משפחה

בדיקות סקר לפני הלידה מפחיתות היקף לידות עם מומי לב חמורים (JAMA Cardiol)

מתוצאות מחקר מבוסס-אוכלוסיה מדנמרק עולה כי פחות ילדים נולדים כיום עם מומי לב מולדים מג’וריים, לאור עליה בשיעורי הפסקת הריונות בימים אלו בהם בדיקות סקר לפני הלידה מבוצעות באופן נרחב ברחבי דנמרק.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את המגמות לאורך הזמן של היארעות, שיעורי זיהוי ושיעורי הפסקת הריונות בעקבות מומי לב מולדים מג’וריים בעוברים בדנמרק והעריכו את ההשפעה של יישום בדיקות סקר לפני הלידה בשנת 2004.

החוקרים השלימו מחקר ארצי, מבוסס-אוכלוסיה, רטרוספקטיבי בין השנים 1996-2013, אשר כלל מדגם של 14,688 לידות-חי והפסקות היריון של עוברים עם אבחנה של מום לב מולד. הם סקרו את רשומות המטופלים לאישור האבחנות. מומי לב מולדים מג’וריים כללו לב עם חדר יחיד, TGA (Transposition of the Great Arteries), TGA מתוקן באופן מולד, Truncus Arteriosus, AVSD (Atrioventricular Septal Defect), מוצא כפול של חדר ימין, קוארקטציה של אבי העורקים, אנומליה ע”ש אבשטיין, אטרזיה של המסתם הריאתי עם VSD (Ventricular Septal Defect), אטרזיה של המסתם הריאתי עם מחיצה חדרית שמורה ו-Tetralogy of Fallot.

מבין 14,688 ילדים ועוברים עם אבחנה של מום לבבי מולד, 2,695 (18.4%) אובחנו עם מום מג’ורי. סך כולל של 7,131 בנים (1,304 עם מום לבבי מג’ורי) ו-6,926 בנות (902 עם מום לבבי מג’ורי) נכללו בסקירה, עם גיל חציוני של 11 שנים.

במהלך תקופת המחקר, היארעות לידת חי של מום לב מולד היה קבוע ועמד על 1.22%, זאת לעומת ירידה בשיעור המקרים עם מום לב מג’ורי. כאשר החוקרים כללו הפסקת היריון, שיעורי היארעות מום לבבי מג’ורי לא השתנו עם הזמן. שיעורי האבחנה של מום לבבי מולד מג’ורי עלו מ-4.5% ל-71%.

בתום תקופת המחקר, כל המקרים של מוצא כפול של חדר ימין, אנומליה ע”ש אבשטיין, TGA עם תיקון מולד ואטרזיה של מסתם ריאתי עם VSD זוהו לפני הלידה, בעוד שלקוארקטציה של אבי העורקים שיעורי האבחנה הנמוכים ביותר (21.7%). שיעורי הפסקת היריון עלו מ-0.6% ל-39.1% בקרב כלל מומי לב מג’וריים. באשר לאבחנה לפני הלידה של מום לב מולד מג’ורי, 57.8% מהמקריים הופסק ושיעור זה לא השתנה משמעותית לאורך תקופת המחקר. אבחנות שהובילו להפסקת היריון כללו את כל האבחנות של מומי לב מג’וריים.

החוקרים כותבים כי שיעורי אבחנת מומי לב מולדים מג’וריים השתפרו במהלך תקופת המחקר, מגמה שהובילה לעליה בשיעורי הפסקת היריון, עם ירידה בהיקף של 39% בשיעור מומי לב מולדים מג’וריים בקרב יילודים.

JAMA Cardiol. Published online July 18, 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה