קרדיולוגיה

התערבות כלילית מילעורית בהנחיית FFR מפחיתה תמותה לבבית ואוטם לבבי בחולים עם מחלת עורקים כלילית (מתוך כנס ה-EuroPCR)

מניתוח הנתונים משלושה מחקרים בשלב 3 עולה כי בחולים עם מחלת עורקים כלילית יציבה, התערבות כלילית מילעורית בהנחיית FFR (Fractional Flow Reserve) מלווה בירידה משמעותית בסיכון לתמותה לבבית או אוטם שריר הלב, בהשוואה לטיפול תרופתי.

מטרת המחקר הייתה לקבוע אם בחולים יציבים עם נגעים בעורקים הכליליים ותסמונת כלילית חדה, בהם לא זוהה בבירור נגע כלילי אחראי, צפויות תוצאות טובות יותר להתערבות כלילית בהנחיית FFR, בהשוואה לטיפול תרופתי אופטימאלי.

אעפ”י שכל אחד משלושת המחקרים שנכללו במחקר הנוכחי הדגים תועלת קלינית לטובת התערבות כלילית מילעורית בהנחיית FFR על התוצאים הקליניים, דוגמת רה-וסקולריזציה דחופה או משלב סיבוכים לבביים מג’וריים, אף אחד מהם לא היה בעל עוצמה מספקת לזהות הבדלים אפשריים באירועים מג’וריים אחרים, דוגמת תמותה לבבית או אוטם שריר הלב.

החוקרים אספו נתונים אודות 2,400 חולים במחקרי FAME 2, DANAMI-3-PRIMULTI ו-COMPARE-ACUTE, במטרה לקבוע אם קיימים הבדלים בין טיפול תרופתי אופטימאלי ובין התערבות כלילית מילעורית בהנחיית FFR. כל החולים היו יציבים המודינאמית, עם נגעים כליליים יציבים. ניתוח הנתונים כלל 1,056 חולים אשר חולקו באקראי להתערבות כלילית מילעורית ו-1,344 חולים אשר חולקו לטיפול תרופתי.

מהנתונים עלה כי התערבות כלילית מילעורית בהנחיית FFR לוותה בירידה של 28% בתוצא הסיום העיקרי (יחס סיכון של 0.72, p=0.024) למשלב של תמותה לבבית ואוטם שריר הלב. התועלת היחסית של התערבות כלילית מילעורית בהנחיית FFR לא הייתה מובהקת סטטיסטית בשלושת המחקרים. ההבדל הנ”ל מתורגם לירידה אבסולוטית בסיכון של כ-4.5% לאחר חמש שנים.

מניתוח תוצאי סיום משניים עלה כי ההבדלים בין קבוצות הטיפול נבעו בעיקר מירידה באוטם לבבי. לדוגמא, באשר לתוצא שכלל תמותה מכל-סיבה או אוטם לבבי, יחס הסיכון לטובת התערבות כלילית מילעורית עמד על 0.77 ותוצא הסיום של אוטם לבבי בלבד לווה ביחס סיכון של 0.71. עם זאת, לא תועדו הבדלים משמעותיים בשיעורי תמותה לבבית או תמותה מכל-סיבה כתוצאים נפרדים.

ממצאים אלו מעידים כי בחולים הנבחרים בקפידה יש תועלת פרוגנוסטית להתערבות כלילית מילעורית, ללא תלות בהשפעת ההתערבות על התסמינים. החוקרים מקווים כי ממצאים אלו יסייעו בצמצום הפערים הקיימים אודות התועלת האמיתית של רה-וסקולריזציה ויסייעו בניסוח ההנחיות לטיפול בעתיד.

מתוך כנס ה-EuroPCR

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה