ילדים

ניסיון ונוהל : האבחנה המבדלת למצב של עילפון – syncope / מאת פרופ' פריאר

המונח syncope – עילפון – משמעותו איבוד הכרה פתאומי, ובמהלכו ירידה במתח השרירים, וכעבור שניות או דקות התאוששות  ספונטנית. לעלפון סיבות רבות וכדי לקבוע אבחנה, לכאורה,  דרושה רשימה ארוכה של  בדיקות.

מטרת החוקרים במאמר לפנינו  להראות כי לקיחת אנאמנזה מדויקת, הכוללת תולדות העבר, תולדות המשפחה ובדיקת החולה,  תאפשר  תכנון ב?רו?ר המותאם לתלונות החולה ותחסוך בדיקות שאינן רלבנטיות לחולה.

המחברים מציגים נתונים שנאספו מ 226 חולים רצופים בגילים שלוש ועד 16  שנה שנבדקו בחדר מיון.  

            בבדיקה נמצא כ 80% מהילדים סבלו מ neurocardiogenic syncope שם נרדף ל "vasovagal attack " הפרעה פונקציונלית של המערכת האוטונומית. בסוגריים נאמר כאן, שלא נכללו בקבוצה זו מחלות אורגניות של מערכת העצבים או מערכת הקרדיווסקולרית.   

בהגדרה של neurocardiogenic syncope  נכלול האבחנות הבאות:

postural orthostatic tachycardia syndrome,

cerebral syncope

chronic fatigue syndrome

dysautonomia

situational syncope 

[הערת העורך: החוקרים אינם מוסרים פרטים לגבי האבחנות הנ"ל. הם אינם מסבירים  האם מדובר בדיסאוטונומיה משפחתית, כלומר Riley-Day syndrome או הפרעה במערכת האוטונומית מסיבות אחרות. כן החוקרים מניחים שכל רופא ילדים יודע cerebral syncope   מהו -מצב בו קיימת הפרעה בזרימת דם במוח, שאינה משנית להפרעה קרדיאלית.]

וכפי שאמרנו רוב הילדים סבלו מ neurocardiogenic syncope  אך נמצאו סיבות נוספות לעילפון.

הפרעה  במערכת העצבים

הפרעות במערכת העצבים נמצאו ב 9% מהחולים, והיוו הקבוצה השניה בגודלה.  כאן נכללו מקרים של אפילפסיה, טראומה לראש, דלקת קרום המוח, ומיגרנה.

מחלות לב

הפרעות קצב בברור עשויות לגרום לעילפון וכן גם היצרות אב העורקים,  גידולים בלב ודלקת שריר הלב myocarditis. כאן נמצאו גם אנומליות אנטומיות בכלי הדם הכלילים של הלב, לחץ דם ריאתי מוגבר ומחלת  pericarditis with effusion .

רקע פסיכולוגי

עילפון ידוע כביטוי אפשרי למצבי היסטריה, לדיכאון, להתקפי חרדה ומשני ל breath holding spells.

                       

הרעלות

נטילת סמים ושתית אלכוהול,  וכן תרופות כגון כדורי שינה והרעלת גז בישול  גורמים נוספים של עילפון.

גורמים  הניתנים לגילוי בעזרת בדיקות מעבדה :

ירידה בסוכר הדם, ירידה בספירת הדם וירידה ברווי חמצן  הדם.

נחזור לדרישת החוקרים ונשאל כמוהם, מה עלינו לבדוק בטרם נבצע בדיקות מעבדה:

1          נבקש תאור מדויק של ההתקף עצמו.  תאור ההתקף תרם יותר מכל,  לאבחנה הנכונה:   בקבוצת החולים שסבלו מ  neurocardiogenic syncope  alias vaso-vagal attack  ההשתלשלות שהביאה להתקפים אלה, היא  עמידה לשעה ארוכה, גורמים רגשיים ומאמץ גופני.

2         לקיחת תולדות משפחה מדויקים.

בודאי נסכים עם מחברי המאמר, למרות שלמעשה ברור תולדות המשפחה תרם לקביעת האבחנה  רק בארבעה מקרים של אפילפסיה. 

3          תולדות מחלות בעבר: במקרה זה נמצא חולה אחד שסבל מאנמיה חרמשית –        sickle cell anemia . העילפון נגרם מחוסר דם פתאומי.

מכאן נעבור לבדיקה הגופנית:

1          בהאזנה ללב נמצאו שני מקרים של מחלת לב.

2          בדיקת מערכת העצבים לאחר ההתאוששות, הפנתה את הרופאים למחלת עצבים שנמצאה בשלושה מקרים.

3          בדיקת עיניים : ב  17 מקרים נצפו  גלגלי העיניים מכוונות למעלה.

[הערת העורך: החוקרים אינם מציינים את תנוחת העיניים במקרים של עלפון על רקע פסיכולוגי. מאחר והמחקר היה רטרוספקטיבי יתכן שבדיקת עיניים לא צוינה בגיליון החולה בכל מקרה. לפי ניסיוני כאשר הבודק מנסה להרים את העפעף, והחולה מתאמץ להסתכל מטה האבחנה היא היסטריה. ] 

            מכאן לבדיקות מעבדה ואחרות, מה הן תרמו לקביעת האבחנה? בדיקה אלקטרוקרדיוגרפית תרמה לאבחנה בשלושה מקרים. בדיקת HOLTER לא גילתה מקרים נוספים לאלה שהתגלו כבר ב ECG. בדיקה אלקטרואנצפלוגרפית ו CT של המוח לא תרמו לאבחנה כלל וכלל.

            על סמך הנתונים, החוקרים ממליצים על הגישה הדיאגנוסטית הבאה בעיבוד חולי עילפון:

1          במקרים של מוות פתאומי במשפחה, או כאשר ידוע שהחולה סובל ממחלת לב או כאבים בחזה, בדיקות העזר המומלצות הן אלקטרוקרדיוגרם,  Holter -ECG , ואקוקרדיוגרפיה.

2          עילפון ממושך המלווה בתנועות בלתי רצוניות, התאוששות איטית יחד עם ישנוניות ויתכן גם ממצאים נוירולוגיים,  מיד עולה החשד שמדובר באפילפסיה והבדיקות הדרושות הן אלקטרואנצפלוגרם ואולי גם CT או   MRI של המוח.

3          עילפון בתגובה לצום מלווה בהזעה קרה מובן שממצאים אלה מחייבים  בדיקת מעבדה לסוכר בדם, לאלקטרוליטים ולחומציות הדם, כי יש מקום לחשוד בסוכרת.  יתכן שכבר בבדיקה הגופנית נצפה בנשימת Kussmaul   האופיינית לחמצת.

4          בימים אלו, במקרה של עילפון ממושך, כאשר תהליך ההתאוששות איטי, עלינו לקחת בחשבון אפשרות של שימוש בסמים ואלכוהול.

5          עלפון הבא בעקבות עמידה ממושכת או כל דבר הגורם ל neurocardiogenic syncope – במקרים אלה אפשר לנסות ולאשר את האבחנה באמצעות ה tilt-test.

סיכום המחקר: להפנות לבדיקות מעבדה או מכונים, רק לאחר קבלת פרטים על ההתקף עצמו, על תולדות  העבר של החולה, על תולדות המשפחה ועל הבדיקה הקלינית. כדאי גם לזכור שברוב המקרים האבחנה אינה מחלה אורגנית אלא neurocardiogenic syncope.

הערת העורך: היום כאשר מבחר רב ומגוון של בדיקות עומד לרשותנו,  מפתה להזמין כל מה שאפשר. החוקרים מחזירים אותנו לרפואה קלינית- לחשוב רגע,  לנתח את הנתונים ולהזמין רק בדיקות הדרושות באמת. 

Massi MM, Bourguinont A, Coremans C et. al. Syncope in pediatric patients presenting to an Emergency Department. J Pediatr 2004;145:223-8.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של דימומים מוחיים אסימפטומטיים לאחר אירוע מוחי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של דימומים מוחיים אסימפטומטיים לאחר אירוע מוחי (JAMA Netw Open)

    אוטם המורגי אסימפטומטי ודימום תת-עכבישי לאחר תרומבקטומי אנדווסקולארי לטיפול באירוע מוחי איסכמי חד מלווים בסיכון גבוה יותר מכפליים לתוצאות תפקודיות גרועות 90 ימים לאחר אירוע מוחי איסכמי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו ניתוח משני של נתוני מחקר DIRECT-MT, מחקר אקראי שכלל 490 חולים (גיל חציוני של 70 […]

  • חשיפה לעשן שריפה מלווה בסיכון מוגבר לביקורים בחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות (JAMA Netw Open)

    חשיפה לעשן שריפה מלווה בסיכון מוגבר לביקורים בחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות (JAMA Netw Open)

    חשיפה לחומר חלקיקי עדין (חומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר) עקב השריפות שפרצו בקליפורניה במהלך שנת 2020 לוותה בעליה בהיקף הפניות לחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות בתוך שבוע מהחשיפה, כולל עליה של 8% בהיקף הפניות על-רקע בריאות הנפש, עליה של 15% בשיעור הפניות בשל דיכאון ועליה של 29% בהפרעות מצב רוח אחרות, כך עולה מנתונים חדשים […]

  • דיסאוטונומיה ראשונית מלווה בסיכון מוגבר לסבוריאה דרמטיטיס (Am Acad Dermatol)

    דיסאוטונומיה ראשונית מלווה בסיכון מוגבר לסבוריאה דרמטיטיס (Am Acad Dermatol)

    בחולים עם דיסאוטונומיה ראשונית תועד סיכון מוגבר לסבוריאה דרמטיטיס, כאשר חשיפה לתרופות פסיכוטרופיות הובילה לעליה גדולה עוד יותר בסיכון הנ"ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 220,192 חולים עם דיסאוטונומיה ראשונית ו-220,192 ביקורות תואמות ללא הפרעה זו ממאגר TriNetX וחישבו את […]

  • עדויות חדשות קושרות בין סוכרת אימהית ובין אוטיזם (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    עדויות חדשות קושרות בין סוכרת אימהית ובין אוטיזם (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולות עדויות התומכות בקשר בין סוכרת במהלך היריון ובין סיכון מוגבר להפרעות בתפקוד המוח ומערכת העצבים בילדים, כולל אוטיזם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מתוארת ב-9% מההריונות בארצות הברית, כאשר ההיארעות מצויה במגמת עליה על-פי המרכז לבקרת מחלות […]

  • מתן LSD במינון נמוך אינו משפר תסמיני ADHD במבוגרים (JAMA Psychiatry)

    מתן LSD במינון נמוך אינו משפר תסמיני ADHD במבוגרים (JAMA Psychiatry)

    מתן LSD (או Lysergic Acid Diethylamide) במינון נמוך פעמיים בשבוע לאורך שישה שבועות נמצא בטוח לשימוש במבוגרים עם הפרעת קשב, ריכוז/היפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, או ADHD) אך לא נמצא עדיף על פלסבו בהקלה על התסמינים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. המחקר האקראי, כפל-סמיות, בשלב 2A נערך במרכז אחד בשוויץ ומרכז נוסף בהולנד […]

  • מחלות אלרגיות מלוות בסיכון מוגבר למיגרנה (International Archives of Allergy and Immunology)

    מחלות אלרגיות מלוות בסיכון מוגבר למיגרנה (International Archives of Allergy and Immunology)

    מחלות אלרגיות דוגמת אטופיק דרמטיטיס, סתמה, נזלת אלרגית ודלקת לחמית אלרגית מלוות בסיכון מוגבר משמעותית למיגרנה, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת International Archives of Allergy and Immunology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים לזיהוי מחקרים תצפיתיים להערכת הקשר בין מחלות אלרגיות ומיגרנה. הם התמקדו בעשרה מחקרי עוקבה ומחקרי מקרה-ביקורת עם למעלה מ-14.9 […]

  • מייצבי מצב רוח עשויים להפחית את הסיכון לאובדנות (J Psychiatric Res)

    מייצבי מצב רוח עשויים להפחית את הסיכון לאובדנות (J Psychiatric Res)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Psychiatric Research עולה כי שימוש לאחרונה בליתיום או ולפרואט מלווה בירידה של 34-46% בסיכון לאובדנות בחולים עם סכיזופרניה או הפרעה דו-קוטבית. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר National Health Information Database בדרום קוריאה. המחקר כלל למעלה מ-100,000 חולים עם סכיזופרניה ולמעלה מ-96,000 חולים עם הפרעה דו-קוטבית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה