רפואת ריאות

ריכוז מונוציטים עשוי לנבא פרוגנוזה של חולים עם פיברוזיס ריאתי אידיופטי (Lancet Respir Med)

ספירת מונוציטים מוגברת מלווה בתוצאות גרועות יותר בחולים עם פיברוזיס ריאתי אידיופטי (Idiopathic Pulmonary Fibrosis, או IPF), כך עולה מתוצאות מחקר רב-מרכזי חדש, שפורסמו בכתב העת Lancet Respiratory Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות ש-IPF הינה ההתוויה הנפוצה ביותר להשתלת ריאות בארצות הברית, אין סמנים פרוגנוסטיים המסייעים בזיהוי חולים שהינם מועמדים טובים להשתלה. הם ערכו ניתוח מוקדם של נתונים ממערכת Gene Expression Omnibus של ה-National Center for Biotechnology Information, על-בסיס 120 דגימות תאים מונונוקלארים מדם היקפי מחולים עם IPF.

מהנתונים עלה כי אחוז מונוציטים קלאסיים (CD14+) גבוה מהממוצע נקשר עם מרווח קצר יותר של הישרדות ללא-השתלה (יחס סיכון של 1.82), כאשר אחוז גבוה יותר של תאי T ותאי B לא נקשר עם מרווח קצר יותר של הישרדות ללא-השתלה.

הממצאים אושרו בדגימות תאים מונונוקלארים מדם היקפי מחולים עם IPF, אשר לקחו חלק בשני מחקרים אחרים (COMET ו-Yale). במחקרים אלו, בחולים עם ספירת מונוציטים גבוהה יותר תועד גם כן סיכון מוגבר לתוצאות גרועות יותר (p=0.025 ו-p=0.049, בהתאמה).

החוקרים זיהו קשר בין ספירת מונוציטים של 0.95 K/µL ומעלה ובין תמותה לאחר תקנון ל-Forced Vital Capacity (יחס סיכון של 2.47), מין, גיל ומדד פיזיולוגי (יחס סיכון של 2.06) מנתוני מאגרי COMET, Stanford ו-Northwestern.

ספירה אבסולוטית גבוהה יותר של מונוציטים נקשרה גם עם מרווח הישרדות קצר יותר בחולים עם סקלרודרמה, מיאלופיברוזיס ומחלות ריאה פיברוטיות אחרות.

מהממצאים עולה כי ספירת מונוציטים עשויה לשמש כסמן חשוב לזיהוי חולים בסיכון גבוה עם מחלת ריאות פיברוטית. ספירה אבסולוטית של המונוציטים הינה מרכיב של ספירת הדם המלאה, הזמינה ונפוצה בבדיקות דם שגרתיות, כך שמדובר בסמן לא-יקר וקל לשימוש.

Lancet Respir Med 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה