ההשפעה של ניתוק מאוחר של חבל הטבור על מאגרי הברזל (BMJ)

ניתוק חבל הטבור, המספק דם מהשליה לתינוק, לאחר שלוש דקות, במקום חיתוך חבל הטבור בתוך עשר שניות, כנהוג במרבית המקרים, מוביל לעליה בנפח הדם המביאה לרמות פריטין מוגברות לאחר ארבעה חודשים, כך פורסם במאמר חדש בכתב העת British  Medical Journal.

החוקרים מסבירים כי כמות מספקת של מאגרי ברזל חיונית להתפתחות תאי המוח, ומאחר ומאגרי הברזל רבים בגיל צעיר, אנמיה של חסר ברזל וחסר-ברזל תת-קליני מלווים בהפרעות קוגניטיביות והפרעות התנהגות ארוכות-טווח. מחקרים קודמים שתמכו בחיתוך מאוחר של חבל הטבור נערכו במדינות מתפתחות או אוכלוסיות בעלות הכנסה בינונית, בהן שכיחות גבוהה של אנמיה על-רקע חסר ברזל, אך לא עקב אחר הילדים מעבר לתקופת הינקות.

במחקר הנוכחי החוקרים משבדיה כללו 400 תינוקות שנולדו במועד, לאחר הריון בסיכון-נמוך, בתקופה שבין אפריל 2008 ועד ספטמבר 2009. המשתתפים חולקו באקראי לניתוק חבל הטבור בתוך עשר שניות או לאחר שלוש דקות. בסמוך ללידה, המיילדת פתחה מעטפה שבה צוין מתי יש לחתוך את חבל הטבור. המיילדות החזיקו את התינוקות 20 ס”מ מתחת לגובה הפות של האם למשך 30 שניות ולאחר מכן הניחו את התינוקות על הבטן של האם לעודד מעבר דם.

החוקרים ערכו בדיקות דם להערכת ספירת הדם ביום השני, מאגרי הברזל, C-Reactive Protein ובילירובין, וחזרו על כל הבדיקות, למעט בילירובין, לאחר ארבעה חודשים.

מאחר שהסיבה בגינה תמכו בעבר בניתוק מיידי של חבל הטבור לאחר הלידה הייתה סיכון מוגבר לסיבוכים הנובעים מעודף דם, החוקרים בחנו גם נוכחות תסמינים נשימתיים, פוליציטמיה וצורך בפוטותרפיה לטיפול בצהבת של היילוד. כמו כן, נלקחו בדיקות דם מהשליה להערכת הנפח.

בגיל ארבעה חודשים, ריכוז ההמוגלובין היה דומה בשתי קבוצות המחקר, אך בקבוצת הניתוק המאוחר של חבל הטבור ריכוז פריטין הממוצע היה גבוה ב-45% (117 מיקרוגרם לליטר, בהשוואה ל-81 מיקרוגרם לליטר, p<0.001) ושכיחות נמוכה יותר של חסר ברזל (1 לעומת 10 תינוקות, p=0.01). בקבוצת הניתוק המאוחר של חבל הטבור נרשמה גם שכיחות נמוכה יותר של אנמיה של היילוד (2 לעומת 10 תינוקות, p=0.02). לא נרשם הבדל בתסמינים נשימתיים, פוליציטמיה או היפרבילירובינמיה.

החוקרים מעריכים כי ניתוק מאוחר של חבל הטבור בכל 20 תינוקות, ימנע מקרה אחד של חסר ברזל. הם מסכמים וכותבים כי יש לשקול ניתוק מאוחר של חבל הטבור כגישה הסטנדרטית במקרים של לידה במועד, לאחר הריון ללא-סיבוכים.

BMJ. Published online November 16, 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה