הנחיות חדשות לטיפול ב-Ankylosing Spondylitis

קבוצה בינלאומית של מומחים, ASessment in AS (ASAS) ו-European League Against Rheumatism (EULAR) פיתחו הנחיות חדשות לטיפול ב-Ankylosing Spondylitis (AS).

AS היא מחלה ראומטית, דלקתית, כרונית, המאופיינת בכאב גב דלקתי עקב Sacroiliitis ו-Spondylitis, התפתחות Syndesmophyte המובילים לקשיון מפרקים (Ankylosis), ולרוב קשורים באתריטיס פריפרית, Enthesitis, ו-Anterior Uveitis.

במשך עשרות שנים, פעילות גופנית ו-NSAID היו הכלים העיקריים לטיפול בתסמינים, אך עד לאחרונה היה מחסור בטיפולים המשנים את המחלה. התפתחות טיפולים ביולוגים מביאה לשינויים מהפכניים בטיפול ב-AS, אך ידוע מעט מאוד באשר ליתרונות והסיכונים שלהם לטווח הרחוק.

הדחיפה לפירסום הנחיות אלו היתה שכיחות חולי AS בקהילה, כאשר כ-0.9% מהאוכלוסיה הלבנה באירופה סובלת מהמחלה. גם האתר הטיפול שהעלתה המחלה, תרומות חשובות של ASAS, הצורך בחישובי עלות-תועלת, והצורך בהנחיות הגיוניות, מבוססות על מקרים, להנחות את הרופאים בכל הקשור לטיפול ב-AS.

כל אחד מ-22 המשתתפים התבקש להעלות עד 15 הצעות באשר להיבטים הקליניים העיקריים של טיפול ב-AS, ומהם נבחרו 10 הצעות סופיות.

עבור כל אחת מ-10 ההצעות, ועדת המומחים ערכה בדיקה סיסטמטית של הספרות בכדי למצוא עדויות מדעיות, תוצאות באשר ליעילות, תופעות לוואי וחישובי עלות-תועלת, ולחשב את גודל ההשפעה והסיכון היחסי וכדומה.

על-בסיס העדויות וניתוח הנתונים, יחסי עלות-תועלת והניסיון הקליני, ועדת המומחים עיצבה 10 המלצות עיקריות לטיפול ב-AS, כמו גם 3 המלצות כלליות. ההמלצות הסופיות מתייחסות לשימוש ב-NSAID, DMARD (Disease-Modifying AntiRheumatic Drugs), טיפולים ביולוגים, משככי כאבים פשוטים, סטרואידים מקומיים וסיסטמיים, טיפולים לא-תרופתיים והתערבות כירורגית.

למרות שקיימת שונות בעוצמה של כלה מלצה, בהתאם לסיווג העדויות ודעות המומחים, עדויות מחקרים (קטגוריות 1-4) תמכו בהתערבויות הבאות לטיפול ב-AS:

  • יש לתפור את הטיפול ב-AS לכל חולה:


    • תסמיני המחלה הנוכחייים

    • דרגת התסמינים הנוכחיים, ממצאים קליניים, ומרקרים פרוגנוסטים (פעילות מחלה/דלקת, כאב, תפקוד, מוגבלות, נכות, נזק מבני, מעורבות ירך, פגמים בעמ”ש), מצב כללי (גיל, מין, מחלות נוספות, תרופות).

    • רצונות וציפיות של החולה

  • מעקב אחר חולה AS כולל היסטוריה רפואית, הניתנת לתיעוד באמצעות שאלונים, פרמטרים קליניים, מבחני מעבדה והדמיה. ברמת הפרט, תסמינים, חומרה וטיפול תרופתי צריכים לקבוע את תדירות המעקב.

  • טיפול אופטימלי ב-AS מחייב שילוב טיפול פרמקולוגי ולא-פרמקולוגי.

  • טיפול לא-פרמקולוגי ב-AS צריך לכלול את חינוך החולה ואימון קבוע, עם התייחסות לפעילות גופנית קבוצתית ואישית, וקבוצות לסיוע עצמי.

  • בחולי AS עם כאב ונוקשות, NSAID הם הטיפול הראשון המומלץ. בחולים עם סיכון מוגבר לסיבוכים במערכת העיכול, ניתן להשתמש ב-NSAID לא-סלקטיבים עם תרופות המגנות על הקיבה או Selective COX-2 Inhibitor.

  • ניתן לשקול טיפול ב-Paracetamol, אופיואידים ומשככי כאבים אחרים לטיפול בכאב בחולים בהם NSAID אינם מספיקים, אינם מתאימים לטיפול, או אינם נסבלים היטב.

  • ניתן לשקול זריקות סטרואידים המכוונות לאתר הדלקת המקומי, אך אין עדויות ליתרונות טיפול בסטרואידים סיסטמיים למחלה אקסיאלית.

  • אין עדות ליעילות DMARD, כולל Sulfasalazine ו-Methotrexate, לטיפול במחלה אקסיאלית. עם זאת, ניתן לשקול טיפול ב-Sulfasalazine בחולים עם ארתריטיס פריפרית.

  • לאור המלצות ASAS, חולים עם מחלה פרסיסטנטית פעילה מאוד, למרות טיפול סטנדרטי, צריכים לקבל טיפול ב-anti-TNF. בחולים עם מחלה אקסיאלית, אין עדות המחייבת טיפול ב-DMARD לפני או בשילוב עם טיפול ב-anti-TNF.

  • יש לשקול Total Hip Arthroplasty בחולים עם כאב רפרקטורי או מוגבלות ועדות רדיוגרפית לנזק מבני, ללא קשר לגיל. בחולים מסוימים, יש מקום לבצע ניתוח עמ”ש, כמו תיקון Osteotomy ותהליכים לייצוב עמ”ש.

  • חשוב להבין שמדובר בהמלצות ולא בהנחיות, משך דיוני המומחים באשר לכל אחד מהסעיפים מעיד על הדעות השונות שעלו בועדה. מדובר בנקודת מוצא חשובה לפירסום הנחיות למעקב וטיפול בחולי AS.

    Ann Rheum Dis. 2006;65:442-452

    לידיעה במדסקייפ

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

      קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

      שימוש בקנאביס רפואי לווה בשיפור משמעותי באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב חולים עם מחלות כרוניות, לרבות הקלה בכאב כרוני, עייפות, הפרעות שינה, חרדה ודיכאון – כך עולה ממחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בכתב העת PLoS One. מחקר QUEST הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 2000 מבוגרים (גיל ממוצע של 50 שנים, 63% נשים) עם מחלות כרוניות […]

    • שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

      שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics עולה כי שימוש בקנאביס במהלך ההיריון מלווה בעליה של 75% בסיכון למשקל לידה נמוך, לצד עליה של 52% בסיכון ללידה מוקדמת ועליה של 57% בסיכון ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 51 מחקרים עם למעלה מ-21 מיליון משתתפים, במטרה לקבוע את הקשר בין […]

    • מה בין רמות טסטוסטרון ובין אוסטיאוארתריטיס של הברכיים בגברים ובנשים?

      מה בין רמות טסטוסטרון ובין אוסטיאוארתריטיס של הברכיים בגברים ובנשים?

      רמות טסטוסטרון גבוהות יותר מלוות בשכיחות נמוכה יותר של אוסטיאוארתריטיס של הברך בבדיקות הדמיה וסיכון מופחת לכאב ברכיים כרוני בנשים אך לא בגברים, כך עולה מתוצאות מחקר פרוספקטיבי מבוסס-אוכלוסייה, שפורסמו בכתב העת Osteoarthritis and Cartilage. החוקרים השלימו את המחקר להערכת הקשר בין רמות טסטוסטרון כולל וחופשי ובין הימצאות והיארעות אוסטיאוארתריטיס הדמייתי של הברך והימצאות כאב […]

    • טיפול ניתוחי משפר תוצאות בקרב חולים עם קישיון מלא של המרפק

      טיפול ניתוחי משפר תוצאות בקרב חולים עם קישיון מלא של המרפק

      בחולים עם התגרמות הטרוטופית חמורה סביב המרפק עם קישיון של המרפק תועדה תועלת להתערבות ניתוחית בשילוב עם תכנית שיקום, כאשר למעלה מ-75% מהחולים שמרו על טווח תנועה של לפחות 100 מעלות לאחר שנתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopedic Surgeons. במסגרת המחקר בחנו החוקרים באופן רטרוספקטיבי את […]

    • השפעה שלילית של דיכאון על תגובה לטיפול בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי

      השפעה שלילית של דיכאון על תגובה לטיפול בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי

      בחולים עם אבחנה של ספונדילוארתריטיס אקסיאלי ותסמיני דיכאון בדרגה בינונית-עד-חמורה תועדו סיכויים נמוכים יותר להשגת פעילות מחלה נמוכה ומחלה לא-פעילה לאחר התחלת טיפול סיסטמי, בהשוואה לחולים עם המחלה הריאומטית וללא תסמיני דיכאון או עם תסמיני דיכאון קלים בלבד, כך על-פי תוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת RMD Open. המחקר התצפיתי נועד לבחון את ההשפעה של […]

    • האם תסמונת תעלה קרפאלית הינה סמן מוקדם לדלקת מפרקים שגרונית?

      האם תסמונת תעלה קרפאלית הינה סמן מוקדם לדלקת מפרקים שגרונית?

      תסמונת תעלה קרפאלית נפוצה כפליים בחולים לפני אבחנה של דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) בהשוואה לאלו ללא דלקת מפרקים שגרונית, רמז לכך שתסמונת תעלה קרפאלית הינה סמן מוקדם אפשרי של הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Arthritis Care & Research. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על פרויקט Rochester Epidemiology Project, […]

    • טיפול ב-Ixekizumab עוצר נזק לעצם בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי

      טיפול ב-Ixekizumab עוצר נזק לעצם בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי

      מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Rheumatology עולה כי טיפול ב- Ixekizumab(טאלץ) מפחית ארוזיות ומשפר מילוי במפרקים סקרואיליאקים בוחלים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי הדמייתי שלא קיבלו טיפול ביולוגי בעבר לאחר 16 שבועות, עם שיפור נוסף לאורך עד 52 שבועות. בגברים ובחולים עם עדות ל-HLA-B27 תועדו שינויים מבניים בולטים יותר. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר COAST-V […]

    • האם ירידה במשקל עם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 לפני ניתוח החלפת מפרק ירך מעלה סיכון לתמותה?

      האם ירידה במשקל עם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 לפני ניתוח החלפת מפרק ירך מעלה סיכון לתמותה?

      מנתונים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopedic Surgeons עולה כי ירידה במשקל בעזרת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 לפני ניתוח החלפת ירך עשויה להפחית את הסיכון לסיבוכים אך תרופות אלו עלולות להוביל לעליה בסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנה חשיבות רבה להבנת הקשר בין טיפול בתכשירים ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 ובין הסיכון […]

    התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

    אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך