מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition.

החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת מסוג 2 (גיל ממוצע של 59.7 שנים, 63.8% גברים) ממאגר UK Biobank. המידע התזונתי נאסף באמצעות שאלוני תזונה בהם דווח על תדירות צריכת 206 מוצרי מזון ו-32 משקאות.

מהנתונים עלו חמישה דפוסים אשר היו אחראיים לשליש מהשונות בצריכת מזון אולטרה-מעובד לפי משקל משוער (לא קלוריות): לחם וממרחים, דגנים ונוזלים, מוצרי חלב רבים וצריכת בשר מעטה, חטיפים ומשקאות ממותקים, מגוון משקאות וחטיפים מתובלים.

התוצאים שנבחנו כללו את הסיכון לכלל סיבוכים מיקרווסקולאריים; כמו גם הערכה נפרדת של הסיכון לרטינופתיה סוכרתית, נוירופתיה סוכרתית ומחלת כליות סוכרתית; כמו גם סמנים הקשורים לסיבוכים מיקרווסקולאריים.

לאורך חציון מעקב של 12.7 שנים תועדו 1,243 סיבוכים מיקרווסקולאריים, כולל 599 מקרים של רטינופתיה סוכרתית, 237 מקרים של נוירופתיה סוכרתית ו-662 מקרים של מחלת כליות סוכרתית.

כל עליה של 10% בצריכת מזון אולטרה-מעובד לוותה בעליה של 8% בסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים (יחס סיכון של 1.08, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.13) ועליה של 13% בסיכון למחלת כליות סוכרתית (יחס סיכון של 1.13, רווח בר-סמך 95% של 1.06-1.20). לא תועד קשר משמעותי בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לנוירופתיה או רטינופתיה סוכרתית.

מניתוח סמנים בדם עלה כי מדד מסת גוף, טריגליצרידים ו-CRP הסבירו 22% ו-15.8% מהקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין סיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ומחלת כליות סוכרתית בפרט, בהתאמה.

דפוס תזונה עתיר משקאות מסוכרים וחטיפים לווה בסיכון גדול יותר למחלת כליות סוכרתית, בעוד שדפוס עתיר במגוון משקאות וחטיפים מתובלים לווה בסיכון מוגבר לסיבוכים מיקרווסקולאריים ורטינופתיה סוכרתית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהקפדה על המלצות האגודה האמריקאית לסוכרת משנת 2022, התומכות בהעדפת מזונות מלאים על-פני מזון מעובד.

Am J Clin Nutrition, Aug 2024

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    טיפול קצר בסטרואידים עלול להביא לעליה בסיכון לסוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    בחולים תחת טיפול בגלוקוקורטיקואידים סיסטמיים במהלך אשפוז קצר תועד סיכון גבוה יותר מכפליים להופעה חדשה של סוכרת, בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטרואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-European Association for the Study of Diabetes. החוקרים מבריטניה השלימו מחקר עוקבה תצפיתי שהתבסס על נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות של חולים שאושפזו בין תחילת שנת […]

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים עם דלקת לבלב חדה צפויים לפתח אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר 12 חודשים, כאשר הגורמים העיקריים המנבאים סיבוך זה כוללים דלקת לבלב אידיופטית, מחלה בדרגת חומרה בינונית-חמורה או חמורה והיסטוריה קודמת של סוכרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת eClinicalMedicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לבלב אקסוקריני נקשרה באופן מסורתי עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    בנשים עם צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד נרשמה עליה של 56% בסיכון לאבחנה של לופוס, בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. מבין כלל מוצרי המזון, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים נקשרו בקשר הבולט ביותר עם לופוס. להערכת הקשר […]

  • צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    בילדים עם נטייה גנטית לסוכרת מסוג 1, צריכה רבה יותר של פירות, שיבולת שיעול או שיפון עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 ואוטואימוניות של איי לבלב עד גיל 6 שנים, בעוד שצריכת פירות יער עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study […]

  • רטינופתיה ונוירופתיה סוכרתית מלוות בסיכון מוגבר לדלקת חניכיים (J Dental Research)

    רטינופתיה ונוירופתיה סוכרתית מלוות בסיכון מוגבר לדלקת חניכיים (J Dental Research)

    רטינופתיה ונוירופתיה סוכרתית מלוות בסיכון מוגבר לדלקת חניכיים בדרגה בינונית או חמורה, כאשר דיסליפידמיה מובילה לעליה נוספת בסיכון למחלת החניכיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Dental Research. החוקרים השלימו מחקר חתך שהתבסס על נתונים ממאגר Health in Central Denmark, כולל 15,922 משתתפים עם סוכרת מסוג 2. הם התמקדו במשתתפים בגילאי […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר דו-כיווני בין אסתמה וסוכרת מסוג 2 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר דו-כיווני בין אסתמה וסוכרת מסוג 2 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study of Diabetes הוצגו תוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 17 מיליון מטופלים מהן עולה קשר דו-כיווני בין אסתמה ובין סוכרת מסוג 2 וכי חומרת אסתמה, ולא משכה, מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות עדויות הרומזות לכך שהקשר בין אסתמה וסוכרת מסוג […]

  • מטרות הטיפול במטופלים עם סוכרת מסוג 2 – סיכום (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול במטופלים עם סוכרת מסוג 2 – סיכום (הודעת אלי לילי)

    שלושת הסרטונים המובאים להלן מציגים את מטרות הטיפול  במטופלים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה למניעת התפתחות סיבוכי סוכרת ודחיית התקדמות ההפרעה במשק הסוכר, מדוע שמירה על הירידה הראשונית במשקל מאתגרת ומהם הכלים לדיון מיטבי עם המטופלים אודות ההשלכות השליליות של משקל עודף. לצפייה בסרטון בנושא חשיבות איזון מוקדם: לצפייה […]

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה