה מלאה.

אגב, חולה נוסף אובחן רטרוספקטיבית כסובל מתסמונת מדור על רקע טרומבוזיס של העורק הפימוראלי לאחר החדרת צנתר עורקי.

אובדן רקמה: אמפוטציות עצמוניות או כירורגיות אירעו ב 17 חולים. במקרים בהם היתה מעורבות של אצבעות איסכמיות (13 חולים) חיכו בדרך כלל לדמרקציה ואמפוטציה עצמונית. 5 חולים עברו 6 אמפוטציות. המקרה היחיד של מעורבות הגפה העליונה נסקר לעיל. אמפוטציות בגפיים תחתונות בוצעו בשל זיהומים משניים לאחר הטריית עור נמקי או בשל ממצא ברור של גפה נמקית. לא בוצעו אמפוטציות מעל גובה הברך.

עור: ב 28 חולים הופיעו נגעים בעור (בגפיים בלבד) שהצריכו התערבות כירורגית. ההתערבות הכירורגית כללה הטרייה ו/או השתלת עור. עיקר המעורבות היתה בגפיים תחתונות. ב 12 מהחולים האלו זוהתה בהמשך פגיעה בלוחיות הצמיחה.

סיבוכים גרמיים: ב 16 חולים זוהתה סגירה מוחלטת או חלקית של 41 לוחיות צמיחה. (לא כולל סגירת לוחית צמיחה בגלילי אצבעות הידיים והרגליים פרוקסימלית לגלילים שעברו אוטואמפוטציה). נפגעו בעיקר לוחיות הצמיחה בגפיים התחתונות סביב הברך ובקרסול. ב 24 מקרים מתוך ה 41 נפגעו לוחיות צמיחה תחת עור מצולק.

מסקנות : לאור הממצאים המחברים ממליצים במקרה של אצבעות איסכמיות ללא דפקים פריפריים להימנע מביצוע פסיוטומיה גם אם לחצי המדור גבוהים. הרקמה תחת העור נקרוטית כבר הם טוענים. כמו כן הם ממליצים לא לבצע פסיוטומיה דרך עור עם פריחה (פורפורה) כיוון שסיכון הזיהום המשני ונמק העור גבוהים, ויתכן שנמצא מזיקים יותר מהמהלך הטבעי של המחלה. למקרים בהם יש תסמונת מדור ללא איסכמיה יש להתייחס כאל תסמונת מדור רגילה ולבצע פסיוטומיה.

לגבי הממצאים העוריים המופיעים תחילה כפורפורה ובהמשך הופכים לאיזורים נמקיים מוגדרים היטב, ההמלצה היא לא להתערב כירורגית לפני דימרקציה ברורה (2-4 שבועות מתחילת המחלה) אלא אם מופיע זיהום משני. 

נמק בעור שכיח בעיקר בגפיים תחתונות. הסבירות לפגיעה בלוחית צמיחה תחת אזורי עור נגועים גבוהה, ובמיוחד כאשר הנמק מופיע בחלק האנטרומדיאלי של הברך. לכן מומלץ המשך מעקב אורתופדי הכולל צילומי רנטגן, על מנת לזהות מוקדם פגיעה בלוחית צמיחה ולאפשר ניתוחים פחות מורכבים לתיקון ציר או השוואת אורכי רגליים.

הערת העורך: לאחרונה הופיעו במחוזותינו מספר מקרים קשים של מנינגוקוסמיה, חלקם קטלניים. הטיפול הראשוני הוא נחלת הרופאים במחלקות הטיפול הנמרץ, האורתופדים נקראים ליעוצים, יש לשקול היטב מתי להפעיל את כישורינו הכירורגיים ולהבין כי לעיתים התערבות כזו עלולה להזיק.

ובהמשך למאמר הקודם שעסק במתודיקה של מחקרים רפואיים, רמת המאמר הזה נמוכה. פרוספקטיבי, לא צויין כמה רופאים היו מעורבים בניתוחים, מספר המקרים קטן יחסית, חלקם אבדו למעקב, לא מצויין משך המעקב ואלו רק חלק קטן מחולשות העבודה שנסקרה, אך ערכה חשוב מבחינה יישומית בבואנו לדון ולהחליט על הטיפול בחולה הנגוע במנינגוקוקסמיה.

Bache CE, Torode IP. Ortopaedic sequelae of meningococcal septicemia. J Pediatr Orthp 2006;26 135-139

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תסמונת תעלה קרפאלית הינה סמן מוקדם לדלקת מפרקים שגרונית?

    האם תסמונת תעלה קרפאלית הינה סמן מוקדם לדלקת מפרקים שגרונית?

    תסמונת תעלה קרפאלית נפוצה כפליים בחולים לפני אבחנה של דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) בהשוואה לאלו ללא דלקת מפרקים שגרונית, רמז לכך שתסמונת תעלה קרפאלית הינה סמן מוקדם אפשרי של הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Arthritis Care & Research. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על פרויקט Rochester Epidemiology Project, […]

  • טיפול ב-Ixekizumab עוצר נזק לעצם בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי

    טיפול ב-Ixekizumab עוצר נזק לעצם בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי

    מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Rheumatology עולה כי טיפול ב- Ixekizumab(טאלץ) מפחית ארוזיות ומשפר מילוי במפרקים סקרואיליאקים בוחלים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי הדמייתי שלא קיבלו טיפול ביולוגי בעבר לאחר 16 שבועות, עם שיפור נוסף לאורך עד 52 שבועות. בגברים ובחולים עם עדות ל-HLA-B27 תועדו שינויים מבניים בולטים יותר. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר COAST-V […]

  • האם ירידה במשקל עם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 לפני ניתוח החלפת מפרק ירך מעלה סיכון לתמותה?

    האם ירידה במשקל עם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 לפני ניתוח החלפת מפרק ירך מעלה סיכון לתמותה?

    מנתונים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopedic Surgeons עולה כי ירידה במשקל בעזרת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 לפני ניתוח החלפת ירך עשויה להפחית את הסיכון לסיבוכים אך תרופות אלו עלולות להוביל לעליה בסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנה חשיבות רבה להבנת הקשר בין טיפול בתכשירים ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 ובין הסיכון […]

  • טיפול במעכבי IL-17A מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (Alimentary Pharmacology and Therapeutics)

    טיפול במעכבי IL-17A מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (Alimentary Pharmacology and Therapeutics)

    בחולים עם פסוריאזיס או דלקת חוליות מקשחת, טיפול במעכבי IL-17A, בפרט Secukinumab, מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית בהשוואה לטיפול ב-Apremilast, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Alimentary Pharmacology and Therapeutics. המחקר הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים אודות חולים תחת מגוון תכניות ביטוח רפואי בארצות הברית ונועד לבחון את הקשר בין טיפול במעכבי IL-17A ובין […]

  • תרגילי חיזוק ואימוני יוגה עשויים להקל באופן דומה על כאבי ברכיים משנית לאוסטיאוארתריטיס (JAMA Netw Open)

    תרגילי חיזוק ואימוני יוגה עשויים להקל באופן דומה על כאבי ברכיים משנית לאוסטיאוארתריטיס (JAMA Netw Open)

    תרגילי חיזוק ואימוני יוגה הובילו שניהם להקלה בכאבי ברכיים בחולים עם אוסטיאוארתריטיס של הברך לאורך 12 שבועות, ללא הבדלים משמעותיים בין שתי ההתערבויות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. לאורך 24 שבועות, אימוני יוגה הובילו לשיפור מתון בתפקוד ואיכות החיים של החולים. המחקר האקראי נערך במרכז יחיד בטזמניה, אוסטרליה, והשווה […]

  • הבדלים בין גברים ונשים בתגובה לטיפול תרופתי כנגד ספונדילוארתריטיס אקסיאלי (Arthritis Care & Research)

    הבדלים בין גברים ונשים בתגובה לטיפול תרופתי כנגד ספונדילוארתריטיס אקסיאלי (Arthritis Care & Research)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research עולה כי בגברים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי תחת טיפולים מתקדמים תועדו שיעורי תגובה גבוהים יותר לטיפול, בהשוואה לנשים, עם הבדלים דומים בעקבות טיפולים תרופתיים שונים. החוקרים השלימו מטה-אנליזה של מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת הבדלים תלויי-מגדר ביעילות טיפולים בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי תחת טיפול ביולוגי או תרופות […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • המשך טיפול במתוטרקסט לאחר שבר אי-ספיקה של גפה תחתונה מלווה בסיכון מוגבר לשברים (Annals of the Rheumatic Diseases)

    המשך טיפול במתוטרקסט לאחר שבר אי-ספיקה של גפה תחתונה מלווה בסיכון מוגבר לשברים (Annals of the Rheumatic Diseases)

    בחולים עם שברי אי-ספיקה עקב אוסטיאופתיה משנית למתוטרקסט, המשך טיפול במתוטרקסט מלווה בסיכון מוגבר משמעותית לשברים נוספים, כאשר כמעט כל חולים שהמשיכו בטיפול התרופתי חוו שברי אי-ספיקה נוספים או שבר אוסטיאופורוטי מג’ורי, כך מדווחים חוקרים מבריטניה במאמר שפורסם בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases. החוקרים השלימו סקירה רטרוספקטיבית במטרה לקבוע אם המשך טיפול במתוטרקסט […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך