במאמר שפורסם בכתב העת RMD Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין מספר מאפיינים סונוגרפיים של מערכת שריר-שלד ובין תגובה לטיפול תרופתי בחולים עם אבחנה של דלקת מפרקים פסוריאטית.
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ממצאים בבדיקת אולטרה-סאונד של מערכת שריר-שלד ומאפיינים קליניים, כמו גם תוצאות הטיפול, בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה.
מחקר העוקבה הפרוספקטיבי כלל חולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה, כאשר פעילות המחלה נקבעה בתחילת המחקר ולאחר 3-6 חודשים מהתחלת טיפול, תוך חישוב מדד DAPSA (או Disease Activity Index for PsA). בדיקת אולטרה-סאונד בתחילת המחקר כללה הערכה של 64 מפרקים, 28 גידים ו-16 אזורי חיבור גידים או רצועות לעצם לנוכחות סינוביטיס, אנתזיטיס, טנוסינוביטיס ויצירת עצם חדשה וארוזיות.
ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין מדדים סונוגרפיים התחלתיים ובין תוצאות הטיפול.
המחקר כלל 135 תקופות טיפול ב-107 חולים ומניתוח רב-משתני עלה כי ירידה גדולה יותר במדד DAPSA לאורך המעקב נקשרה עם מדדים התחלתיים גבוהים יותר של סינוביטיס ואנתזיטיס. בנוסף, מדד דלקתי כולל ניבא באופן בלתי-תלוי את השינוי במדד DAPSA, ללא תלות במדד נזק מבני כולל.
החוקרים בחנו את שיעורי הקפדה על הטיפול התרופתי ב-105 תקופות טיפול ומצאו כי מדד ארוזיות גבוה יותר נקשר עם הפסקת טיפול תרופתי בשלב מוקדם יותר (יחס סיכון של 1.28, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.61).
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מספקים עדות ראשונה התומכת בשימושיות בדיקת אולטרה-סאונד של שריר ושלד בחיזוי תגובה לטיפול והקפדה על טיפול תרופתי לאורך זמן בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית.
RMD Open, Oct 30, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!