אנדוקרינולוגיה ילדים

השפעות טיפול כנגד סוכרת הריונית מוקדמת על מצוקה נשימתית ביילודים (BJOG)

במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אבחנה וטיפול בסוכרת הריונית מוקדמת מלווה בסיכון מופחת למצוקה נשימתית ביילודים. מהנתונים עולה עוד כי מצוקה נשימתית ביילוד נפוצה יותר ביילודים שנולדו לאחר ניתוח קיסרי, יילודים גדולים לגיל ההיריון ומשך הריון קצר.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לזהות גורמים הקשורים עם התפתחות מצוקה נשימתית ביילודים לנשים עם אבחנה של סוכרת הריונית מוקדמת. החוקרים השלימו ניתוח מקרה-ביקורת של מחקר TOBOGM, שכלל נשים הרות לפני 20 שבועות היריון עם עובר יחיד וגורמי סיכון לסוכרת הריונית, אשר טופלו ב-17 בתי חולים באוסטרליה, שבדיה, אוסטריה והודו.

נשים עם גורמי סיכון לסוכרת הריונית השלימו מבחן העמסת סוכר לפני שבוע 20 להיריון: אלו עם סוכרת הריונית מוקדמת חולקו באקראי לטיפול מיידי או מאוחר לאיזון רמות הסוכר בדם. ניתוח סטטיסטי שימש להשוואת הריונות עם או ללא מצוקה נשימתית ביילוד ובהריונות עם אבחנה של מצוקה נשימתית ביילוד נערכה השוואה בין אלו שאושפזו במשך עד 24 שעות ואלו שאושפזו למשך למעלה מ-24 שעות במחלקת יילודים.

מצוקה נשימתית של היילוד הוגדרה בנוכחות צורך בתמיכה נשימתית למשך 4 שעות ומעלה לאחר הלידה. תסמונת מצוקה נשימתית הוגדרה בנוכחות תמיכה באוורור ואשפוז במשך 24 שעות ומעלה במחלקת יילודים.

מהנתונים עולה כי 99 מבין 793 יילודים (12.5%) אובחנו עם מצוקה נשימתית; שיעורי ההיארעות היו קטנים במחצית במקרים בהם הותחל טיפול מוקדם כנגד סוכרת הריונית (יחס סיכויים של 0.50, רווח בר-סמך 95% של 0.31-0.79).

מהממצאים עולה כי ניתוח קיסרי לווה בסיכון גבוה יותר מכפליים למצוקה נשימתית ביילוד (יחס סיכויים של 2.31, רווח בר-סמך 95% של 1.42-3.76), כאשר גורמי סיכון נוספים כללו תינוק גדול לגיל ההיריון (יחס סיכויים של 1.83, רווח בר-סמך 95% של 1.09-3.08) ומשך הריון קצר יותר (יחס סיכויים של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.93-0.97) לכל יום הריון נוסף.

בקרב יילודים עם מצוקה נשימתית זוהה קשר בין שהות במחלקת ילדים במשך למעלה מ-24 שעות ובין ערכי סוכר גבוהים יותר לאחר שעה אחת במבחן העמסת סוכר (יחס סיכויים של 1.38, רווח בר-סמך 95% של 1.08-1.76 לכל מילימול/ליטר). שיעורי תסמונת מצוקה נשימתית עמדו על 2.0% מהיילודים (15 מקרים).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מממצאי המחקר עולה כי אבחנה וטיפול כנגד סוכרת הריונית מוקדמת עשויים להפחית את הסיכון למצוקה נשימתית ביילוד. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין את המנגנונים בבסיס הקשר הנ”ל ואת ההשפעות ארוכות הטווח של סוכרת הריונית מוקדמת.

BJOG, Aug 19, 2024

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה