ניוון דיסק בין־חולייתי (Intervertebral Disc Degeneration – IDD) הוא בעיה רפואית גלובלית קשה, הגורמת לכאבי גב כרוניים ופוגעת באיכות החיים של מיליוני אנשים.
במאמר זה מציגים החוקרים פריצת דרך טיפולית חדשה המבוססת על תיקון מטריצה חוץ־תאית (ECM) בעזרת "דבק" גליקני עמיד לאנזימים.
בשלב הראשון של המחקר, ניתחו החוקרים דגימות קליניות מדיסקים מנוונים ומצאו ירידה ניכרת של חלבון בשם MFG-E8 ברקמת הגרעין (Nucleus Pulposus – NP), במקביל לעלייה בפירוק האנזימטי של גליקוזאמינוגליקנים (GAGs) – רכיבים חיוניים ב-ECM.
כדי להתמודד עם התהליך הניווני, פיתחו החוקרים מולקולה חדשה בשם GMOC – Glucomannan Octanoate. מדובר בחומר דמוי־גליקן אשר עמיד לפירוק על ידי אנזימי ECM. GMOC נקשר ל-MFG-E8 ויוצר עמו קומפלקס יציב התורם לשימור פנוטיפ תקין של תאי NP.
כאשר הוזרק GMOC ישירות אל תוך דיסקים מנוונים בעכברים ובארנבים, הוא הצליח להעשיר את רמות MFG-E8 באתר, לשקם את רקמת ה-NP, ולעצור את תהליך הניוון. תוצאות אלה התקבלו בשני מודלים:
• מודל עכבר – דימה התערבות מוקדמת לפני ניתוח
• מודל ארנב – דימה ריפוי לאחר ניתוח
החוקרים מציעים כי הגישה של העשרת ECM בדבק גליקני עמיד עשויה לשמש כבסיס לטיפול חדשני, לא פולשני, לשיקום דיסקים מנוונים. ממצאיהם מדגישים את תפקידו המרכזי של MFG-E8 בתחזוקת הדיסק ומציעים דרך אפקטיבית להחזירו לרקמה באופן ממוקד.
ד"ר שחף שיבר, עורכת מדור ראומטולוגיה, ראומטולוגית בכירה בית חולים בלינסון
Nature Communications volume 16, Article number: 3629 (2025)
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!