אורולוגיה

חומרת גרד משנית למחלת כליות כרונית מנבאת את הסיכון לתחלואה ותמותה (Kidney Med)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Kidney Medicine עולה קשר בין חומרת גרד משנית למחלת כליות כרונית ובין סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה, אשפוזים, אירועים קרדיווסקולאריים וזיהומים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גרד הינה תלונה נפוצה בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית ותסמין זה עלול לפגוע משמעותית באיכות החיים של החולים. למרות אי הנוחות הנלווית לגרד על-רקע מחלת כליות כרונית, ישנה שכיחות גבוהה של תת-דיווח של תסמין זה ורופאים רבים אינם מודעים לחשיבותו.

במחקר העוקבה הנוכחי נכללו 4,410 מבוגרים מ-91 מרפאות בברזיל, צרפת וארצות הברית והחוקרים בחנו את הקשר בין גרד משנית למחלת כליות כרונית ובין מגוון תוצאים קליניים.

מדגם המחקר כלל חולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תלויי בדיאליזה, עם חציון קצב פינוי גלומרולארי משוער של 70 מ"ל/דקה, אשר לקחו חלק במחקר Chronic Kidney Disease Outcomes and Practice Patterns Study בין 2013 עד 2021.

המשתתפים דיווחו על חומרת גרד משנית למחלת כליות כרונית לאורך ארבעה שבועות. התוצאים שנבחנו כללו את התקדמות מחלת כליות כרונית, התחלת טיפול כלייתי חליפי, תמותה, אשפוזים, אירועים קרדיווסקולאריים וזיהומים.

מהנתונים עולה כי 51% מהחולים דיווחו על גרד כתסמין מטריד. החוקרים מדווחים כי 49% מהחולים דיווחו כי לא הוטרדו כלל מהגרד, 27% הוטרדו במידה מסוימת, 13% דיווחו על גרד בחומרה בינונית, 7% הוטרדו מאוד מהגרד ו-3% דיווחו על מטרד קיצוני משנית לגרד. שכיחות גרד הייתה גבוהה יותר בחולים עם שלבים מתקדמים יותר של מחלת כליות כרונית, בחולים בגיל מתקדם ובאלו עם תחלואה נלווית.

מבין החולים עם גרד בחומרה בינונית לפחות, 23% קיבלו מרשם לטיפול תרופתי, כולל נוגדי-היסטמינים, גבפנטין, קורטיקוסטרואידים מקומיים או ליריקה.

החוקרים מדווחים כי לא זוהה קשר בין חומרת גרד משנית למחלת כליות כרונית ובין התקדמות מחלת כליות כרונית או התחלת טיפול כלייתי חליפי. זוהה קשר בין חומרת גרד משנית למחלת כליות כרונית ובין התוצאים הקליניים. בחולים שדיווחו על גרד מטריד מאוד תועד סיכון גבוה יותר לתמותה מכל-סיבה, אשפוזים ואירועים קרדיווסקולאריים בהשוואה לאלו שלא הוטרדו מגרד באופן דומה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי נתונים אלו, לצד דיווחים קודמים אודות תוצאים לפי דיווח המטופלים, עשויים להגדיל את המודעות לגרד משנית למחלת כליות כרונית, סיבוכי מחלת כליות והטיפול במקרים אלו.

Kidney Med, Dec 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שכיחות גבוהה של מחלות פסיכיאטריות בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kid Dis)

    שכיחות גבוהה של מחלות פסיכיאטריות בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kid Dis)

    שיעורי תחלואה פסיכיאטרית חמורה עמדו על 7.3% בחולים עם מחלת כליות כרונית, שיעור גבוה ב-56% מהמתואר באוכלוסייה הכללית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases. נוכחות מחלה פסיכיאטרית לוותה בסיכון מוגבר לתמותה, בעוד שהפרעה דו-קוטבית נקשרה עם הידרדרות מואצת בתפקוד הכלייתי. במחקר החתך הארצי ביקשו החוקרים לבחון את שיעורי הימצאות […]

  • צפו בפרופ' קרן כהן־חגי, מדברת על

    צפו בפרופ' קרן כהן־חגי, מדברת על "קלציפילקסיס והיפרפרתירואידיזם: סיבוך כואב במיוחד"

    צפו בפרופ' קרן כהן־חגי, מנהלת המערך לנפרולוגיה, מרכז רפואי מאיר, מדברת על "קלציפילקסיס והיפרפרתירואידיזם: סיבוך כואב במיוחד" בקרוב תוכלו לצפות בד"ר נטע לב בנושא: Imlifidase, האם זה העתיד בהשתלות? הפקת הסרטון בשיתוף חברת מדיסון וללא מעורבות בתכנים.

  • הטכנולוגיה הרפואית: גשר או חומה? – פערי הבריאות במבחן המציאות/ מאמר אורח מאת ד

    הטכנולוגיה הרפואית: גשר או חומה? – פערי הבריאות במבחן המציאות/ מאמר אורח מאת ד"ר יובל גרובר

    דוח חדש שפורסם בידי משרד הבריאות חשף מציאות כואבת: בשנים 2018 – 2022 נרשמו 1.7 מיליון טיפולים אונקולוגיים ב-23 בתי חולים ציבוריים ברחבי הארץ, אך למעשה רק ארבעה מרכזים מרכזיים הם אלה המספקים 60% מכלל הטיפולים האונקולוגיים במדינה. מאחורי האחוזים הללו עומדים סיפורים אנושיים של התמודדות. מטופלים מהפריפריה נאלצים לנסוע מרחקים ארוכים כדי לקבל טיפול […]

  • סורוקה בקהילה: מרפאת 'עוטף נפש' של כללית מחוז דרום בשדרות

    סורוקה בקהילה: מרפאת 'עוטף נפש' של כללית מחוז דרום בשדרות

    בהצלחה לצוות היחידה לפסיכיאטריה של הילד והמתבגר בסורוקה, שהחל את פעילותו במרפאת 'עוטף נפש' של כללית בשדרות המטפלת בתושבי חבל תקומה. מאז שבעה באוקטובר מעניק צוות היחידה ומערך בריאות הנפש בסורוקה טיפול לילדים ומשפחות שנחשפו לזוועות, לחטופים שחזרו מהשבי ולתושבי הנגב הסובלים מחרדה ופוסט-טראומה בעקבות המלחמה. ״לאורך כל הדרך חיפשנו דרכים להעניק סיוע מקצועי לכל […]

  • שינה לא-סדירה מלווה בסיכון מוגבר להופעת סוכרת מסוג 2 (Diabetes Care)

    שינה לא-סדירה מלווה בסיכון מוגבר להופעת סוכרת מסוג 2 (Diabetes Care)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי אי-סדירות שינה בדרגה מתונה וגבוהה מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, גם בקרב אלו הישנים לפחות שבע שעות בכל לילה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן פרוספקטיבי את הקשר בין סדירות שינה ובין היארעות סוכרת מסוג 2 במדגם מבוסס-אוכלוסייה של מבוגרים. עוד בחנו החוקרים את […]

  • צפו בד

    צפו בד"ר דניאל קושניר המתאר את חשיבותם של האבחון המוקדם ושל האיזון המטבולי במטופלי CKD.

    צפו בד"ר דניאל קושניר, מנהל המערך הנפרולוגי בבי"ח 'כרמל', המתאר את חשיבותם של האבחון המוקדם ושל האיזון המטבולי במטופלי CKD. סרטון זה הוא השני בסדרה של חמישה סרטונים העוסקים בנושאים שונים בתחום הנפרולוגיה ומדגישים את חשיבות הגישה ההוליסטית במטופלי CKD. בקרוב תוכלו לצפות גם בפרופ' קרן כהן־חגי, מנהלת המערך לנפרולוגיה, מרכז רפואי מאיר, מדברת על […]

  • טיפול ב-Sotagliflozin מסייע בטיפול באנמיה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כליות כרונית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול ב-Sotagliflozin מסייע בטיפול באנמיה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כליות כרונית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism עולה כי Sotagliflozin, מעכב משולב של Sodium Glucose Cotransporter 1 ו-Sodium Glucose Cotransporter 2, הביא לשיפור מהיר בריכוז המוגלובין בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כליות כרונית בדרגה בינונית-עד-חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שתכשירי ESA (או Erythropoiesis Stimulating Agents) יכולים לשפר רמות המוגלובין, הם […]

  • האם טיפול במעכבי SGLT-2 עשוי להפחית את הסיכון לאבני כליות? (Diabetes Care)

    האם טיפול במעכבי SGLT-2 עשוי להפחית את הסיכון לאבני כליות? (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי בהשוואה לטיפול במעכבי DPP-4 (או Dipeptidyl Peptidase), מתן טיפול במעכבי SGLT-2 (או Sodium Glucose Cotransporter-2) מלווה בסיכון נמוך יותר לאבני כליות באלו ללא היסטוריה של אבני כליות. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להשוות את הסיכון לאבני כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 שהחלו טיפול במעכבי SGLT-2 לעומת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה