ירידה בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה נצפתה במדינות אירופיות אשר עצרו את השימוש באנטיביוטיקה הן בבעלי חיים והן בבני אדם, כך עולה מהדו"ח המשותף הרביעי לצריכת תרופות אנטי-מיקרוביאליות ועמידויות של המרכז האירופי למניעת ובקרת מחלות, הרשות האירופית לבטיחות מזון וסוכנות התרופות האירופית.
ממצאיו של הדו"ח נגזרו מניתוח משולב של נתוני הקשר הפוטנציאלי בין צריכת חומרים אנטי-מיקרוביאלים על ידי בני אדם ובעלי חיים, לבין התרחשות של עמידות לחומרים אנטי-מיקרוביאלים שנאספו בין השנים 2019 ל-2021.
עמידות לחומרים אנטי-מיקרוביאלים מהווה איום משמעותי לבריאות הציבור ובעלי החיים, וגורמת ליותר מ-35,000 מקרי מוות מדי שנה באיחוד האירופי ובאזור הכלכלי האירופי. היא גם כוללת בחובה נטל כלכלי משמעותי על מערכות הבריאות באירופה, בהיקף של כ-11.7 מיליארד אירו בשנה.
כדי להתמודד עם אתגר זה, מועצת האיחוד האירופי המליצה על ביצוע מאמצים מרוכזים ומתמשכים להשיג הפחתה של 20% בשימוש במוצרים אנטי-מיקרוביאלים בבני אדם (לעומת 2019) ו-50% בבעלי חיים (לעומת 2018) עד 2030.
ניתוח זה של מגמות השימוש בחומרים אנטי-מיקרוביאלים ועמידות לחומרים אנטי-מיקרוביאלים בחיידקי Escherichia coli מבני אדם ובעלי חיים מייצרי מזון, העלה כי הרגישות של E coli לאנטי-מיקרוביאליות בבני אדם ובעלי חיים עולה עם ירידה כוללת בצריכת אנטיביוטיקה.
כמו כן, הדו" הדגים כי במהלך התקופה 2014-2021, סך השימוש בחומרים אנטי-מיקרוביאליים בבעלי חיים המייצרים מזון ירד ב-44%, בעוד שבבני אדם הוא נשאר יציב יחסית. צריכת חומרים אנטי-מיקרוביאליים מסוימים הייתה קשורה באופן חיובי לעמידות לחומרים אלו בחיידקים הן מבני אדם והן מבעלי חיים המייצרים מזון.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!