בחולים עם סוכרת מסוג 2 תחת טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד סיכון מופחת משמעותית להתפתחות סיבוכים מקומיים או סיסטמיים – גם במידה ופיתחו דלקת לבלב חדה – עם ירידה של למעלה מ-50% בסיכון לתמותה מכל-סיבה בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול בתרופות אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם סוכרת מסוג 2 ייתכן סיכון מוגבר לסיבוכים מקומיים וסיסטמיים משנית לדלקת לבלב חדה, אשר לעיתים דורשים טיפול ממושך ואינטנסיבי; עם זאת, אין נתונים רבים אודות התוצאות בקרב מטופלים בתכשירים אלו. כעת הם השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי להערכת ההשפעה של אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 על הסיכון לדלקת לבלב חדה והתוצאים הנלווים בחולים עם סוכרת מסוג 2.
מדגם המחקר כלל 20,459 חולים עם סוכרת מסוג 2 שקיבלו טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1, כולל Semaglutide, Liraglutide, Dulaglutide, או Tirzepatide (גיל ממוצע של 58.1 שנים, 49.85% נשים); החולים הותאמו לאלו שלא קיבלו את הטיפול התרופתי.
התוצא העיקרי היה התפתחות דלקת לבלב חדה והמהלך הקליני לאורך זמן בחולים אלו, כולל צורך בהזנה פראנטרלית, הופעת סיבוכים סיסטמיים והיארעות סיבוכים מקומיים בלבלב. התוצא המשני היה תמותה מכל-סיבה.
בקרב חולים שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועדה מגמה של סיכון נמוך יותר לדלקת לבלב חדה, בהשוואה לאלו שלא קיבלו את הטיפול התרופתי, אם כי הבדל זה לא היה מובהק סטטיסטית. עם זאת, בקרב חולים עם דלקת לבלב חדה, באלו שקיבלו את הטיפול התרופתי נרשם סיכון נמוך יותר להתפתחות סיבוכי דלקת לבלב (יחס סיכון של 0.32, P=0.05) וצורך בהזנה פראנטרלית (יחס סיכון של 0.28, p=0.01), בהשוואה לאלו שלא טופלו בתכשירים אלו.
הסיכון לסיבוכים סיסטמיים, כולל אלח-דם, נזק כלייתי חד, הלם וצורך בהנשמה מלאכותית, היה נמוך יותר משמעותית בחולים שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1, בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול זה (p<0.001 בכל המקרים).
הסיכון לתמותה מכל-סיבה היה נמוך ב-55% באלו שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1, בהשוואה לאלו שלא קיבלו את הטיפול התרופתי (יחס סיכון של 0.45, p<0.001).
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מספקים בסיס לשקול מחדש את הטיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 לא רק כתכשיר לאיזון סוכרת, אלא גם כמרכיב מרכזי בטיפול בסיבוכי סוכרת, כולל דלקת לבלב חדה.
Am J Gastroenterol, May 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!