תזונה

האם יש תועלת בהקפדה על המלצות בנוגע לצריכת מלח בחולים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם? (Am J Clin Nutr)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition עולה כי הפחתת צריכת נתרן לפחות מ-2,300 מ”ג ביום מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה, בעוד שהגדלת צריכת נתרן אל מעבר לסף זה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת נתרן עודפת מלווה בלחץ דם גבוה, גורם סיכון משמעותי למחלות לב וכלי דם. לא ידוע אם להפחתת צריכת נתרן לכמות של עד 2,300 מ”ג ביום השפעה על מחלות לב וכלי דם או תמותה מכל-סיבה. במסגרת המחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לקבוע אם הפחתת צריכת נתרן אל מתחת ל-2,300 מ”ג ביום מלווה בסיכון גבוה או נמוך יותר למחלות לב וכלי דם פטאליות ולא-פטאליות ותמותה מכל-סיבה.

מדובר במחקר תצפיתי פרוספקטיבי, PREDIMED (PREvencion con DIeta MEDiterranea) שכלל 3,982 משתתפים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם. צריכת נתרן נקבעה על-סמך שאלוני תזונה וסווגה כנמוכה (פחות מ-1,500 מ”ג ביום), בינונית (1,500 מ”ג עד 2,300 מ”ג ביום), גבוהה (מעל 2,300 ועד 3,400 מ”ג ביום) או גבוהה מאוד (מעל 3,400 מ”ג ביום).

במהלך חציון מעקב של 4.8 שנים תועדו 125 אירועים קרדיווסקולאריים ו-131 מקרי תמותה. צריכת נתרן נמוכה מ-2,300 מ”ג ביום לוותה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה: ירידה של 48% ו-49% לאחר שנה אחת ולאחר שלוש שנים, בהתאמה. הגדלת צריכת נתרן לאחר שנה אחת לוותה בעליה של 72% בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים. שיעורי ההיארעות של מחלות לב וכלי דם היו נמוכים יותר באלו שהפחיתו את צריכת הנתרן וחולקו באקראי להתערבויות MedDiet (4.1/10,000 בהשוואה ל-4.4/10,000 שנות-אדם, p=0.002).

מהנתונים עולה כי הגבלת צריכת נתרן עד ל-2,300 מ”ג ביום מלווה בהשפעה חיובית על הסיכון למחלות לב וכלי דם. החוקרים קוראים לנקוט משנה זהירות בפרשנות הממצאים ולהשלים מחקרים נוספים בנושא.

Am J Clin Nutr March 2015 vol. 101 no. 3 440-448  

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה