כאב

מכשיר חדש להערכת גורמי סיכון לאמבליופיה בילדים מדברים ולפני גיל דיבור/ פרופ’ מרדכי רוזנר

ילדה

בדיקות סקר של חדות הראייה ובדיקות עיניים בתינוקות וילדים מבוצעות כדי לזהות מצבים שעלולים לסכן ראייה. אמבליופיה היא המצב השכיח ביותר שניתן למניעה והפיך, שיכול לגרום לפגיעה בראייה, לרוב מונוקולרית, בילדים, ומעריכים ששכיחותה 1-3.6%. זוהי פגיעה התפתחותית בחדות הראייה, שנגרמת כאשר התמונות המתקבלות בעין מטושטשות או כאשר אין התאמה בין העיניים. הדבר קורה במצבים של הפרעה ברפרקציה או ביישור (alignment) העיניים, או כאשר יש הפרעה לראייה בעין אחת או שתי העיניים. רפרקציה לא תקינה או הפרעה ביישור העיניים גורמים ליותר מ- 90% מהמקרים. אמבליופיה פוגעת גם בראייה בינוקולרית ומפחיתה ראיית עומק. פגיעות כאלה בתפקודי הראייה יכולות להשפיע על תפקודים מוטוריים עדינים וגסים, שיווי משקל ואף על שילוב ראייה-שמיעה ודיבור.

זיהוי מוקדם של אמבליופיה באמצעות תכניות סקר מתאימות מאפשר התערבות מוקדמת. הנחיות הרפואה הציבורית באנגליה הן לבדוק את כל הילדים בגיל 4 עד 5 שנים במסגרת החינוכית שלהם. בארה”ב ההמלצה של כוח המשימה של שירותי המניעה היא לבדוק את כל הילדים בגיל בין 3 ל- 5 שנים לפחות פעם אחת, כדי לזהות אמבליופיה וגורמי סיכון לאמבליופיה. בדיקות בגיל צעיר יותר כרוכות בשיעור גבוה של תוצאות חיוביות-שגויות ואינן יעילות. הבדיקות המקובלות לזיהוי אמבליופיה כוללות הערכה של יכולת הילד לזהות אותיות או סמלים (optotypes). זוהי בדיקה מאתגרת ולא מדויקת בילדים שלא קוראים ובלתי אפשרית בילדים שלא מדברים. בדיקה כזו גם גוזלת זמן רב ודורשת בודקים מיומנים. אי לכך תומכת האגודה האמריקאית לרפואת עיניים-ילדים בשימוש בטכנולוגיות סקר ראיה לצרכי בדיקת ילדים בגיל שלפני גיל בית-ספר. קיימות בדיקות סקר ראייה רבות המבוססות על מכשירים שנועדו לזהות גורמי סיכון לאמבליופיה, אך הן לא בודקות באופן ישיר אמבליופיה וראיה ירודה באמצעות בדיקת חדות הראיה. המכשירים הראשונים מזהים החזרי אור לא תקינים שנגרמים מהפרעות רפרקציה, פזילה וירוד. אוטורפרקטורים שמוחזקים ביד יכולים לזהות את מצב הרפרקציה של כל עין בנפרד ללא כל יכולת לזהות פזילה. יש מכשירים המשלבים בדיקה של הרפרקציה ושל פזילה, ולאחרונה הוצג מכשיר חדש שבודק קיום פזילה או microstrabismus, אשר מבוסס על  birefringence כסימן מוקדם לאמבליופיה.

ה- (ENJ) Eye-n-Joy מישראל, נועד לספק חלופה חדשה למכשירים הקיימים לסקר ראייה בילדים. מטרתו העיקרית לזהות ילדים עם אמבליופיה באמצעות בדיקה של יישור העיניים וחדות הראייה ביחד תוך כדי התבוננות הילד הנבדק במסך טאבלט. המטרה העיקרית של המחקר הראשוני הייתה לבדוק את הדיוק של מכשיר ENJ בהערכת פגיעה בראייה וקיום גורמי סיכון לאמבליופיה בילדים מדברים ובילדים לא מדברים (פרה-ורבליים) בגילאים 1-6 שנים שנבדקים במרפאת עיניים –ילדים מקצועית.

החוקרים היו מישראל, מהמרכז הרפואי תל-אביב. המחקר היה פרוספקטיבי והשוואתי, ונערך במרכז רפואי אחד. המשתתפים נבדקו בתחילה באמצעות ENJ ולאחר מכן עברו בדיקת עיניים מקיפה מלאה על ידי רופא עיניים-ילדים, שכללה רפרקציה צילופלגית. הטכנאי שהפעיל את בדיקת ENJ וכמו כן הרופא שבצע את בדיקת העיניים לא היו מודעים לתוצאות הבדיקה האחרת. למחקר גויסו 51 ילדים בגיל 18 עד 72 חודשים שהגיעו למרכז רפואי שלישוני לבדיקת עיניים-ילדים מלאה. 33 מהם המהווים 64.7% היו ילדות. בוצעה השוואה בין תוצאות חדות הראייה ותוצאות מידת יישור העיניים בין ה-ENJ  לבין תוצאות בדיקת עיניים מלאה. בוצע רישום של ההבדלים וחושבו הסגוליות (specificity) והרגישות. כל הילדים השלימו בהצלחה את הבדיקה באמצעות ENJ. לא נמצא הבדל משמעותי בין תוצאות בדיקת חדות הראייה באמצעות ENJ לבין הבדיקות על ידי רופא עיניים-ילדים עבור כל אחת מהעיניים. ההתאמה הכללית בתוצאות בנוגע לכלל המדדים הייתה 84.3%, ההתאמה בחדות הראייה הייתה 90.9% וההתאמה בנוגע למידת יישור העיניים הייתה 90.1%. המסקנה הייתה שבאמצעות ENJ ניתן לבדוק בצורה אמינה את חדות הראייה ומידת יישור העיניים בילדים מדברים ואף לפני גיל דיבור.

Rosenblatt A, Stolovitch C, Gomel N, Bachar Zipori A, Mezad-Koursh D
A novel device for assessment of amblyopic risk factors in preverbal and verbal children–a pilot study
Eye 2022;36:2312–2317

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה