במבוגרים עם נטייה גנטית משמעותית לסוכרת מסוג 2 הצופים בטלוויזיה במשך פחות משעה ביום הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בתוך עשור היה נמוך יותר בהשוואה לאלו ללא נטייה גנטית משמעותית אשר צפו בטלוויזיה במשך שעתיים ויותר בכל יום, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association.
מחקר העוקבה נועד לבחון את הקשר בין נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2, הרגלי צפייה בטלוויזיה והסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. מדגם המחקר כלל 346,916 מבוגרים מבריטניה (גיל ממוצע של 56.5 שנים, 55.4% נשים) אשר נכללו במאגר UK Biobank.
המשתתפים סווגו לפי הרגלי צפייה בטלוויזיה וחולקו לשתי קבוצות: עד שעה ביום (71,734 משתתפים) או שעתיים ומעלה ביום (275,182 משתתפים), כאשר הרגלי הצפייה נקבעו על-בסיס שאלונים שמילאו הנשאלים בתחילת המחקר.
מדד סיכון פוליגני משוקלל לסוכרת מסוג 2 חושב על-בסיס 138 וריאנטים גנטיים שנקשרו עם סוכרת מסוג 2; מדד הסיכון שימש לסיווג המשתתפים לקבוצות סיכון גנטי נמוך, בינוני, או גבוה. אבחנה של אירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים התבססה על רשומות רפואיות בבתי חולים ונתוני תמותה לאורך חציון מעקב של 13.8 שנים, במהלכם תועדו 21,265 מקרים של מחלות קרדיווסקולאריות טרשתיות.
באלו שצפו בטלוויזיה במשך לפחות שעתיים ביום תועד סיכון גבוה ב-12% להתפתחות אירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים (יחס סיכון של 1.12, רווח בר-סמך 95% של 1.07-1.16) בהשוואה לאלו שצפו בטלוויזיה עד שעה ביום, ללא תלות בסיכון גנטי לסוכרת מסוג 2.
מניתוח הנתונים עלה כי סיכון גנטי בדרגה בינונית וגבוהה לסוכרת מסוג 2 לווה בעליה של 6% ו-11% בסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית, בהתאמה, בהשוואה לסיכון גנטי בדרגה נמוכה. עם זאת, כאשר היקף הצפייה בטלוויזיה הוגבל לעד שעה אחת ביום, לא זוהה קשר בין סיכון גנטי בינוני או גבוה ובין סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים.
הסיכון האבסולוטי לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בתוך עשר שנים היה נמוך יותר באלו בסיכון גנטי גבוה לסוכרת מסוג 2 אשר צפו בטלוויזיה במשך עד שעה ביום, בהשוואה לאלו בסיכון גנטי נמוך לסוכרת מסוג 2 אשר צפו בטלוויזיה לפחות שעתיים בכל יום (2.13% לעומת 2.46%).
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מסייעים מעידים כי הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם עקב טרשת עורקים למרות סיכון גנטי גבוה לסוכרת מסוג 2. נתונים אלו עשויים לסייע בתכנון מחקרים בעתיד להערכת השפעות שינויי אורחות חיים במטופלים בסיכון גנטי גבוה לסוכרת מסוג 2.
J Am Heart Association, March 12, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!