קמהדע מדווחת על תוצאות ניסוי שלב 2 בתרופת האלפא-1 אנטיטריפסין (AAT) עבור חולי סוכרת מסוג 1 שאובחנו לאחרונה

הודעת קמהדע

מגמת יעילות הודגמה בתת קבוצה של מטופלים בגילאים 12 עד 18 שהוגדרה מראש, אשר טופלה במינון הגבוה של 120mg/kg

המגמה החיובית נצפתה בקבוצת גיל זו עבור כל שלושת מדדי היעילות העיקריים של סוכרת מסוג 1

לא נצפה אפקט יעילות משמעותי באוכלוסיית המחקר הכללית

קמהדע בע”מ , חברת תרופות המייצרת מוצרים המבוססים על חלבוני פלסמה, המתמקדת בתרופות יתום, מודיעה היום על תוצאות עיקריות של ניסוי שלב 2 בתרופת Alpha-1 Antitrypsin (AAT) בחולי סוכרת מסוג 1 (T1D) שאובחנו לאחרונה. המחקר כלל 70 חולים בגילאי 8 עד 25.בעוד שבאוכלוסיית המחקר הכללית לא נצפתה השפעה משמעותית על הטיפול, בתת-קבוצה של חולים בגילאי 12 עד 18, נמצאה מגמה ליעילות טובה יותר בזרוע המינון הגבוהה של AAT (120mg/kg) אשר התבטאה בשימור תפקוד תאי-בטא, מינון יומי ממוצע נמוך יותר של  אינסולין ואיזון גליקמי טוב יותר שנמדד כממוצע נמוך יותר של HbA1c. פרטים על מחקר זה זמינים באתר האינטרנט:

https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02005848?term=AAT&cond=Type+1+Diabetes&rank=2

“לאור העובדה שמחקר זה לא תוכנן עם עוצמה סטטיסטית המאפשרת להראות יעילות, התוצאות מעודדות מאוד”, ציין דר’ פיטר גוטליב, פרופסור לרפואת ילדים, ממרכז ברברה דייויס לסוכרת, בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קולורדו וחבר מוביל ב TrialNet, ארגון של חוקרים ומרכזים רפואיים, הממומן ע”י משרד הבריאות האמריקאי ומטרתו לחקור סוכרת מסוג 1. “ממצאים אלה מצביעים על כך שמתן AAT יכול להיות אופציה טיפולית יעילה עבור חולי T1D שאובחנו לאחרונה, בגילאי 12-18. תוצאות תת-קבוצה זו מסקרנות ומצדיקות מחקרים נוספים באוכלוסייה גדולה יותר. פילוח תת-קבוצות לפי גיל נפוץ במחלה מסובכת זו, והעובדה שאנו רואים את אותה מגמה חיובית בקבוצת הגיל הזו בכל שלושת המדדים – C-peptide, שימוש יומיומי באינסולין ו- HbA1C מצביעה על כך שהתוצאות עקביות ויכולות להיות מבטיחות”.

הניסוי הקליני היה כפול-סמיות (double-blind), מבוקר פלצבו (placebo-controlled) ונערך במספר מרכזים רפואיים. הוא נועד להעריך את היעילות והבטיחות של AAT הניתן בעירוי בעיכוב התקדמות המחלה בילדים ומבוגרים- צעירים (young adults) שאובחנו לאחרונה כחולים בסוכרת מסוג 1. 70 מטופלים, בגילאי 8-25 שנים, אשר גויסו תוך 100 יום מאבחון המחלה, חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות טיפול ביחס של 1: 1: 1; פלסבו ושתי מנות טיפול של AAT: 60 mg/kg ו- 120 mg/kg. משך המחקר היה 56 שבועות וכלל שלוש תקופות טיפול. במהלך 12 השבועות הראשונים ניתן טיפול אחת לשבוע, לאחר מכן, במשך 8 שבועות ניתן טיפול אחת לשבועיים. בהמשך היתה תקופת מעקב של 26 שבועות (ללא טיפול) ולבסוף ניתן טיפול שבועי במשך 6 שבועות. בסוף המחקר הייתה תקופת מעקב של 4 שבועות. יעדי המחקר (Study endpoints) כללו הערכת תפקוד תאי ביתא כפי שנמדד על ידי שינוי בפרמטרים של C-peptide, איזון גליקמי המיוצג על ידי רמות HbA1C ומינון יומי של אינסולין.

התוצאות העיקריות של קבוצת החולים בגילאי 12 עד 18 כללו:

·         שימור טוב יותר של תפקוד תאי-בטא לאורך זמן, שהודגם כירידה ממוצעת קטנה יותר (± SEM) בהפרשת C-Peptide, אשר נמדד כ- Area Under the Curve (AUC) לאחר ארוחה (MMTT) (-0.18 ± 0.15 nmol/L עבור 120 mg/kg, -0.47 ±0.13 nmol/L עבור 60mg/kg, ו 0.34 ±0.10 nmol/L עבור קבוצת הפלסבו, P=0.543) המצביע על ירידה איטית יותר בתפקוד הלבלב עבור זרוע הטיפול במינון 120 mg/kg. הבדלים דומים נצפו עבור Cmax (המוגדר כריכוז המקסימלי בסרום).

·         ממוצע נמוך יותר של HbA1C ( 6.66 ± 0.32%עבור 120 mg/kg, 7.85 ± 0.45% עבור 60mg/kg, ו 8.29 ± 0.52% עבור קבוצת הפלסבו, P=0.052. בנוסף ערך ה- P של ההשוואה בין AAT 120 mg/kg והפלסבו היה p = 0.048) ואחוז גבוה יותר של חולים אשר השיגו את היעד המשמעותי מבחינה קלינית HbA1c ≤7%( 70%עבור 120 mg/kg, 29% עבור 60mg/kg, ו 25% עבור קבוצת הפלסבו, P=0.073).

·         בניתוח נתונים נוסף שערכה החברה על צריכת המינון היומי של אינסולין נמצאה מגמת השפעה חיובית בקבוצת הטיפול AAT 120 mg / kg לעומת פלצבו, p=0.086.

תכשיר ה-AAT הניתן בעירוי של קמהדע הראה פרופיל בטיחות טוב מאוד בקרב המטופלים אשר טופלו במחקר שלב 2 זה, זאת בדומה לפרופיל הבטיחות שנצפה בטיפול ב- GLASSIA® עבור חולי החסר הגנטי בחלבון אלפא -1. לא נמצאו הבדלים במדדי הבטיחות (תופעות לוואי הקשורות לטיפול, תופעות לוואי חמורות וכו’) בין קבוצת הפלצבו לבין שתי זרועות הטיפול (60 mg/kg ו-120 mg/kg).

בהתבסס על תוצאות אלו, נראה כי טיפול ב- AAT באוכלוסיית ילדים עם סוכרת מסוג 1 חדשה במינון גבוה של 120 מ”ג לק”ג הוא בטוח, ציינה מריאנה רחמיאל, מנהלת היחידה לאנדוקרינולוגיה של ילדים, המרכז הרפואי אסף הרופא, צריפין. “למחקר לא היתה עוצמה סטטיסטית. עם זאת, בגילאי 12-18 הייתה שליטה טובה יותר באופן משמעותי ברמת הסוכר וסימנים אפשריים לשימור תפקוד תאי בטא. מגמה זו לא נצפתה בקבוצת הצעירים מ -12 שנים. לפיכך, נדרשים מחקרים גדולים יותר. חשוב לציין כי מגמה זהה נצפתה בכל שלושת הפרמטרים העיקריים, כולל C-Peptide AUC, מינון אינסולין ו- HbA1C.”

T1D” היא מחלה פרוגרסיבית שבה ישנה התקפה אוטואימונית על תאי בטא בלבלב, הממונה על הפרשת האינסולין, תהליך אשר בסופו של דבר הורס את יכולת הלבלב לייצר ולהפריש אינסולין ומוביל לתלות מלאה באינסולין ממקור חיצוני.

סוכרת מסוג 1 נגרמת על ידי התקפה של מערכת החיסון על תאי בטא המייצרים אינסולין בלבלב, המובילה לאובדן היכולת לייצר כמות מספקת של אינסולין. ללא ייצור והפרשת אינסולין הגוף אינו יכול לנצל גלוקוז כראוי, וכתוצאה מכך רמות הגלוקוז בדם עולות. עצירת התקדמות המחלה ושמירה על יכולת הלבלב לייצר אינסולין עשויה להפחית את הסיבוכים הסוכרתיים הנובעים מחוסר איזון גליקמי, כגון מחלות לב וכלי דם, אי ספיקת כליות ועוד.”

הטיפול הנוכחי בחולי סוכרת מסוג 1 הינו הזרקת אינסולין ממקור חיצוני במשך כל חיי החולה. למרות השימוש באינסולין תחליפי, חלק גדול מהחולים עדיין אינם מסוגלים להגיע לאיזון גליקמי נאות, הגורם לתנודות ברמות הגלוקוז מגבוהות ועד לנמוכות ומסכנות חיים, המוגדרות כאיזון גליקמי ירוד.

הוכח כי ל- AAT כי יש תכונות אימונומודולטוריות, הכוללות מיתון תגובות פרו-דלקתיות, העלאת הפרשת ציטוקינים אנטי דלקתיים (למשל IL-10 ו- IL-1Ra), קידום התמיינות של תאי T רגולטורים (Tregs) והגנה על רקמות.

פעילות אנטי-דלקתית זו עשויה להחליש את התקפת המערכת החיסונית על תאי הבטא בלבלב, ובכך לאפשר לתאים אלו לתפקד למשך זמן ממושך יותר ועל ידי כך עשויה להאט את התקדמות המחלה.

עמיר לונדון, מנכ”ל קמהדע, ציין “אנו מעודדים מהתוצאות החיוביות ממחקר שלב 2 זה, אשר ממשיכות לאמת את הסיגנל החזק שראינו במחקר הקודם ,שלב 1/2, ובתקופת המעקב הנוספת שלו . אנו מאמינים כי תכשיר ה- AAT שלנו, הניתן בעירוי, יכול להוות טיפול פורץ דרך וחדשני לחולי סוכרת מסוג 1 שאובחנו לאחרונה, תחום בו נדרש מענה רפואי משמעותי, עקב העדר טיפולים מתאימים כיום. אנו מאמינים כי ההתקדמות שעשינו בהגעה לתוצאות מחקר זה ממחישה את ההזדמנות הרפואית והעסקית הניכרת של מוצר זה. לאחר שהנתונים המלאים יהיו זמינים, נעריך את התוצאות הכוללות על מנת לקבוע את הצעדים הבאים שלנו בתחום”.

אודות קמהדע

קמהדע בע”מ עושה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת, מוגנת פטנט, לטיהור והפרדת חלבונים, ומתמקדת בתרופות יתום. לחברה תיק מוצרים מסחריים ומוצרי הדור הבא שכבר נמצאים בצנרת בשלבים מתקדמים. החברה משתמשת בטכנולוגיה הייחודית שלה ובפלטפורמת הידע שלה לטיהור והפרדת חלבונים מפלסמה אנושית על מנת לייצר Alpha-1 Antitrypsin) AAT) בצורה נוזלית המטוהרת באיכות גבוהה, ולהפיק חלבונים אחרים (אימונוגלובולינים) מפלסמה. AAT הוא חלבון המופק מפלסמה אנושית עם מטרות רפואיות ידועות ותכונות שהתגלו לאחרונה ונמצאו כמשפיעות על מערכת החיסון, כאנטי דלקתיות וכמגנות על הרקמות. למוצר יש גם מאפיינים אנטי מיקרוביאליים. מוצר הדגל של החברה הוא ®Glassia, מוצר ה- AAT הראשון המופק מפלסמה בצורה נוזלית, מוכן לשימוש תוך ורידי, שאושר על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). קמהדע משווקת את Glassia בארה”ב באמצעות שותפות אסטרטגית עם חברת בקסלטה הבינלאומית (לשעבר בקסטר וכעת חלק מתאגיד שייר). בנוסף ל-Glassia, יש לקמהדע קו של שבעה מוצרים פרמצבטיים נוספים הניתנים בעירוי או בהזרקה, שמשווקים באמצעות מפיצים בלמעלה מ-15 מדינות, ביניהן: ישראל, רוסיה, ברזיל, הודו ומדינות אחרות באמריקה הלטינית ואסיה. לקמהדע יש חמישה מוצרים חלבוניים ממקור פלסמה הנמצאים בניסויים קליניים בשלבים מתקדמים, הכוללים פורמולציית AAT באינהלציה לטיפול בחוסר ב- AAT. בנוסף, טיפול ב- AAT בעירוי נמצא בשלבי פיתוח לטיפול בסוכרת סוג 1, לטיפול ב- GvHD ולמניעת דחייה לאחר השתלות ריאה. הנוגדן לוירוס הכלבת, המיוצר על ידי החברה, אשר מופק מפלסמה אנושית לטיפול פסיבי מניעתי לאחר חשיפה לנגיף הכלבת, אושר על ידי ה- FDA באוגוסט 2017. בנוסף, קמהדע ממנפת את המומחיות שלה והנוכחות שלה בשוק תרופות החלבון המופקות מפלסמה על ידי הפצת 10 מוצרים פרמצבטיים נוספים בישראל, המיוצרים על ידי צדדים שלישיים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שינויים בערכי סוכר מנבאים תמותה באשפוז של חולים עם אוטם לבבי חד (PLoS One)

    שינויים בערכי סוכר מנבאים תמותה באשפוז של חולים עם אוטם לבבי חד (PLoS One)

    במאמר שפורסם בכתב העת PLoS One מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קורלציה בין וריאביליות ברמות הסוכר בדם ובין שיעורי התמותה באשפוז בקרב חולים עם אוטם לבבי חד, בפרט בחולים בהם תועדו רמות סוכר תקינות בדם בקבלה לאשפוז. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין שונות גליקמית, מגמות שינויים בערכי הסוכר והסיכון […]

  • שת

    שת"פ בין קופות החולים למיזם ספרת הסוכרת בגליל עתיד לייעל ולשפר את נגישות הבדיקות המיועדות לחולי סוכרת

    ספֵרת הסוכרת בגליל על שם ראסל ברי הוא מיזם רחב היקף וחדשני בתחום בריאות הציבור המתמקד במחלת הסוכרת ופועל באזור הגליל. מובילי המיזם, שצמח בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר־אילן בצפת, הציבו לנגד עיניהם יעד נכסף: לצמצם את התחלואה בסוכרת ולשפר את הטיפול בה בעזרת גישה רב־תחומית אינטגרטיבית.

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Technology & Therapeutics מדווחים חוקרים מצפון אמריקה על תוצאות מחקר חדש שנועד לנבא את הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות גופנית במתבגרים עם סוכרת מסוג 1 וממליצים לכוון להתחיל פעילות גופנית עם ריכוז סוכר אינטרסטיציאלי בטווח 130-160 מ”ג/ד”ל עם מגמה שטוחה או ירידה קלה בערכי הסוכר לפי מד סוכר רציף […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק […]

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    בנשים עם הופעה של סוכרת הריונית לפני שבוע 20 להיריון ייתכנו תוצאות גרועות יותר, בהשוואה לנשים עם הופעה מאוחרת של סוכרת הריונית שגם החלו טיפול לאחר 24-28 שבועות הריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ארגון הבריאות העולמי תומך בטיפול בסוכרת הריונית לאחר 24-28 שבועות הריון, אך מחקר TOBOGM הצביע על שיעור […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה