נוירולוגיה ילדים

מהו קו טיפול תרופתי שני הטוב ביותר בנשים עם אפילפסיה?

JAMA Netw Open
מוח

החלפת טיפול מונותרפי ותוספת טיפול הדגימו יעילות דומה כקו-טיפול שני בנשים עם אפילפסיה מוכללת אידיופטית, ללא הבדלים משמעותיים בשיעורי הכישלון בין הטיפולים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי רב-מרכזי שכלל נתונים מ-18 מרכזים לטיפול באפילפסיה בארבע מדינות בין השנים 1995 עד 2023 כאשר חציון משך המעקב עמד על חמש שנים.

מדגם המחקר כלל 249 נשים עם אפילפסיה (גילאי 10-50 שנים), כאשר 59% קיבלו תוספת טיפול ו-41% קיבלו טיפול מונותרפי חליפי לאחר כישלון טיפול מונותרפי קו-ראשון. החוקרים אספו נתונים דמוגרפיים, מאפיינים קליניים וטיפול תרופתי בנוגדי-פרכוס, כולל אירועים חריגים.

התוצא העיקרי היה כישלון טיפול, אשר הוגדר כצורך בהחלפת או הוספת נוגד-פרכוס בשל חוסר תועלת. תוצאים משניים כללו הקפדה על הטיפול לאורך זמן והעדר פרכוסים.

מהנתונים עולה כי שיעורי כישלון טיפול לא היו שונים בין הקבוצות ועמדו על 33% מהחולים שקיבלו תוספת טיפול ועל 35% באלו בהם בוצעה החלפת טיפול מונותרפי (יחס סיכון מתוקן של 0.89, p=0.69).

מבין משטרי תוספת טיפול, משלב Levetiracetam עם Lamotrigine לווה בסיכון נמוך יותר משמעותית לכישלון טיפול, בהשוואה למשלב Levetiracetam עם נוגד-פרכוס אחר (יחס סיכון מתוקן של 2.41, P=0.02), או Lamotrigine עם כל נוגד-פרכוס אחר (יחס סיכון מתוקן של 4.03, p=0.001).

שיעורי הפסקת טיפול נוגד-פרכוס בשל אירועים חריגים והעדר פרכוסים היו דומים בין הקבוצות.

מהערכת תכשירים ספציפיים עלה כי Valproic Aci היה נוגד הפרכוס היעיל ביותר כקו-טיפול שני. שיעורי כישלון טיפול עמדו על 17% בלבד בקרב נשים שטופלו ב-Valproic Acid לעומת 38% מאלו שנטלו נוגדי-פרכוס אחרים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר עשויים לסייע לרופאים בקבלת החלטות מותאמות אישית על-פי הפרופיל של המטופלים, העדפות ותופעות לוואי אפשריות.

JAMA Netw Open, March 10, 2025

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך