בחולים עם אבחנה של סקלרודרמה, תופעת רנו (Raynaud Phenomenon) חמורה יותר עם חשיפה לטמפרטורות גבוהות או נמוכות באופן קיצוני, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת The Lancet Rheumatology.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תופעת רנו, המתאפיינת בירידה בזרימת דם לגפיים, מתוארת ב-95% מהחולים עם סקלרודרמה. אירועי תופעת רנו עשויים לנבוע מחשיפה לקור ושינויים בטמפרטורה של הסביבה. במקרים חמורים, התופעה עלולה לגרום לנזק קבוע לרקמות האצבעות ובהונות.
החוקרים בחנו את הנתונים אודות 2,243 משתתפים עם תופעת רנו משנית לסקלרודרמה ממאגר Scleroderma Patient-centered Intervention Network Cohort.
המשתתפים השלימו הערכות של חומרת תופעת רנו בשבוע האחרון באמצעות מדד מספרי בטווח 0-10 בתחילת המחקר וכל שלושה חודשים. המחקר כלל נתונים אודות 20,233 הערכות חומרת תופעת רנו בין 15 באפריל, 2014, ועד 1 באוגוסט, 2023.
החוקרים התבססו על טמפרטורה יומית ממוצעת מאתר מזג אוויר סמוך למרכז הגיוס למחקר ומיפו את השינויים בטמפרטורת הסביבה להערכת הקשר עם תוצאות תופעת רנו.
מהנתונים עולה כי חומרת תופעת רנו הייתה המשמעותית ביותר בנוכחות טמפרטורה של 25- מעלות צלזיוס, עם מדדים של 6.8 נקודות מתוך 10 נקודות, עם החומרה הקלה ביותר בנוכחות טמפרטורה של 25 מעלות צלזיוס, עם מדד של 2.6 נקודות.
מדדי החומרה עלו שוב בטמפרטורה של מעל 35 מעלות צלזיוס, עם מדד חומרה של 5.6 מבין 10 נקודות בנוכחות טמפרטורה של 40 מעלות צלזיוס. החוקרים כותבים כי קפיצה זו בטמפרטורת גבוהות ככל הנראה נובעת ממיזוג אוויר.
במאמר מערכת כתבו מומחים בתחום כי הזעה מוגברת ותת לחץ דם עלולים להוביל גם למצב היפוולמי יחסי בחולים עם הופעת תסמינים דמויי רנו.
החוקרים קוראים לקחת בחשבון שינויים תלויי-טמפרטורה במדדי חומרת תופעת רנו במחקרים קליניים בכדי לתקן לשינויים תקינים בטמפרטורות הסביבה במהלך עונת שנה, עם הערכה טובה יותר של תוצאות הטיפול.
The Lancet Rheumatology, Aug 28, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!