פסיכיאטריה

טיפול ב-Tolvaptan מאט התקדמות מחלת כליות פוליציסטית אוטוזומלית-דומיננטית (Nephrol Dialysis Transplant)

טיפול ארוך-טווח ב- Tolvaptan בחולים עם מחלת כליות פוליציסטית אוטוזומלית דומיננטית לווה בירידה של 14% בסיכון להידרדרות תפקוד כלייתי, אך ללא השפעה על גדילת הכליה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nephrology Dialysis Transplantation.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Tolvaptan, אנטגוניסט לקולטן ל-Vasopressin V2, הינו הטיפול הזמין היחיד להאטת מחלת כליות פוליציסטית אוטזומלית דומיננטית, אך אין נתוני עולם-אמיתי ארוכי טווח אודות השפעת הטיפול על הכליה.

החוקרים אספו נתונים משני מדגמים – מחקר אחד פרוספקטיבי ושני רטרוספקטיבי – להערכת ההשפעה ארוכת הטווח של Tolvaptan על התפקוד הכלייתי ונפח הכליה ב-615 חולים עם מחלת כליות פוליציסטית אוטוזומלית דומיננטית (גיל ממוצע של 48 שנים; 58.2% נשים). מבין אלו, 17.1% טופלו ב- Tolvaptan למשך למעלה משישה חודשים, עם משך טיפול ממוצע של 6.1 שנים.

הם יצרו שני מדגמים מותאמים, כל אחד מהם כלל 92 משתתפים: אחד לאלו שטופלו ב- Tolvaptan ואחד לאלו שלא טופלו בתכשיר. קצב הפינוי הגלומרולארי המשוער נמדד לפחות פעם בשנה והנפח הכולל של הכליה נמדד לפחות פעם בשלוש שנים.

בחולים שטופלו ב- Tolvaptan, קצב הירידה של קצב פינוי הגלומרולארי המשוער היה קטן ב-14% (שיפור מ-4.36- ל-3.75- מ"ל/דקה בכל שנה, P=0.03) במהלך ניתוח עקומה כרוני, אך לא תועד שיפור באלו שלא טופלו ב- Tolvaptan. לטיפול ב- Tolvaptan לא הייתה כל השפעה על הנפח הכול ש הכליה בחולים אלו.

בקרב חולים עם אוסמולריות שתן לאורך 24 שעות נמוכה מ-182 מיליאוסמול/ק"ג במהלך הטיפול, באלו שהגבירו צריכה אוסמולרית יומית ובאלו שטופלו במקביל במשתנים תועדה תועלת גדולה יותר לטיפול ב- Tolvaptan (p=0.01).

בחולים שטופלו ב- Tolvaptan תועדה ירידה באוסמולריות שתן (הבדל ממוצע של 204- מיליאוסמול/ק"ג, p<0.001), אך לא תועד שינוי משמעותי באלו שלא טופלו ב- Tolvaptan.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי אוסמולריות שתן נמוכה יותר במהלך הטיפול, צריכה אוסמולרית יומית גבוהה יותר ושימוש במשתנים עשויים כולם לשפר את היעילות של טיפול ב- Tolvaptan בחולים עם מחלת כליות פוליציסטית אוטוזומלית-דומיננטית. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים על-מנת לאשר את תוצאות המחקר.

Nephrol Dialysis Transplant, March 6, 2025

לידיעה במדסקייפ

1 תגובה

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך