משפחה

מהי גישת הטיפול המומלצת בקשישים עם סוכרת ומחלות לב וכלי דם? (מתוך מדסקייפ)

קשישים עם סוכרת מסוג 2 מהווים אוכלוסיה שהולכת וגדלה ומצויה בסיכון גבוה לסיבוכים קרדיווסקולאריים. לרוע המזל, אין נתונים רבים ממחקרים אקראיים ומבוקרים אודות התוצאים הקרדיווסקולאריים בחולי סוכרת מעל גיל 80 שנים.

הגיל הממוצע של המשתתפים בשלושת המחקרים הגדולים הרלבנטיים, VADT, ACCORD ו-ADVANCE, עמד על 60, 62 ו-66 שנים, בהאמה. מחשבון הסיכון למחלות לב וכלי דם, העשוי לסייע לרופאים לקבל החלטה אודות צורך בטיפול בסטטינים ואספירין על-פי גורמי הסיכון של המטופל, מבוסס על נתונים מחמישה מחקרים של חולים בגילאי 40-79 שנים. לאור זאת, גישת הטיפול בחולים מעל גיל 80 היא פרטנית ולא מבוססת על קווים מנחים.

בקשישים רבים, הסיכונים של טיפול-יתר בסוכרת עולים על התועלת של טיפול זה. ה-American Geriatrics Society תומך ביעד המוגלובין מסוכרר של 7.5-8% בקשישים עם תחלואה מתונה ותוחלת חיים צפויה של פחות מעשר שנים. ה-American Diabetes Association ממליץ על יעד פחות קפדני של 8-8.5% בקשישים עם מחלות רפואיות מורכות.

על-פי נתוני ה-US Veterans Affairs, גורמי סיכון להיפוגליקמיה קיימים בקרוב ל-50% מהקשישים המטופלים לסוכרת וכוללים גיל מתקדם, ליקוי כלייתי, הפרעות זיכרון וטיפול בסולפוניל-אוריאה. במחקר ADVANCE, גיל מתקדם זוהה כגורם סיכון לאירועי היפוגליקמיה חמורה. בדומה, במחקר ACCORD, חולים עם הפרעות זיכרון היו בסיכון גבוה להיפוגליקמיה. יתרה מזאת, אירועי היפוגליקמיה חמורה נקשרו עם סיכון מוגבר לדמנציה.

למרות סיכונים אלו, אין לזנוח לחלוטןי את האיזון הגליקמי בקשישים. איזון טוב יותר של רמות הסוכר בדם בקשישים לווה בשיפור תפקוד קוגניטיבי והפחתת תמותה לאחר אוטם לבבי. מטפורמין הינו קו הטיפול הראשון לפי המלצות ה-American Diabetes Association, על-בסיס פרופיל היעילות ותופעות הלוואי של הטיפול. קו הטיפול השני לפי המלצות ה-ADA כולל מספר תכשירים שונים, אך יש לקחת בחשבון כי המלצות אלו התבססו על מחקרים בהם חולים בגילאים מתקדמים היוו חלק קטן בלבד מהמדגם.

לסיכום, גורמי סיכון להיפוגליקמיה הם נפוצים בקשישים המטופלים לסוכרת. היפוגליקמיה מציבה את החולים בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. יש לאמץ יעד המוגלובין מסוכרר מותאם אישית בקשישים, עם יעד פחות הדוק בקרב חולים תשושי נפש, בסיכון גבוה. מטפורמין אינו מלווה בסיכון מוגבר להיפוגליקמיה, ניתן להמשיך בטיפול בחולים עם קצב פינוי גלומרולארי של מעל 30 ודרושים מחקרים נוספים לביסוס התועלת והסכנות של תכשירים לטיפול קו-שני.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה