ילדים

הסקירה החודשית; מחסור תזונתי עקב שמירה על דיאטה – חלק ג’ (CME)

בשני החלקים הקודמים של הסקירה, דנו במצבי חסר תזונתי הנובעים מדיאטות שונות. נמשיך בדיון. באשר לדיאטות צמחוניות. אין מחקר שטוען שילדים הניזונים מדיאטה צמחונית לוקים בעיכוב משמעותי בגדילה, אבל עיכוב קל במשקל ובגדילה כן נמצאו בקרב ילדים על דיאטה זו.

דיאטה צמחונית יכולה להתחיל מיד אחרי הלידה, כאשר האם המניקה שומרת על דיאטה צמחונית. רמות הוויטמינים בחלב אם תלויים ברמות הוויטמינים בדם האם. זה נכון במיוחד לגבי וויטמינים A, C, ו-D וקבוצת הוויטמינים B. חרף העובדה שוויטמין B12  מוסף למזון של נשים על דיאטה צמחונית, לאימהות מיניקות יש לא פעם רמות גבוליות של וויטמין זה.

סימנים קליניים של חסר בוויטמין B12  נמצאו אצל תינוקות של אימהות על דיאטה צמחונית ואצל תינוקות שאימותיהם החלו לגמול את התינוקות. במקרים קיצוניים של חסר וויטמין זה תואר נזק נוירולוגי בלתי הפיך כתוצאה מהעדר של יצירת עטיפת המיאלין של עצבים. כדי למנוע אסון כזה, כל אם צמחונית חייבת ליטול תוספת וויטמין B12 של יצרן מוכר ואחראי, או שחייבים לתת את התוספת ישירות לתינוק עצמו.

באשר לברזל – כאשר מחסני הברזל נמוכים אצל אם צמחונית, המצב אמור לגרום לחסר ברזל ביונק. לכן חיוני לתת תוספת ברזל לכל יונק של אימא צמחונית אנמית שמניקה.

מחסור acid docosa-hexa-enoic  (בקיצור DHA) בקרב נשים צמחוניות מהווה גם הוא מקור לדאגה. חומצה זו חיונית להתפתחות הרשתית  והמוח בקרב תינוקות שנולדו לפני המועד. רק בזמן האחרון הוסיפו היצרנים DHA להרכב הפורמולה.

פורמולות מבוססות על פול הסויה שנמצאות בשוק מתאימות להזנת תינוקות שנולדו במועד. אבל הן לא מומלצות לפגים, כי קיים חשד לספיגה מוגבלת של סידן ושל זרחן, ושל שקיעה מוגבלת של יסודות אלה בעצמות, ולכן עיכוב של גדילת הילד/ה.  

לבסוף, גמילה לחלב סויה ולדיאטה צמחונית מעלה חשש לדיאטה דלת קלוריות. לחלב סויה אותם הוויטמינים ומינרלים כמו לחלב מלא, אך ריכוז השומן עשוי להיות רק 2%. מזונות עשירי סיבים, כולל פירות, ירקות ודגנים הם עיקר הדיאטה של צמחונים. אלה אמנם מאכלים משביעים אבל ריכוז הקלוריות שלהם נמוך יחסית. קיימת אם כן הסכנה שהתינוק יקבל דיאטה דלת קלוריות והדבר יפגע בגדילה. לכן עד גיל שנתיים על הורים להקפיד לתת לתינוקות מזונות עשירי אנרגיה דוגמת אבוקדו, קטניות ודגנים.

דיאטה חסרת גלוטן. דיאטה זו בעיקר חיונית לחולי מחלת צליאק, אבל יש גם אנשים שאינם חולי צליאק השומרים על דיאטה זו. גלוטן הוא משפחת חלבונים עשירים בגלוטנין ופרולין (glutenin ו- proline). חלבונים אלה משפרים את הטעם של דברי מאפה. כמה הפרעות גסטרו-אנטרולוגיות נובעות מאכילת גלוטן. שכיחות מחלת הצליאק, המחלה המהווה את הסיבה העיקרית לשמירה על דיאטה חסרת גלוטן, בארצות הברית ובאירופה, היא קרוב ל-1%.

 מחלת צליאק הינה אנטרופתיה אוטו-אימונית משנית לאכילת גלוטן. דיאטה חסרת גלוטן תוארה לראשונה בשנת 1953. הדיאטה מושתתת על הימנעות ממאפים העשויים  מקמח חיטה, שעורה ושיפון. דיאטה זו הינה הטיפול היחידי למחלת הצליאק. לחיטה, לשעורה ולשיפון יש ריכוזים גבוהים של גלוטן ועל חולי מחלת צליאק להימנע מהם כליל. באשר לשיבולת שועל, חלק קטן מחולי צליאק רגישים גם לחלבון הנמצא בשיבולת שועל, שיש לו דמיון לגלוטן. כאשר חולה צליאק מאובחן ככזה, עליו להימנע גם משיבולת שועל. רק כאשר הבריא קלינית וסרולוגית, אפשר לתת לו שיבולת שועל, וגם זה תחת מעקב קליני וסרולוגי.

יש מחלות נוספות שעשויות להגיב לדיאטה חסרת גלוטן, והן אלרגיה לחיטה, non-celiac gluten sensitivity, והתסמונת של המעי הרגיז – the irritable bowel syndrome. אלרגיה לקמח, הינה תגובה אלרגית המופעלת על ידי אימונוגלובולין E כנגד חלבונים שונים הנמצאים בחיטה. לחולים אלה דרושה דיאטה ללא קמח חיטה, אבל לא בהכרח ללא קמח שיפון, שעורה ושיבולת שועל. שיעור תושבי ארצות הברית השומרים על דיאטה חסרת גלוטן הולך וגדל.

תם הדיון על דיאטה חסרת גלוטן בקרב חולי צליאק. בפעם הבאה נוסיף כמה מילים על אנשים שומרי דיאטה חסרת גלוטן על אף שאינם חולי צליאק או אלרגים לקמח.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים