רפואת ריאות

שימוש ב־ctDNA בסרטן שלפוחית השתן חודר לשריר לפני ואחרי ציסטקטומיה רדיקלית

pubmed
שלפוחית השתן
סרטן שלפוחית השתן חודר שריר (Muscle-Invasive Bladder Cancer - MIBC) הוא גידול אגרסיבי עם שיעורי הישנות גבוהים, למרות טיפול מקובל הכולל כריתה רדיקלית של השלפוחית משולבת עם כימותרפיה טרום־ניתוחית

הקדמה
גם אמצעי דימות שונים הכוללים טומוגרפיה מחשבית ו־PET כולל בדיקות היסטו־פתולוגיות מוגבלות ביכולתן לזהות מחלה שיורית מזערית (MRD)  או לחזות את התגובה לתוספת טיפול כימותרפי לאחר הניתוח. לאחרונה התקבע מושג של  liquid biopsy שמשמעותו זיהוי ואיתור של DNA  של תאי גידול  (circulating tumor DNA – ctDNA) בדגימות דם. בכך נוסף לאמצעי האבחון הקיימים לשם מעקב דינמי אחר הגידול והערכת תוצאות טיפול סמן ביולוגי לא פולשני שנראה מבטיח.

תוכן המאמר
סקירה זו עוסקת בשימוש הקיים והעתידי של ctDNA ב־MIBC  כולל יישומו בשלבי טיפול נאואדג’ובנטי והשלמה לאחר ניתוח ואבחון של  MRD  לשם מעקב ותכנון טיפולים נוספים. במאמר נסקרו תוצאות ניסויים קליניים מרכזיים, כמו  IMvigor010/011, ABACUS, NABUCCO, TOMBOLA MODERN ו־VOLGA,  . מחקרים אלה מדגישים את הערך הפרוגנוסטי והמנבא של ctDNA בשלבי מחלה שונים. כמו כן נסקרו נושאים טכניים וביולוגים הקשורים לבדיקות.

 סיכום
בדיקות ה  ctDNA הן עם רגישות גבוהה לזיהוי MRD ולחיזוי מוקדם של הישנות.  השימוש בהן במתכונות הטיפול השגרתית עשוי יביא  לשינוי משמעותי בניהול הפריאופרטיבי  של  MIBC  בכך יאפשר קבלת החלטות טיפוליות מושכלות יותר.  כמובן שיש צורך בעוד מחקרים  ארוכי טווח כדי לקבוע אם התערבויות מונחות ctDNA  אכן משפרות את תוצאות הטיפולים.

למאמר

פרופ’ אלכסנדר גרינשטיין עוסק בכל ענפי האורולוגיה עם התמקצעות מיוחדת בכל הקשור להפרעות בתפקוד מיני. ראש תחום אורולוגיה בחיל רפואה. עבד כרופא בכיר במחלקה האורולוגית במרכז הרפואי תל אביב ע”ש סוראסקי (איכילוב) כמנהל המרפאה האורולוגית. בהמשך עבד כרופא בכיר ביחידה לניו-אורולוגיה במרכז הרפואי ע”ש רמב”ם.

Manolitsis I, Kapriniotis K, Katsimperis S, Angelopoulos P, Triantafyllou P, Karagiotis T, Juliebo-Jones P, Mitsogiannis I, Somani B, Skolarikos A, Tzelves L. The use of ctDNA for muscle-invasive bladder cancer before and after radical cystectomy. Expert Rev Anticancer Ther. 2025 Jul;25(7):787-795. doi: 10.1080/14737140.2025.2512036. Epub 2025 Jun 3. PMID: 40418565

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך