בריאות הציבור-קידום בריאות

ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

נאונטולוגיה תינוק BABY ילדים ילד NEONATOLOGY PRETERM NEONAT
במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות של מאפיינים שונים – כולל גיל הריון, תינוק קטן לגיל הריון, מצב נשימתי, מין, לידות מרובות, סיכון לדיספלזיה ברונכו-פולמונרית בינונית/חמורה או תמותה – על ההשפעה ארוכת הטווח של טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון על הסיכון לתמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי בגיל מתוקן של שנתיים.

החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי ומבוקר-פלסבו שכלל יחידות טיפול נמרץ ביילודים בהולנד ובלגיה. החוקרים התמקדו בפגים שנולדו לפני שבוע 30 להיריון והיו תלויים במנשם בשבוע השני לחייהם. התינוקות חולקו באקראי לקבוצת טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון (מינון מצטבר של 72.5 מ”ג/ק”ג, 182 פגים) או פלסבו (190 פגים).

התוצא העיקרי היה משלב של תמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי בגיל מתוקן של שנתיים.

מהנתונים עולה כי שיעור המעקב אחר הפגים שהשתתפו במחקר היה על 96.0% (356 מבין 371 פגים, לאחר מקרה אחד בו הוסרה ההסכמה מדעת).

החוקרים זיהו הטרוגניות משמעותית של השפעת הטיפול לאורך תתי-קבוצות לפי גיל הריון: בפגים שנולדו לפני 27 שבועות הריון הסיכון לתוצא המשולב היה נמוך ב-39% בהשוואה לאלו בזרוע הפלסבו (54.6% לעומת 66.2%; יחס סיכויים של 0.61, רווח בר-סמך 95% של 0.38-0.98), כאשר בפגים שנולדו לאחר 27 שבועות הריון ומעלה לא תועד הבדל משמעותי בסיכון לתוצא המשולב (66.7% לעומת 45.2%; יחס סיכויים של 2.43, רווח בר-סמך 95% של 0.86-6.85).

השפעה דומה תוארה בהערכת הסיכון לתמותה בנפרד, כאשר בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון תועד סיכון נמוך ב-47% לתמותה עם טיפול בהידרוקורטיזון לעומת פלסבו (20.1% לעומת 32.1%; יחס סיכויים של 0.53, רווח בר-סמך 95% של 0.32-0.90), אך באלו שנולדו לאחר 27 שבועות הריון ומעלה לא תועד הבדל מובהק סטטיסטית בין זרוע הטיפול בסטרואידים וזרוע הפלסבו (28.1% לעומת 16.1%, בהתאמה; יחס סיכויים של 2.04, רווח בר-סמך 95% של 0.60-6.95). לא תועדה מגמה דומה בהערכה נפרדת של הסיכון לליקוי נוירו-התפתחותי.

החוקרים לא זיהו הבדלים בהשפעות הטיפול בין תתי הקבוצות השונות האחרות.

לסיכום, ממצאי המחקר מעידים כי בפגים שנולדו לפני 27 שבועות הריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי לשפר את הסיכון לתמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי, זאת בעיקר הודות להפחתת הסיכון לתמותה. לא תועדו עדויות מספקות התומכות בהשפעה משמעותית של מאפיינים אחרים על התוצאות ארוכות הטווח של הטיפול בסטרואידים.

Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. Feb 19, 2024

 

הערות עורך:

מחקר זה מצביע על כך שבפגים שנולדו לפני שבוע 27 להריון ובשבוע השני לחייהם עדיין תלויים בהנשמה מלאכותית עשויים להינות בטיפול בהידרוקורטיזון. לעומת זאת, פגים גדולים יותר לא יהנו מהשפעה זו ואפילו יתכן ותהיה מזיקה. השיפור נובע בעיקר בזכות הירידה בשיעורי התמותה שלא באה על חשבון עלייה בשיעורי בפגיעה הנוירוהתפתחותית. לפיכך, בפגים הצעירים משבוע 27 שעדיין תלויים במנשם בשבוע השני לחייהם ניתן לשקול טיפול בהידרוקורטיזון כדי למנוע מוות או ליקוי נוירוהתפתחותי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    בפינתנו החדשה ננסה לשבור מיתוסים השכיחים בקרב רופאים/ות או מטופלים/ות. זו פינה קצרה, ואם תהיה בה התייחסות למאמרים, היא תעשה בקצרה. נשמח לשמוע רעיונות, הערות והארות. המיתוס הראשון הוא בנושא מטפורמין; האם הטיפול בתרופה גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי? פרופ’ רז מציע כי דווקא המשך מתן התרופה, גם בשלבים מתקדמים של מחלת כליות, עדיין עשוי […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    בתינוקות עם כתמי לידה פורט ויין (Port Wine) תועדה העלמות מלאה או כמעט-מלאה עם טיפול לייזר שבועי (Pulsed Dye Laser, או PDL), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התערבות מוקדמת לכתמי פורט ויין בתינוקות עשויה לשפר משמעותית את התוצאות וחלק מהמחקרים הציעו כי מרווחים קצרים יותר בין […]

  • קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד

    קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, מביא מתוך NEJM

    מאמר סקירה שפורסם לאחרונה ב-New England Journal of Medicine עסק במלפורמציות נקבוביות (קוורנוטיות) מוחיות, המוכרות בשם הרפואי  “קוורנומות”, שהן צבר כלי דם פגומים בצורת חלל ספוגי צפוף. חלל זה נעדר רקמת מוח ועשוי להמצא גם בעמוד השדרה. שכיחות קוורנומות באוכלוסיה הינה 0.5 אחוז. סימפטומים הביטוי הקליני הינו וריאבילי. בחלק ניכר מהמקרים מדובר בממצא אקראי בהדמיה […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T בילדים עם לופוס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T בילדים עם לופוס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T (או Chimeric Antigen Receptor T-cell) בילדים עם אבחנה של SLE (או Systemic Lupus Erythematosus). מחקר REACT-01 (או Reversing Autoimmunity through Cell Therapy) יהיה בהובלת מומחים מסיאטל וצפוי להתחיל בקיץ הקרוב. התקווה היא כי הטיפול יאפשר להגדיל את מספר החולים הצעירים עם […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה