אורולוגיה

ה EAU ממליץ על פרמיקסון כטיפול יעיל למטופלים הסובלים מהגדלה שפירה של הערמונית הרוצים להימנע מתופעות לוואי ובעיקר תופעות לוואי מיניות (מתוך Drugs & Aging )

הפרעות מתן שתן

היפרפלזיה שפירה של הערמונית (BPH) היא תופעה שכיחה מאוד בקרב גברים, אשר מובילה לדחיסת השופכה ולהפרעות במתן שתן, המתבטאות בתסמיני גירוי ותסמיני חסימה. התסמינים כוללים בין השאר תכיפות ודחיפות במתן שתן, זרימה חלשה והתרוקנות חלקית של השלפוחית, ועשויים לפגוע משמעותית באיכות החיים של המטופלים.

דלקת כרונית בערמונית הוכחה כתורמת להתפתחות היפרפלזיה ומגבירה את הסיכון להתקדמות מהירה יותר של המחלה. לכן, הטיפול בה הוא יעד חשוב על מנת למנוע את ההתקדמות להיפרפלזיה של הערמונית.

כיום, הטיפולים הזמינים למחלה, כדוגמת תרופות ממשפחת חוסמי אלפא ומעכבי האנזים 5 אלפא רדוקטז, כרוכים בתופעות לוואי הכוללות בין השאר פגיעה בתפקוד המיני. כתוצאה מכך פעמים רבות מטופלים מעדיפים תרופות המבוססות על תמציות צמחים, כמו תמצית מעץ הדקל הננסי.

התמצית ההקסנית (פרמיקסון)  מופקת ממיצוי של עץ הדקל הננסי. הפעילות האנטי דלקתית של התרופה הוכחה בניסויי מעבדה ובניסויים קליניים. במחקרים אלו נמצא כי היעילות של התמצית בשיפור תסמיני הגירוי והחסימה, וכן בשיפור איכות החיים של החולים בהיפרפלזיה שפירה של הערמונית, הייתה דומה לזו של תרופות חוסמות אלפא ומעכבי האנזים 5 אלפא רדוקטז. לצד זאת, הטיפול בה נסבל היטב בקרב החולים, והיה כרוך בפחות הפרעות בתפקוד המיני בהשוואה לטיפולים האחרים.

מאמר סקירה זה מסכם את התכונות הפרמקולוגיות של התמצית ואת הנתונים הקליניים העדכניים הקיימים אודותיה.

התכונות הפרמקולוגיות של פרמיקסון (התמצית ההקסנית)

התמצית אושרה לראשונה כטיפול במחלה בשנת 1981, לאחר שהוכח בניסויים קליניים מוקדמים כי יעילותה דומה לזו של תרופות אחרות, והיא היחידה שאושרה לשימוש על סמך קריטריוני EMA המבוססים היטב.

מספר מנגנונים עשויים להסביר את השפעות התמצית על הערמונית, ובכללם פעילות אנטי דלקתית, פעילות אנטי-פרוליפרטיבית ופעילות אנטי-אנדרוגנית.

חשובה במיוחד העובדה כי פרמיקסון הראתה פעילות אנטי דלקתית בניסוי קליני בו השתתפו גברים עם דלקת מאומתת בערמונית. לאחר 6 חודשים, החוקרים דירגו את חומרת הדלקת מבחינה היסטולוגית ומבחינת ההשפעה שלה על תאי הערמונית. בקרב החולים שטופלו בתמצית, שני הדירוגים היו נמוכים יותר באופן מובהק (p=0.001), בהשוואה לחולים שלא טופלו. בנוסף, צביעה אימונוהיסטוכימית של דגימות הביופסיה שנלקחה מהערמוניות, הדגימה ירידה משמעותית (p<0.001) בביטוי של נוגדנים ספציפיים לתאי דלקת. בעוד שבקבוצת הביקורת, לא הייתה הפחתה משמעותית בכמות הנוגדנים.

היעילות הטיפולית של פרמיקסון

היעילות הטיפולית של התמצית בגברים עם היפרפלזיה שפירה סימפטומטית של הערמונית הוכחה במחקרים אקראיים, בעלי סמיות כפולה, רב מרכזיים, בהם השוו בינה לבין הטיפול בחוסמי אלפא.

בנוסף, שלושה מחקרי תווית פתוחה סיפקו ראיות תומכות ליעילות הטיפול בה. במסגרת הניסויים, הטיפול בתמצית הביא להפחתה בתסמיני החסימה ושיפר פרמטרים אורו-דינמיים לאחר 9 שבועות של טיפול, ושיפר את הסימפטומים הקליניים לאחר 3 חודשי טיפול.

מחקר ה- PERMAL

במחקר זה נמצא כי הטיפול בפרמיקסון היה יעיל כמו הטיפול בטמסולוזין (תרופה ממשפחת חוסמי אלפא) בתסמיני הפרעת ההשתנה (LUTS) המשניים להיפרפלזיה שפירה של הערמונית. המשתתפים במחקר היו גברים בגילאי 50-85, שסבלו מהתסמינים המדוברים. כל החולים היו בעלי ציון I-PSS גבוה מ-10 (מדד בינלאומי לחומרת הסימפטומים המתרחשים בהגדלת הערמונית), קצב זרימת שתן מקסימלי של 5-15 מ”ל לשנייה, ורמות PSA בסרום מעל 4 מ”ל. החולים חולקו באקראי לקבוצה שקיבלה טיפול בטמסולפין ולקבוצה שטופלה בפרמיקסון . לאחר 12 חודשים, ההפחתה בציון ה-I-PSS, קצב זרימת השתן והשיפור בתסמיני הגירוי והחסימה היו דומים בשתי קבוצות המחקר.

מחקר ה- PERMIN

המחקר בדק גברים שסבלו מעל שנה מתסמיני הפרעה בשתן משניים להיפרפלזיה של הערמונית. החולים חולקו באקראי לקבוצת טיפול בטמסולוזין ולקבוצת טיפול בתמצית הצמחים. לאחר 90 יום, פרמיקסון וטמסולוזין הביאו לשיפור דומה במדדי המחלה.

מחקרים תצפיתיים

מספר מחקרים תצפיתיים באירופה אישרו את יעלות הטיפול בפרמיקסון. לדוגמה, בניסוי ה- QUALIPROST – מחקר פרוספקטיבי ארוך טווח שבדק כ-1700 חולים בספרד ובצרפת, בחן את יעילות הטיפול בהשוואה לתרופות חוסמות אלפא ולמעכבי אלפא 5 רדוקטאז. המחקר הוכיח כי השיפור בסימפטומים של המטופלים ובאיכות החיים שלהם, לאחר 6 חודשים, היה דומה בכל קבוצת הטיפול, ללא הבדלים משמעותיים.

ניסוי נוסף שנערך באיטליה וכלל כ-600 חולים, הראה כי הטיפול בפרמיקסון הביא לשיפור משמעותי בתפקוד הזקפה.

סבילות הטיפול בקרב החולים

הטיפול בפרמיקסון  המופק מעץ הדקל הננסי לרוב נסבל היטב בגברים עם הגדלה שפירה סימפטומטית של הערמונית. במחקרים גדולים, כמו מחקר ה- QUALIPROST, הוכח כי הוא נסבל טוב יותר בהשוואה לתרופות חוסמות אלפא ולמעכבי האנזים 5 אלפא רדוקטאז.

המינון ואופן המתן

הטיפול בפרמיקסון אושר על פי קריטריוני שימוש מבוססים היטב של האיחוד האירופי, לטיפול סימפטומטי בהגדלה שפירה של הערמונית. המינון המומלץ הוא 320 מ”ג פעם ביום או 160 מ”ג פעמיים ביום, במתן דרך הפה. שימוש ארוך טווח אפשרי.

מקומה של התרופה בניהול המחלה

המטרות העיקריות בניהול הטיפול במחלה, הן להקל הסימפטומים במערכת השתן, לשפר את איכות החיים של המטופלים ולהפחית את התקדמות המחלה וסיבוכיה. לכן, אפשרויות הטיפול נקבעות על פי חומרת התסמינים והשפעתה על איכות החיים. לצד זאת, גברים עם הגדלה שפירה של הערמונית במקרים רבים אינם שבעי רצון מהטיפול התרופתי, בשל ההפרעות בשפיכה ובתפקוד המיני שכרוכות בו. לעומתן, פרמיקסון המופקת מעץ הדקל הננסי היא טיפול יעיל ובדרך כלל נסבל היטב בקרב המטופלים.

לאור כל אלו, ההנחיות האירופאיות ממליצות על פרמיקסון כטיפול עבור גברים עם הפרעות בהטלת שתן שמעוניינים להימנע מתופעות לוואי אפשריות, במיוחד כאלו הקשורות לתפקוד המיני.

Drugs & Aging (2022) 39:235–243

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות משלב גישות טיפול להקלה על פעילות-יתר של שלפוחית השתן (JAMA Netw Open)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות משלב גישות טיפול להקלה על פעילות-יתר של שלפוחית השתן (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי התערבות הכוללת טיפול קוגניטיבי התנהגותי ואימוני שלפוחית שתן על-בסיס חשיפה ותרגול שרירי רצפת האגן  הדגימה יעילות גבוהה בשיפור איכות החיים של נשים עם פעילות-יתר של שלפוחית השתן. מדגם המחקר כלל 79 נשים עם פעילות-יתר של שלפוחית השתן בדרגה בינונית-עד-חמורה, אשר חולקו באקראי לקבוצת ביקורת או […]

  • אי-נקיטת שתן מלווה בסיכון מוגבר משמעותית לפגיעה תפקודית בנשים מבוגרות (Menopause)

