מחקר חדש מצא כי מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית וחרדה או דיכאון נלווים פחות סביר כי יגיעו לפעילות מחלה נמוכה ושליטה טובה יותר בתסמינים לאחר 3 חודשי טיפול. המחקר, שהוצג בכנס השנתי של האגודה הקנדית לראומטולוגיה 2024, הדגיש את חשיבות הגישה הרב-תחומית לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית.
ד”ר סוזן ברטלט, פרופסור באוניברסיטת מקגיל, חקרה כיצד אשכולות תסמינים מסוימים בדלקת מפרקים שגרונית מנבאים פרוגנוזה. המחקר זיהה ארבעה תסמינים עיקריים: כאב, עייפות, חרדה ודיכאון, וחילק את המטופלים לארבע קבוצות על פי חומרת התסמינים. תוצאות המחקר הראו כי מטופלים עם תסמינים רגשיים בינוניים עד חמורים היו בעלי פרוגנוזה גרועה יותר והיו פחות בעלי סיכוי להשיג תסמינים קלים יותר בהשוואה לאלו שסבלו רק מכאב ועייפות או תסמינים רגשיים קלים.
מחקר נוסף מאוניברסיטת אוטווה בחן כיצד דיכאון בדלקת מפרקים שגרונית משפיע על מדדי מחלה סובייקטיביים ואובייקטיביים. המחקר מצא כי מדדי מחלה סובייקטיביים היו גבוהים יותר במטופלים עם דיכאון, אך דיכאון לא השפיע על מדדי מחלה אובייקטיביים. ד”ר אליוט הפוורת’, ראומטולוג במרפאת ORCHESTRA בבית החולים של אוטווה, ציין כי הממצאים מצביעים על כך שדיכאון הוא “תחלואה נלווית בדיוק כמו מחלת לב וכלי דם או פיברומיאלגיה, שצריך לטפל בה בפני עצמה כדי לשפר את התוצאות”.
שני המחקרים מדגישים את החשיבות של גישה כוללנית לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית, הכוללת התייחסות להיבטים הרגשיים של המחלה.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!