מחקר אקראי ומבוקר באמצעות פלצבו מעיד כי שתית מיץ חמוציות איננה משנה את פלורת חיידקי מערכת הנשימה והמעיים בילדים.
חמוציות מייצרות רכיבים אנטי-מיקרוביאליים כמו proanthocyanidines בתגובה לחדירה מיקרוביאלית. בתרבית הן מסוכלות למנוע גדילה, הדבקה או יצירת ביו-פילמים במספר גדול של חיידקים, ואילו מבחינה קלינית, הוכח ששתית מיץ חמוציות מונעת זיהומים בדרכי השתן (UTI) בנשים.
אולם, השפעות החמוציות על הקולוניזציה החיידקית הנרחבת לא נבדקה עד כה. החוקרים החליטו לבחון את השימוש במיץ חמוציות בקרב ילדים, שכן ילדים רבים הסובלים מדלקות חוזרות בדרכי השתן זקוקים לטיפול מניעתי ארוך-טווח ועשויים להפיק תועלת מאלטרנטיבה כזו.
מטרת המחקר היתה לבחון את השפעת מיץ החמוציות על פלורת החיידקים בחלל האף והלוע ובמעי הגס, לבדוק עד כמה ניתן להרגיל את הילדים לשתית מיץ החמוציות ולבחון את השפעתו על הופעת מחלות זיהומיות והסימפטומים הקשורים אליהן.
במחקר השתתפו ילדים ממעונות יום (גיל ממוצע של 4.3 שנים) שחולקו באקראי לקבלת מיץ חמוציות (171 ילדים) או לקבלת פלצבו (170 ילדים) במהלך 3 חודשים. דגימות בקטריאליות נאספו לפני ואחרי ההתערבות ונבדקו בהן הימצאות חיידקים פתוגניים של מערכת הנשימה והרכב חומצות השומן במערכת העיכול, המשקף את השינויים בפלורת חיידקי המעיים.
מעקב אחר התפתחות מחלות זיהומיות והופעת הסימפטומים שלהם בוצע באמצעות ניהול יומני סימפטומים. מידת ההיענות הוערכה אל-פי מספר הפורשים במהלך הניסוי ועל-פי כמות המיץ שנצרכה.
לא נמצאו שינויים מובהקים סטטיסטית בחיידקי מערכת הנשימה במהלך מתן ההתערבות, ואילו הרכב חומצות השומן בצואה השתנה באופן מובהק לאורך הזמן (P<0.001), אך לא נבדל בין שתי הקבוצות (P>0.05). למיץ החמוציות לא נמצאה השפעה על הופעת מחלות זיהומיות שכיחות והסימפטומים שלהם.
מיץ החמוציות התקבל היטב בילדים: מספרי הפורשים כעבור 3 חודשים עמדו על 18 (11%) בקבוצת מיץ החמוציות ועל 11 (7%) בקבוצת הפלצבו, כשרוב ההתערבויות ניתנו בהתאם להוראות, כש-145 (88%) ו-129 (77%) מהילדים, בהתאמה, נטלו לפחות 90% מהמינונים שנקבעו.
החוקרים מסכמים שמיץ החמוציות נתקבל היטב בקרב הילדים, אך לא גרר שינוי בפלורת החיידקים באף ובלוע או בהרכב חומצות השומן בצואה. הם מסיקים כי נראה שלמיץ החמוציות השפעה מועילה על בריאות דרכי השתן בלבד.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!