תזונה

התועלת של דיאטה דלת פחמימות ודלת שומן רווי בטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes Care)

דיאטה דלת פחמימות ושומן רווי הינה המתכון האידיאלי בטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת Diabetes Care.

במחקר שארך 24 בשבועות נכללו 93 מבוגרים, שחולקו באקראי לקבוצת דיאטה דלת-פחמימות ודלת-שומן רווי או דיאטה עתירת-פחמימות, דלת שומן בשתיהן מספר הקלוריות היה דומה כאשר בקבוצה הראשונה איזון רמות הסוכר היה טוב יותר, לצד הפחתת גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

מדגם המחקר כלל 115 מבוגרים עם סוכרת מסוג 2, בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר, וערכי HbA1c של 7% ומעלה. המשתתפים חולקו באקראי לקבוצת דיאטה דלת-פחמימות ודלת שומן (14% פחמימות עם יעד של פחות מ-50 גרם ליום, 28% חלבונים ו-58% שומנים, כולל 35% שומן חד-בלתי-רווי ו-13% שומן רב-בלתי-רווי) או קבוצת דיאטה עתירת פחמימות ודלת שומן (53% פחמימות עם דגש על מוצרים בעלי אינדקס גליקמי נמוך, 17% חלבונים ופחות מ-30% שומנים, כולל 15% שומן חד-בלתי-רווי ו-9% שומן רב-בלתי-רווי). שומן רווי הוגבל לפחות מ-10% מסך הקלוריות בשתי הקבוצות.

משתתפים בשתי הקבוצות לקחו חלק במפגשי אימונים מובנים בני 60 דקות, במהלך שלושה ימים לא-עוקבים בכל שבוע. 93 חולים השלימו את 24 שבועות המחקר.

הפחתת ערכי HbA1c הייתה גדולה יותר עם דיאטה דלת-פחמימות ודלת שומן רווי, עם ירידה של 2.6 נקודות אחוז, לעומת 1.9 נקודות אחוז עם דיאטה עתירת פחמימות ודלת שומן. ההשפעה הייתה משמעותית רק בקרב חולים עם ערכי HbA1c בסיסיים של מעל 7.8% (p=0.002).

ריכוז הסוכר הממוצע בדם פחת בהיקף גדול יותר עם דיאטה דלת-פחמימות (61 מ”ג לד”ל), לעומת דיאטה עתירת פחמימות ודלת שומן (45 מ”ג לד”ל, p=0.01), שתואר בחולים עם רמת סוכר ממוצעת של מעל 155 מ”ג לד”ל. ההבדל באלו עם ריכוז סוכר ממוצע נמוך יותר בדם לא היה משמעותי.

דיאטה דלת-פחמימות ודלת שומן לוותה בשונות נמוכה יותר ברמות הסוכר בדם. מניתוח סטטיסטי עלה כי לאחר דיאטה דלת-פחמימות נרשמה עליה של 85% בסבירות לרמות סוכר בטווח התקין וירידה של 56% בסבירות לערכי סוכר גבוהים (p<=0.03).

ריכוז טריגליצרידים ירד בהיקף גדול פי חמש עם דיאטה דלת-פחמימות ודלת שומן, בהשוואה לדיאטה עתירת-פחמימות ודלת שומן (P=0.001). עם זאת, ההשפעה על רמות HDL הייתה תלויה גם כן ברמות בתחילת הדרך, עם עליה משמעותית שתוארה רק באלו עם ריכוז בסיסי נמוך מ-50.3 מ”ג לד”ל.

ירידה במשקל הגוף הייתה משמעותית בשתי הקבוצות, אך לא תואר הבדל בין שתי הקבוצות (ירידה של 12 קילוגרמים עם דיאטה דלת-פחמימות לעומת 11.5 קילוגרמים עם דיאטה עתירת פחמימות). בדומה, תועדה ירידה דומה בשתי הקבוצות במדדים קרדיו-מטבוליים אחרים, כולל היקף מותניים, רמות LDL, רמות כולסטרול, לחץ דם ורמות אינסולין.

עוד תוארה השפעה של משטר התזונה על הטיפול התרופתי. לאחר 24 שבועות, דיאטה דלת-פחמימות הביאה להפחתת הפוטנטיות והמינונים של הטיפול בתרופות להפחתת רמות הסוכר בדם בהיקף גבוה כפליים , בהשוואה לדיאטה עתירת פחמימות, עם סיכוי גבוה פי שלוש להפחתת הפוטנטיות/מינון הטיפול התרופתי בשיעור של 20% ומעלה (p<0.005).

מהממצאים עולה כי דפוסי תזונה המגבילים משמעותית צריכת פחמימות ומגדילים צריכת חלבונים ושומן לא-רווי עשויים להשפיע טוב יותר על הטיפול בחולים, עם שיפור הטיפול בסוכרת מסוג 2 והפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

Diabetes Care. Published online July 28, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה