מחלות זיהומיות

על רקע התפרצות חצבת בעולם משרד הבריאות מעדכן את ההנחיות וההמלצות

מהי מחלת החצבת?

מחלת החצבת הינה מחלה הנגרמת על ידי נגיף החצבת (Measles virus ). המחלה מועברת ישירות מאדם לאדם. דרכי ההדבקה הן על-ידי פיזור הנגיף לסביבה בעת שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף וליחה או שהייה בחדר החולה . חצבת מדבקת מאוד – לאדם שאינו מחוסן ונחשף לחולה, יש סיכון של 90% להידבק!

סימני המחלה

המחלה מתבטאת תחילה בחום גבוה, נזלת, שיעול, עיניים אדומות ורתיעה מאור. ביום הרביעי או החמישי מופיעה תפרחת בצבע אדום כהה. התפרחת מתחילה בצוואר ומתפשטת בהדרגה לעבר הפנים, הגוף והגפיים. הנגעים בעור נקודתיים ומרובים תחילה, ונוטים להתלכד לפריחה המכסה שטחי גוף נרחבים. הפריחה דומה לפרחיו הקטנים והצפופים של החצב ומכאן גם שמה של המחלה. הפריחה מתחילה להחוויר ביום השלישי להופעתה ולכך מתלווה בדרך כלל שיפור בתחושת החולה .

מהם הסיבוכים האפשריים של המחלה?

המחלה עלולה לגרום לסיבוכים קשים בדרכי הנשימה ובמערכת העצבים. כשליש מהחולים יפתחו סיבוכים כגון דלקת האוזן התיכונה, שלשולים ודלקת קרנית העין. סיבוכים נדירים יותר הם דלקת ריאות ודלקת מוח .

סיבוך נדיר מאד היכול להופיע כ- 10 שנים אחרי הופעת החצבת הוא מחלה ניוונית של המוח הגורמת לפגיעה קשה ובלתי הפיכה במערכת העצבים המרכזית, הכוללת התדרדרות שכלית ופרכוסים .

הסיכון לסיבוכים גבוה יותר בילדים מתחת לגיל 5 ואצל מבוגרים מעל גיל 20 ובחולים עם דיכוי מערכת החיסון. 1-3 ילדים מכל 1,000 חולים מתים מהמחלה .

כיצד ניתן למנוע תחלואה?

מומלץ להתחסן כנגד המחלה, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

במידה ואדם שאינו מחוסן כנגד הנגיף נחשף למחלה, קבלת חיסון בתוך 72 שעות מהחשיפה עשויה להגן בחלק מהמקרים כנגד התפתחות המחלה, או להקל בחומרת המחלה. במקרים מסוימים בהם אנשים שנחשפו למחלה אינם יכולים לקבל חיסון כנגד הנגיף, מומלץ מתן נוגדנים.

גורם המחלה

המחלה נגרמת על-ידי נגיף החצבת, השייך למשפחת Paramyxovirus .

התפרצות חצבת בעולם:

מחלת החצבת מתפשטת באירופה. מתחילת שנת 2016 דווחו באירופה מעל 6,000 מקרים  (כולל מבוגרים) ב-30 מדינות. מסתמן כי ב-2017 ההתפרצות מתרחבת בחלק מהמדינות. בעיקר ברומניה, אוסטריה, בלגיה, בולגריה, צ’כיה, דנמרק, צרפת, גרמניה, הונגריה, איסלנד, איטליה, פורטוגל, סלובקיה, ספרד ושבדיה.   גורמי המקצוע מעריכים כי ההתפשטות נרחבת אף יותר. ידועה תחלואה באפריקה, בדרום מזרח אסיה ובמערב האוקיינוס השקט. כמו כן דווחו התפרצויות בארה”ב, קנדה ובאוסטרליה. רובם המכריע של החולים אינם מחוסנים כנדרש כנגד חצבת.

משרד הבריאות ממליץ לכל נוסע לחו”ל שלא חלה בחצבת לוודא קבלת שתי מנות חיסון נגד חצבת, חזרת ואדמת. ההמלצה לא חלה על ילידי 1956 ומבוגרים יותר. לתינוקות בני 6-11 חודשים מומלץ לקבל מנה אחת. מנה זו לא תיספר בשגרת חיסוני הילד.

מצב התחלואה בישראל כיום:

על פי ארגון הבריאות העולמי, ישראל נמצאת במצב של אלימינציה של מחלת החצבת החל משנת 2014 (אין שרשראות הדבקה ארוכות). יחד עם זאת, לארץ מגיעים חולים שנדבקו בחו”ל, ויכולים לגרום להתפרצויות של המחלה למרות הכיסוי החיסוני הגבוה. עם זאת, המחלה לא צפויה להתפשט לממדים נרחבים בשל הכיסוי החיסוני הגבוה. בשנת 2016 התקבלו במשרד הבריאות דיווחים על 8 חולים בחצבת בישראל, ומאז תחילת 2017, לא דווח על מקרי תחלואה חדשים בחצבת. יש להקפיד על קבלת החיסונים נגד חצבת על פי הנחיות משרד הבריאות.

אם מגיעים לאזור עם תחלואה, מהם הצעדים שיש לנקוט?

לפני נסיעה לחו”ל מומלץ להשלים התחסנות כנגד חצבת.

אם במהלך השהיה בחו”ל נחשפת לנגיף, יש להתייעץ עם לשכת הבריאות המקומית לגבי הצורך בקבלת טיפול מונע.

האם מי שחוסן מוגן בפני התחלואה?

יעילות החיסון במניעת חצבת הינה גבוהה מאד (כ-97%) אולם אינה מוחלטת. חיסון כנגד הנגיף הוא האמצעי היעיל ביותר הקיים כיום למניעת תחלואה במחלה. באנשים שחוסנו ב-2 מנות חיסון ויחלו בכל זאת במחלה, המחלה צפויה במרבית המקרים להיות קלה יותר.

על מנת לצמצם את הסיכון להדבקה ככל שניתן, מומלץ להתחסן כנגד המחלה על פי הנחיות משרד הבריאות.

באילו גילאים ניתן החיסון?

החיסון ניתן במסגרת שגרת החיסונים בישראל בגיל 12 חודשים ואילך ובכיתה א’ (סה”כ 2 מנות חיסון).

כמו כן, מטיילים הנוסעים לחו”ל ואנשים שלא קיבלו את החיסון במסגרת שגרת החיסונים ומעוניינים בכך, יכולים להתייעץ עם הרופא המטפל או עם רופא במרפאת מטיילים לגבי אפשרות לקבלת החיסונים במסגרת מרפאות המטיילים בארץ.

חיסון נגד חצבת במבוגרים:

למבוגרים שלא חלו בעבר בחצבת, ולא קיבלו שתי מנות חיסון כנגד הנגיף, מומלץ להשלים את קבלת החיסון.

החיסון ניתן בשתי מנות בהפרש של 4 שבועות לפחות זו מזו.

אין לתת את החיסון במקרה של מחלת חום חדה, כאשר הופיעה תגובה חמורה לאחר מנת חיסון קודמת, כאשר ידוע על רגישות לאחד ממרכיבי התרכיב (למשל neomycin ), לאנשים עם דיכוי חיסוני חמור, לנשים בהריון, ולאנשים עם אי סבילות תורשתית לפרוקטוז.

החיסונים ניתנים במרפאות המטיילים בארץ. עלות החיסון משתנה בהתאם להחזר מקופות החולים וכתלות בסוג הביטוח הרפואי של המבוטח ובמרפאה בה ניתן החיסון.

השלמת חיסוני חצבת:

אנשים שחלו בעבר במחלה, וכן ילידי 1956 או מבוגרים יותר, נחשבים מחוסנים מהמחלה ואינם צריכים להתחסן.

לילידי 1957-1970 ילידי הארץ, שלא חלו בעבר בחצבת, מומלץ להשלים קבלת 2 מנות חיסון נגד חצבת בהפרש של 4 שבועות לפחות זו מזו.

לילידי 1971-1977 ילידי הארץ שחוסנו על פי שגרת החיסונים, ולא חלו בעבר בחצבת, מומלץ להשלים קבלת מנת חיסון אחת נגד חצבת.

לילידי הארץ משנת 1978 ואילך שחוסנו על פי שגרת החיסונים, אין צורך בהשלמת חיסונים נגד חצבת.

משרד הבריאות ממליץ לתינוקות בני 6-11 חודשים הנוסעים לחו”ל לקבל מנת חיסון אחת נגד חצבת. מנה זו לא תיספר במסגרת שגרת חיסוני הילד.

בכל מקרה בו לא ניתנו חיסוני הילדות על פי שגרת החיסונים מכל סיבה שהיא (עולים חדשים, סירוב הורים וכד’), יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הצורך בהשלמת חיסונים נגד חצבת.

ניתן להתחסן במרפאות מטיילים

בתוך כמה זמן משפיע החיסון?

בדומה לחיסונים אחרים, תגובה חיסונית מספקת מושגת בדרך כלל שבועיים לפחות ממועד ההתחסנות.

מהי המלצת המשרד לגבי הגעה לאזורים בעולם בהם ישנה התפרצות חצבת?

אין מניעה מלהגיע לאזורים בעולם בהם ישנה התפרצות חצבת.

עם זאת, משרד הבריאות ממליץ לכל נוסע לחו”ל שלא חלה בחצבת לוודא קבלת שתי מנות חיסון נגד חצבת, חזרת ואדמת. ההמלצה לא חלה על ילידי 1956 ומבוגרים יותר. לתינוקות בני 6-11 חודשים מומלץ לקבל מנה אחת. מנה זו לא תיספר בשגרת חיסוני הילד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה