במאמר שפורסם בכתב העת BMJ Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות ביתית להקפדה על פעילות גופנית בתמיכת טכנולוגיית רפואית נישאת עשויה לסייע לחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2 להקפיד על שגרת פעילות גופנית, צעד העשוי להביא לשיפור באיזון משק הסוכר ולחץ הדם.
במחקר האקראי-מבוקר ביקשו החוקרים לבחון את הישימות של שעון חכם ומשוב מבוסס-אפליקציה בסיוע לחולים עם סוכרת מסוג 2 להקפיד על פעילות גופנית בעצימות בינונית-עד-מאומצת מהבית.
מדגם המחקר כלל 125 מבוגרים (גיל ממוצע של 55 שנים, 48% נשים; משך סוכרת ממוצע של 13 חודשים) עם אבחנה לאחרונה של סוכרת מסוג 2. המשתתפים חולקו באקראי לקבוצת התערבות או קבוצת ביקורת פעילה. כל המשתתפים תכננו את היקף הפעילות הגופנית לאורך שישה חודשים להשלמת פעילות גופנית בדרגה בינונית-עד-מאומצת בהיקף 150 דקות בשבוע ולהגברת פעילות גופנית יומית, בתמיכת יעוץ התנהגותי מצד מומחים שניתן באופן וירטואלי.
קובצת ההתערבות התבססה על ביופידבק ממכשירים נישאים לתמיכה בפיתוח תכניות אישיות לפעילות גופנית, בעוד שבקבוצת הביקורת הושלמה התערבות דומה ללא השימוש במכשירים נישאים.
התוצאים העיקריים כללו את שיעור הגיוס, שיעורי השתתפות במחקר לאורך זמן והיענות לפעילות גופנית; עוד נבחנו רמות המוגלובין מסוכרר ולחץ דם סיסטולי בתחילת המחקר, לאחר 6 חודשים ו-12 חודשים.
שיעורי הגיוס למחקר עמדו על 93%, כאשר שיעורי השתתפות במחקר לאחור 12 חודשים עמדו על 82%.
בקרב המשתתפים בקבוצת ההתערבות תועד סיכוי גבוה פי עשר, בהשוואה לאלו בקבוצת הביקורת, להתחיל בפעילות גופנית (יחס סיכויים של 10.4, רווח בר-סמך 95% של 3.4-32.1); בקבוצה זו תועד גם סיכוי גבוה יותר להקפיד על פעילות גופנית מכוונת מטרה לאחר שישה חודשים (יחס סיכויים של 7.1, רווח בר-סמך 95% של 3.2-15.7) ולאחר 12 חודשים (יחס סיכויים של 2.9, רווח בר-סמך 95% של 1.2-7.4).
יתרה מזאת, שיעור גבוה יותר של משתתפים בקבוצת ההתערבות השיגו למעלה מ-150 דקות של פעילות גופנית בעצימות בינונית-עד-מאומצת בשבוע לפחות פעם אחת, בהשוואה לאלו בקבוצת הביקורת (52% לעומת 17% לאחר 6 חודשים ו-28% לעומת 11% לאחר 12 חודשים).
תוצאות קליניות מוקדמות הצביעו על השפעה חיובית אפשרית של התערבות פעילות גופנית בתמיכת מכשירים ניידים על רמות המוגלובין מסוכרר ולחץ דם סיסטולי.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בשימוש במדדים ביומטריים מטכנולוגיות נישאות לעידוד חולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2 להקפיד על תכניות פעילות גופנית ביתיות, לצד כל היתרונות הרפואיים הנלווים של הקפדה על פעילות גופנית לאורך זמן.
BMJ Open, March 26, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!