Stroke

עדות הדמייתית לנזק לכלי דם מוחיים מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה (JAMA Neurology)

לעדות סמויה לנזק לכלי הדם של המוח בבדיקת MRI (Magnetic Resonance Imaging) חשיבות קלינית רבה בקשישים, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית חדשה, שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology.

מטה האנליזה כללה 94 מחקרי עוקבה פרוספקטיביים, אשר פורסמו עד דצמבר 2017, ובחנו ארבעה סמנים בבדיקת MRI העשויים לשקף מחלת כלי דם קטנים במוח: אות מוגבר בחומר הלבן החשוד למקור כלי דם, אוטם מוחי שקט בבדיקת MRI, מיקרו-דימומים מוחיים וחללים סביב כלי הדם.

מהסקירה עלה כי היקף נרחב של אות מוגבר בחומר הלבן (עד 14,529 משתתפים) נקשר עם סיכון מוגבר להופעת אירוע מוחי (יחס סיכון של 2.45), אירוע מוחי איסכמי (יחס סיכון של 2.39), דימום תוך-מוחי (יחס סיכון של 3.17), דמנציה (יחס סיכון של 1.84), מחלת אלצהיימר (יחס סיכון של 1.50) ותמותה (יחס סיכון של 2.0).

אוטמים מוחיים שקטים בבדיקת MRI (עד 16,012 משתתפים) נקשרו עם סיכון מוגבר להיארעות אירוע מוחי (יחס סיכון של 2.38), אירוע מוחי איסכמי (יחס סיכון של 2.18), דימום תוך-מוחי (יחס סיכון של 3.81) ותמותה (יחס סיכון של 1.64).

נוכחות מיקרו-דימומים (עד 15,693 משתתפים) נקשרה עם סיכון מוגבר להיארעות אירוע מוחי (יחס סיכון של 1.98), אירוע מוחי איסכמי (יחס סיכון של 1.92), דימום תוך-מוחי (יחס סיכון של 3.82) ותמותה (יחס סיכון של 1.53).

מספר המחקרים שבחנו חללים סביב כלי הדם היה קטן מדי בכדי להשלים מטה-אנליזה, אך הנתונים רמזו לכך שהיקף נרחב יותר של חללים אלו נקשר עם סיכון מוגבר לאירוע מוחי, דמנציה ותמותה.

ברמה המעשית, זיהוי סמנים אלו בבדיקת MRI צריך להוביל להערכה מפורטת של הסיכון של הנבדק לאירוע מוחי ודמנציה והערכה מקיפה של מאזן סיכון-תועלת של אמצעי המניעה הזמינים.

JAMA Neurology 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה