מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Gastroenterology עולה קשר בין תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome) ובין תסמינים בדרכי שתן תחתונות, התורמים לירידה משמעותית באיכות החיים של החולים.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמונת מעי רגיז הינה מחלה נפוצה עם שיעורי הימצאות של עד 3.8% באוכלוסייה. ישנה חפיפה רבה עם הפרעות אחרות של אינטראקציה מוח-מעי, הפרעות פסיכיאטריות והפרעות סומטיות אחרות. יתרה מזאת, בעוד שהקשר בין תסמונת מעי רגיז ובין תסמינים בדרכי השתן מוכר היטב, הפנוטיפ הקליני אינו ידוע.
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הפנוטיפ הקליני של תסמינים בדרכי השתן בחולים עם אבחנה של תסמונת מעי רגיז, הגורמים הקשורים עם משלב זה וההשפעה של תסמינים בדרכי השתן על איכות החיים של החולים.
מחקר החתך כלל חולים עם אבחנה של תסמונת מעי רגיז לפי קריטריוני Rome IV. תסמינים בדרכי שתן תחתונות סווגו על-פי ה-International Continence Society. החוקרים אספו נתונים דמוגרפיים, היסטוריה רפואית, טיפול תרופתי, חרדה, דיכאון ואיכות חיים והשלימו ניתוח סטטיסטי.
מדגם המחקר כלל 428 משתתפים, מהם 86 עם אבחנה של תסמונת מעי רגיז. בקרב החולים עם מחלת המעי תועדו שיעורי הימצאות גבוהים יותר של תסמינים בדרכי שתן תחתונות (60.5% , רווח בר-סמך 95% של 50.5-71.9%). מניתוח רב-משתני עלה קשר בין תסמונת מעי רגיז ובין תסמינים בדרכי שתן תחתונות (יחס סיכויים של 2.49, רווח בר-סמך 95% של 1.48-4.18), בפרט תסמיני אגירת שתן (יחס סיכויים של 1.94, רווח בר-סמך 95% של 1.10-3.40).
בחולים עם תסמינים בדרכי שתן תחתונות תועדו מדדי איכות חיים נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לאלו ללא תסמינים אלו (50.8 לעומת 76.7, p<0.001).
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על קשר בין תסמונת מעי רגיז ובין תסמינים בדרכי שתן תחתונות, המובילים לירידה משמעותית באיכות החיים. הם ממליצים לרופאים לשקול הפניית חולים עם תסמונת מעי רגיז ותסמינים בדרכי שתן תחתונות להערכה אורודינאמית במטרה להתאים טיפול הולם.
J Clin Gastroenterol, Oct 24, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!