למעלה משליש מהחולים עם דלקת לבלב חדה צפויים לפתח אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר 12 חודשים, כאשר הגורמים העיקריים המנבאים סיבוך זה כוללים דלקת לבלב אידיופטית, מחלה בדרגת חומרה בינונית-חמורה או חמורה והיסטוריה קודמת של סוכרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת eClinicalMedicine.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לבלב אקסוקריני נקשרה באופן מסורתי עם דלקת לבלב כרונית, אך השכיחות והמהלך הטבעי לאחר דלקת לבלב חדה אינם מתוארים היטב. כעת הם השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 85 חולים מאושפזים (גיל ממוצע של 54.7 שנים; 48.2% נשים) עם אבחנה של דלקת לבלב חדה משלושה מרכזים שלישוניים בארצות הברית.
חומרת דלקת לבלב חדה סווגה לפי קריטריוני Revised Atlanta Criteria.
הערכת אי-ספיקת לבלב אקסוקריני התבסס על רמות אלסטז-1 בדגימות צואה בתחילת המחקר, לאחר 3 חודשים ו-12 חודשים. אי-ספיקת לבלב אקסוקריני הוגדרה בנוכחות ריכוז אלסטז-1 בצואה של עד 200 מק”ג/גרם, כאשר הפרעה קלה הוגדרה בנוכחות רמות בטווח 101-200 מק”ג/גרם והפרעה חמורה הוגדרה בנוכחות ריכוז של עד 100 מק”ג/גרם.
שיעורי הימצאות אי-ספיקת לבלב אקסוקריני נבחנו לאחר 3 חודשים ו-12 חודשים מאבחנה של דלקת לבלב חדה. המחקר גם זיהה גורמים המנבאים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני, כולל חשיבות אתיולוגיה וחומרת דלקת לבלב חדה ואבחנה קודמת של סוכרת.
מהנתונים עולה כי אבחנה של אי-ספיקת לבלב אקסוקריני תועדה ב-34.1% מהמשתתפים לאחר 12 חודשים מדלקת לבלב חדה, כאשר 22.4% מהחולים פיתחו אי-ספיקת לבלב אקסוקריני בדרגה חמורה. גם בקרב החולים עם דלקת לבלב אקוטית בדרגה קלה תועדה אי-ספיקת לבלב אקסוקריני חמורה לאחר 12 חודשים.
הסיכון להתפתחות אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר 12 חודשים עלה פי ארבע בחולים עם דלקת לבלב חדה מסיבה שאינה ידועה (p=0.0094). הסיכון להתפתחות אי-ספיקת לבלב אקסוקריני היה גבוה פי שלוש בחולים עם דלקת לבלב אקוטית בדרגה חמורה או בינונית-חמורה (p=0.025) והיסטוריה קודמת של סוכרת (p=0.031).
שכיחות אי-ספיקת לבלב אקסוקריני בדרגה חמורה לאחר דלקת לבלב חדה ירדה מ-29% בתחילת המחקר ל-26% לאחר שלושה חודשים ו-22% לאחר שנה אחת.
החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שהמחקר מצביע על תתי-אוכלוסיות ספציפיות בסיכון מוגבר להתפתחות אי-ספיקת לבלב אקסוקריני, דרושים מחקרים נוספים על-מנת להבין את המנגנונים המובילים לסיבוך זה לאחר דלקת לבלב חדה.
eClinicalMedicine, Sep 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!