    אי-נקיטת שתן מלווה בסיכון מוגבר משמעותית לפגיעה תפקודית בנשים מבוגרות (Menopause)

    אי-נקיטת שתן מלווה בסיכון מוגבר למוגבלות, בפרט בכל הנוגע לניידות, תקשורת ופעילות חברתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Menopause. הממצאים היו בולטים יותר בנשים עם אי-נקיטת שתן משולבת ותכיפות במתן שתן במהלך היום. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-נקיטת שתן אינה מצב שפיר או חלק מהזדקנות תקינה. בנשים עם אי-נקיטת שתן נדרשת […]

  • משלב מעכבי PDE5 עם ניטרטים מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בגברים עם מחלה כלילית יציבה (J Am Coll Cardiol)

    משלב מעכבי PDE5 עם ניטרטים מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בגברים עם מחלה כלילית יציבה (J Am Coll Cardiol)

    טיפול במעכבי PDE5 עם ניטרטים בגברים עם מחלה כלילית יציבה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול במעכבי PDE5 כנגד הפרעות זקפה מלווה בסיכון מופחת לתמותה, בהשוואה להעדר טיפול להפרעות זקפה לאחר אוטם לבבי. בספרות הרפואית […]

  • האם המטופלים שלך נמצאים תחת עומס כולינרגי גבוה? צפו בהדגמה של פרופ' אלכסנדר גרינשטיין כיצד להשתמש במחשבון ACB

    האם המטופלים שלך נמצאים תחת עומס כולינרגי גבוה? צפו בהדגמה של פרופ' אלכסנדר גרינשטיין כיצד להשתמש במחשבון ACB

    כידוע לך לתרופות רבות אשר נמצאות בשימוש נרחב יש תכונות אנטיכולינרגיות. עבור מטופלים מעל גיל 65 תרופות אלה עלולות לגרום לבלבול, סחרחורת ונפילות, העלולים גם לגרום לסיכון מוגבר לתמותה. מחשבון ה-ACB מיועד לסייע לך בהערכת העומס האנטי הכולינרגי הקיים על מטופליך על בסיס התרופות הנמצאות בשימושם. ציון של עומס אנטי כולינרגי מעל 3 קשור להפרעה […]

  • פעילות גופנית יעילה כמו ויאגרה כנגד הפרעות זקפה (J Sex Med)

    פעילות גופנית יעילה כמו ויאגרה כנגד הפרעות זקפה (J Sex Med)

    פעילות גופנית בהיקף של לפחות 30 דקות, שלוש פעמים בשבוע, הדגימה יעילות דומה לוויאגרה ותרופות דומות בשיפור תפקודי זקפה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Journal of Sexual Medicine. החוקרים ערכו חיפוש בספרות הרפואית וזיהו 11 מחקרים אקראיים ומבוקרים. מבין 1,100 גברים שלקחו חלק במחקרים אלו, 600 חולקו לקבוצת אימון גופני, שכללה פעילות […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקוד מיני בחולים עם סכיזופרניה (JAMA Psychiatry)

    שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקוד מיני בחולים עם סכיזופרניה (JAMA Psychiatry)

    השכיחות של הפרעות בתפקוד מיני בקרב חולים עם סכיזופרניה עדיין גבוהה, כאשר שיפור בדיקות סקר וטיפול בדיכאון עשויים להביא לשיפור הבריאות המינית באוכלוסיית חולים זו, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מטה האנליזה היחידה בנוגע להפרעות בתפקוד מיני בחולי סכיזופרניה פורסמה לפני למעלה מעשור ולכן […]

  • סקירת יתרונות הטיפול בבטמיגה באוכלוסיות שונות

    סקירת יתרונות הטיפול בבטמיגה באוכלוסיות שונות

    בסקירה המובאת להלן מוצגים חמישה מחקרים שונים המעידים על היתרונות של הטיפול בבטמיגה (Mirabegron) להקלה על תסמיני פעילות-יתר של שלפוחית השתן באוכלוסיות שונות, כולל גברים לאחר טיפול ניתוחי או קרינתי של הערמונית, נשים וילדים.

  • פרופ' אלכסנדר גרינשטיין מדגים את השימוש במחשבון ACB להערכת עומס אנטי כולינרגי

    פרופ' אלכסנדר גרינשטיין מדגים את השימוש במחשבון ACB להערכת עומס אנטי כולינרגי

    בסרטון זה מדגים ומבהיר פרופ’ אלכסנדר גרינשטיין את חשיבות ואופן השימוש באפליקציית ACB לצורך הערכה ובחירה מושכלת של טיפול תרופתי הלוקח בחשבון גם את העומס האנטי כולינרגי כאחד השיקולים המרכזיים שיש להתחשב בהם. הלינק למחשבון http://www.acbcalc.com הסרטון מופק בחסות בלתי תלויה של חברת אסטלס

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה