שינויים תזונתיים עשויים להפחית חומרת מחלה פסוריאטית (JAMA Dermatol)

פסוריאזיס

התערבויות תזונתיות בשילוב עם טיפול תרופתי סטנדרטי עשויים לסייע בהפחתת חומרת המחלה במבוגרים עם פסוריאזיס או דלקת מפרקים פסוריאטית, כך עולה מתוצאות סקירה ספרותית מטעם ה-Medical Board of the National Psoriasis Foundation, שפורסמו במהלך חודש יוני בכתב העת JAMA Dermatology.

החוקרים זיהו 55 מחקרים תצפיתיים והתערבותיים, שכללו 77,557 משתתפים, כולל 4,534 חולי פסוריאזיס. איכות המחקרים נבחנה על-בסיס Newcastle-Ottawa Scale למחקרים תצפיתיים ו-Cochrane Risk of Bias Tool למחקרים התערבותיים.

הועדה מצאה עדויות מוצקות הממליצות על דיאטה היפו-קלורית, הכוללת צריכת כמות קלוריות קטנה מכמות הקלוריות הנשרפת בחולי פסוריאזיס בעלי עודף-משקל והשמנה (מדד מסת גוף של 25 ק”ג למטר בריבוע ומעלה).

בחולים אלו, דיאטה היפו-קלורית (800-1,400 קלוריות ביום) הובילה לשיפור משמעותי בחומרת פסוריאזיס, איכות חיים משנית לבריאות העור וירידה במשקל, בהשוואה לחולים המקפידים על דיאטה רגילה.

המומחים ממליצים עוד על ניסיון דיאטה ללא-גלוטן למשך שלושה חודשים, אך רק בחולים עם עדות בבדיקות דם לרגישות לגלוטן. עם זאת, הם לא ממליצים על בדיקת סקר אוניברסאליות לרגישות לגלוטן במבוגרים עם מחלה פסוריאטית בשל השיעור הגבוה של תוצאות שגויות-חיוביות. מועמדים טובים כוללים את אלו עם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שאובחנו עם מחלת צליאק או חולים עם תסמינים פעילים במערכת העיכול.

הועדה לא ממליצה על תוספי שמן דגים מאחר ואלו אינם יעילים במינונים ובמשך הטיפול שנבחנו במחקרים. לא ניתן להמליץ בעד או נגד מתן תוך-ורידי של שמן דגים בשל עדויות מוגבלות בנושא. בדומה, לא ניתן להמליץ על תוספי וויטמין B12 או ויטמין D למניעה או טיפול בפסוריאזיס.

עוד מציינים המומחים כי על החולים להיוועץ ברופא המטפל שלהם לפני התחלת טיפול בתוספים, מאחר ולתוספים רבים יש השפעות שליליות או התוויות-נגד.

בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית המומחים קובעים המלצה בדרגה חלשה לתוספת ויטמין D ודיאטה היפו-קלורית בחולים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר.

ההמלצה לדיאטה היפו-קלורית עשויה לסייע לחולים עם מדד מסת גוף של 25 ק”ג למטר בריבוע ומעלה. משך הטיפול המוביל לתועלת נע בין 16 שבועות ועד 6 חודשים. באופן ספציפי, בחולים המתחילים בטיפול במעכבי TNF סיכוי גבוה יותר משמעותית להשגת פעילות מחלה מינימאלית ולרדת במשקל לאחר שישה חודשי דיאטה היפו-קלורית, בהשוואה לאחר דיאטה רגילה.

JAMA Dermatol. Published online June 20, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה