נוירולוגיה ילדים

למעלה ממחצית רופאי הילדים מדווחים כי עושים טעויות אבחנתיות (מתוך Pediatrics)

מאת ד”ר בן פודה שקד

מסקר חדש אשר פורסם בגיליון יוני של ירחון Pediatrics עולה כי למעלה ממחצית רופאי הילדים מדווחים כי עושים טעויות באבחון לפחות פעם בחודש, וכמעט מחציתם מדווחים כי עושים טעויות אבחנתיות המזיקות לחולה לפחות פעם בשנה.

בנוסף, הראו תוצאות הסקר כי אבחון שגוי של מחלות נגיפיות כמחלה חיידקית הינה הטעות האבחנתית השכיחה ביותר, לאחריה אבחון שגוי של תופעות לוואי תרופתיות והפרעות פסיכיאטריות.

לדברי החוקרים, עבודתם זו מספקת מידע חדש אודות סוגי הטעויות האבחנתיות בקרב ילדים והסיבות העומדות מאחוריהן, וכן מניחה את הבסיס לגישה כוללת ומשולבת לצמצום היארעות טעויות אלו.

החוקרים מציינים כי יצירת הסקר הנוכחי הייתה תהליך ארוך שדרש סקירה ספרותית, איסוף מידע ממומחים וקבוצות מיקוד, ומבחני פיילוט. הסקר בן 25 הפריטים, אשר לוקח כ-15-20 דקות להשלמתו דרך האינטרנט, כולל שאלות המתמקדות בתכיפות ובנזק הפוטנציאלי של טעויות הקשורות בתרופות, ניתוחים ופעולות קליניות אחרות, ואשר מטרתן להעריך את תפישת הנבדקים ביחס לגורמים התורמים להיארעותן וביחס לפתרונות אפשריים.

החוקרים שלחו שאלונים ל-1,362 רופאי ילדים אקדמיים, מתמחים ורופאי ילדים בקהילה באחד משלושה מרכזים רפואיים (שני מרכזים שלישוניים ביוסטון, טקסס ומרכז שלישוני נוסף בסינסינטי, אוהיו), או מ-109 מרפאות המשויכות להם. שיעור ההיענות הכולל היה 53% (726 רופאים). כרבע מהרופאים שהשיבו לשאלון (27%) היו בעלי ותק של למעלה מ-10 שנים במקצוע, ושני שליש מהמשיבים (67%) עסקו בעיקר בעבודה מרפאתית.

החוקרים מוסיפים כי מרבית מפריטי הסקר ביקשו מהנשאלים לדרג את בחירתם הראשונה, השנייה והשלישית. הם פיתחו שיטת דירוג ממוצעת, עובדה המסבירה מדוע הדירוג ואחוז הנשאלים נבדלים לעיתים בחלק מהתוצאות המדווחות.

מבין שישה סוגים של טעויות רפואיות, הנשאלים דירגו טעויות אבחנתיות כסוג הטעות הרביעי בשכיחותו והשלישי מבחינת הפוטנציאל לנזק. למעלה ממחציתם (54%) דיווחו כי עשו טעות אבחנתית לפחות פעם או פעמיים בחודש. כ-45% מהנשאלים דיווחו כי טעויות אשר הזיקו לחולה התרחשו לפחות פעם או פעמיים בשנה, אולם רק 4% דיווחו כי טעויות כאלו התרחשו לפחות פעם או פעמיים בחודש.

אבחון שגוי של מחלה נגיפית כמחלה חיידקית הייתה הטעות האבחנתית השכיחה ביותר (52% מסך המדגם), ולאחריה אבחון שגוי של תופעות לוואי תרופתיות (53%) והפרעות פסיכיאטריות (32%). החוקרים מזכירים כי אף אחד מאלו לא חופף את הטעויות האבחנתיות המובילות במקרים של תביעות משפטיות. הם מציינים כי רופאי הילדים מחשיבים את הנסיבות בהן נעשית טעות אבחנתית כשונות מאלו המוזכרות בספרות הנוגעת לתביעות בגין רשלנות רפואית. לדבריהם, הסקר נבנה בין היתר על בסיס המידע הקיים מספרות זו במטרה להגביר את ההבנה אודות טעויות אבחנתיות המשפיעות על ילדים, ולכוון את פיתוחן של אסטרטגיות למניעת טעויות שכאלו.

באשר לכשלים בתהליך הקשורים בטעויות אבחנתיות, דורג במקום הראשון כישלון לאסוף מידע רפואי, לרבות ההיסטוריה הרפואית וסקירת הגיליון הרפואי (48%), ולאחריו איחור בפנייה לטיפול רפואי מצד החולה או מטפליו (42%). לדברי החוקרים, יש לחקור אסטרטגיות אפשריות המעצימות את המטפלים בחולה ואת החולה עצמו, וליישמן בהקשר של חקר בטיחות המטופלים.

טעויות הקשורות במערכת כולה, סוגיות ארגוניות ובעיות בתקשורת (79%) דורגו כגורמים התורמים ביותר להתרחשות טעויות אבחנתיות. תיאום קלוקל של הטיפול הרפואי, עבודת הצוות ו/או תקשורת בין מרכזים קליניים ומטפלים שונים (82%) דורגו כגורם המערכתי העיקרי.

מעקב צמוד אחר החולים (73%) דורג כפתרון הקשור ברופא המטפל שסביר ביותר שיהיה יעיל. באשר לפתרונות מערכתיים, הגישה לגיליונות רפואיים ממוחשבים דורגה במקום הראשון (74%). על אף המשך הויכוח אודות היתרונות האפשריים של גיליונות רפואיים ממוחשבים, כל קבוצות רופאי הילדים דירגו אותם כפתרון המערכתי הטוב ביותר.

כמחצית מהנשאלים (48%) עברו הכשרה כלשהי אודות טעויות אבחנתיות במסגרת לימודי הרפואה, ו-59% עברו הכשרה כזו במסגרת התמחותם. היעדר הדגש על הכשרה רשמית ביחס לטעויות אבחנתיות מספק לדברי החוקרים את ההזדמנות לתכנן מחדש את תוכניות הלימודים הן לרופאים והן ולרופאים לעתיד.

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים כי תוצאותיו מתבססות במלואן על דיווח עצמי אודות טעויות רפואיות, ולא על תיעוד של טעויות אמיתיות, וכי מבנהו ותוכנו מתבססים במידה רבה על ספרות הנוגעת לרפואת מבוגרים. בנוסף, הם מציינים את האפשרות של תת-הערכה של היקף הטעויות הרפואיות, שהרי הרופאים לא תמיד יודעים כששגו.

Pediatrics 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • כוויות שמש בילדות מלוות בסיכון מוגבר למלנומה בבגרות

    כוויות שמש בילדות מלוות בסיכון מוגבר למלנומה בבגרות

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology עולה כי כל כוויות שמש עם שלפוחיות נוספת לפני גיל 15 שנים לוותה בעליה של כ-3% בסיכון למלנומה בבגרות והסיכון לא הושפע ממאפיינים אישיים של רגישות לשמש, דוגמת צבע השיער והעפעפיים. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 44,021 לבנים לא-היספאנים ללא היסטוריה של […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • חשיפה של תינוקות שנולדו מוקדם לאנטיביוטיקה עשויה להשפיע על התפקוד הריאתי בילדות

    חשיפה של תינוקות שנולדו מוקדם לאנטיביוטיקה עשויה להשפיע על התפקוד הריאתי בילדות

    בתינוקות שנולדו מוקדם ונחשפו למחזורי טיפול אנטיביוטי מרובים סביב הלידה תועדה ירידה בתפקוד הריאתי וסיכון מוגבר לאירועי אסתמה בגיל בית-ספר , בהשוואה לאלו עם חשיפה מעטה יותר לטיפול אנטיביוטי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מדגם המחקר כלל 3,820 תינוקות שנולדו לאחר 22-36 שבועות היריון ובמשקל לידה נמוך (פחות מ-1500 גרם); התינוקות […]

  • כאבי קוליק בתינוקות עשויים לנבא את הסיכון למחלה אטופית

    כאבי קוליק בתינוקות עשויים לנבא את הסיכון למחלה אטופית

    בתינוקות הסובלים מכאבי קוליק עם בכי ואי-נוחות בטנית, תועד סיכון מוגבר למחלות אטופיות ותחלואה נשימתית לאורך תקופת הילדות וההתבגרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת The Journal of Pediatrics. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר עוקבה פרוספקטיבי של זוגות אם-ילד במסצ’וסטס להערכת הקשר בין כאיב קוליק או בכי מופרז והסיכון למחלות אטופיות ונשימתיות. הם […]

  • הבדלים מגדריים במאפייני נזלת אלרגית בילדות ובגיל ההתבגרות

    הבדלים מגדריים במאפייני נזלת אלרגית בילדות ובגיל ההתבגרות

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatric Allergy and Immunology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש משבדיה, מהן עולה כי בבנות היארעות גבוהה יותר של נזלת אלרגית לעומת בנים, כאשר בבנים שיעורי הפוגה גבוהים יותר מבנות. מהנתונים עולה עוד כי ריגוש מוקדם העלה את הסיכון לנזלת אלרגית והפחית את הסיכויים להפוגה. מחקר העוקבה מבוסס-אוכלוסייה כלל 2,250 ילדים […]

  • התמכרות למסכים מלווה בסיכון מוגבר לשינה לקויה ועליה בשומן גוף בבני נוער

    התמכרות למסכים מלווה בסיכון מוגבר לשינה לקויה ועליה בשומן גוף בבני נוער

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Global and Public Health עולה כי זמן מסך לפני השינה, עליה בזמן מסך בסופי שבוע, שימוש בטלפון כשעון מעורר והתמכרות למשחקי וידאו הינם מאפיינים נפוצים שנקשרו עם דפוסי שינה בשעה מאוחרת יותר, בקרת שינה ירודה ועליה בסיכון להשמנה במתבגרים בגילאי 11-14 שנים. מחקר החתך בכלל 62 תלמידי בית […]

  • חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי חשיפה ארוכת-טווח לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר באוויר, גם ברמות נמוכות יחסית, מלווה בשינויים מבניים במוח דוגמת ירידה בנפח רקמת המוח, עליה באטרופיה ופתולוגיה וסקולארית בקשישים. מחקר SNAC-K-MRI כלל קשישים ללא דמנציה שעברו בדיקת MRI בתחילת המחקר. בנוסף, משתתפים מתחת לגיל 78 שנין השלימו בדיקת MRI לאחר 6 […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך