מחקרים אחרונים הקשורים למלנומה של העין (מתוך כנס ARVO)

מאת ד"ר אולה קראסיק

בכנס השנתי של איגוד המחקר בראייה ואופתלמולוגיה (Association for Research in Vision and Ophthalmology 2011 Annual Meeting ) הוצגו מספר מחקרים חדשים העוסקים במלנומה של העין. מכל המחקרים עולה כי בשלב זה השרדות המטופלים עם מלנומה של העין דומה בכל שיטות הטיפול הקיימות כעת.

ברכיתרפיה עם איזוטופ של ruthenium

במחקר רטרוספקטיבי אחד של 10 שנות מעקב אחר 948 עיניים (ב-948 מטופלים) עם uveal melanoma אשר טופלו בברכיתרפיה עם איזוטופ 106 של ruthenium הודגם שיעור השרדות ספציפי למחלה של 95% לאחר 5 שנים, ו-91% לאחר 10 שנים. תוצאות אלה היו דומות לתוצאות המתקבלות עם טיפול ברכיתרפיה עם יוד 125.

שיעור שליטה מקומית על הגידול היה 91.3% לאחר 5 שנים, ו-89.7% לאחר 10 שנים.

שיעור שימור גלגל העין היה 95.0% לאחר 5 שנים, ו-93.7% לאחר 10 שנים.

מתוך 36 העיניים שהוצאו (עברו enucleation ) במהלך 10 השנים, 24 היו עקב חזרה של הגידול, ו-12 בשל סיבוכים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ברכיתרפיה עם ruthenium מהווה טיפול בטוח יחסית עם שיעור סיבוכים מתקבל על הדעת במטופלים עם uveal melanoma . שיעור ההשרדות לאחר 5 ו-10 שנים היה טוב יותר במעט מהשיעור שהודגם במחקר Collaborative Ocular Melanoma Study ובו טופלו המטופלים ביוד 125 וניתוח הוצאת גלגל העין לפי הצורך. במחקר זה שיעור ההשרדות לאחר 5 שנים היה 90%, ולאחר 10 שנים, 82%.

גורם מנבא להתפשטות הגידול

במחקר מספרד הניחו החוקרים כי רמה גבוהה של חלבון gp100 עשויה לנבא את פוטנציאל שליחת הגרורות של מלנומה עינית. חלבון זה הינו ספציפי לקרום המלנוציטים, והוא מתבטא בעודף כאשר המלנוציטים הופכים לסרטניים. על כן, מדדו החוקרים את רמת gp100 בדם של 20 מטופלים עם גידולים מלנוציטיים קטנים של הכורואיד (small melanocytic choroidal tumors SMCT ), של 7 מטופלים עם uveal melanoma אשר לא קיבלו טיפול, ושל 12 מטופלים עם uveal melanoma אשר טופלו בברכיתרפיה של יוד 125. החוקרים השוו את רמת gp100 בדם של מטופלים אלה עם 15 אנשים בריאים.

החוקרים מצאו כי רמת gp100 הייתה נמוכה באופן משמעותי במטופלים עם SMCT מאשר באלה עם uveal melanoma לא מטופלת, וכן במטופלים עם uveal melanoma מטופלת יחסית לאלה שלא קיבלו טיפול. גם בקבוצת הביקורת רמת gp100 הייתה נמוכה באופן משמעותי מהרמה בקבוצת uveal melanoma ללא טיפול. החוקרים מצאו קורלציה אקספוננציאלית משמעותית בין רמת החלבון לבין גובה הגידול (P<0.01 ).

במחקר איטלקי קשור עקבו החוקרים אחר 41 מטופלים עם uveal melanoma במשך 5 שנים ומדדו רמות messenger RNA tyrosinase בדם. החוקרים מצאו רמות גבוהות של האנזים ב-20 מטופלים ובהם הרמה נמצאה בקורלציה לגודל הגידול (P<0.01 ) ולהשרדות ללא מחלה (P<0.05 ). החוקרים מסכמים וכותבים כי תוצאות אלה מדגישות את הצורך במחקרים פרוספקטיביים גדולים יותר על מנת לזהות גורמים מנבאים להתנהגות הגידול ולתגובה לטיפול.

בטיחות של vitrectomy

על מנת לבדוק האם חדירה דרך גלגל העין במטופלים עם גידול עיני מהווה סיכון לפיזור הממאירות, סקרו החוקרים תוצאות של 23 מטופלים עם choroidal melanoma אשר עברו pars plana vitrectomy לאחר הטיפול במלנומה. לאחר מעקב ממוצע של שנתיים לאחר ה-vitrectomy , וכמעט 60 חודשים לאחר הטיפול במלנומה, לא מצאו החוקרים עדות לחזרה מקומית של הגידול. שלושה מהמטופלים פיתחו גרורות סיסטמיות.

החוקרים מסכמים כי שיעור הגרורות לאחר vitrectomy לא נמצא גבוה יותר מזה במטופלים אשר לא עוברים vitrectomy . כעת קיימים נתונים ממחקרים גדולים יותר התומכים בתוצאות אלה.

דכאון, חרדה וחרטה סביב מלנומה עינית

במחקר זה בדקו החוקרים האם מטופלים עם uveal melanoma , שלמחציתם גרורות מיקרוסקופיות שלא ניתנות לזיהוי בזמן האבחנה, מתחרטים על ההחלטה לעבור (או לא לעבור) מבחן פרוגנוסטי של זיהוי סטטוס מונוזומיה 3. סטטוס זה הודגם כמדד מנבא משמעותי להשרדות הכוללת וכן להשרדות ללא חזרה של המחלה.

החוקרים עקבו אחר 29 מטופלים עם uveal melanoma לפני ניתוח ולאחר 3 חודשים מהניתוח לפי דרוג HADS (או Hospital Anxiety and Depression Scale ). כמו כן, בדקו החוקרים את רמת החרטה על ההחלטות שבצעו המטופלים. מעל שליש מהמטופלים (38%) הדגימו ציון HADS המתאים לחרדה או דכאון, ככל הנראה על רקע דאגה לפני הניתוח.

שלושה חודשים לאחר הניתוח, החוקרים מצאו כי ב-38% פרוגנוזה הייתה קשורה לדכאון או חרדה. אמנם, רק 9% מהמטופלים נמצאו חיוביים למונוזומיה 3. שלושה מהמטופלים התחרטו לחלוטין על החלטתם לעבור ברור פרוגנוזה לפני הניתוח. אף אחד מהם לא הדגים דרוג HADS המכוון לדכאון או חרדה. החוקרים מציינים כי הדבר מהווה סימן לרופאים כי מטופלים אלה עשויים לדרוש תשומת לב מיוחדת.

Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO) 2011 Annual Meeting

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של דפוסי המשקל במהלך החיים על הסיכון לסרטן כליה (Cancer)

    ההשפעה של דפוסי המשקל במהלך החיים על הסיכון לסרטן כליה (Cancer)

    מדד מסת גוף גבוה יותר לאורך כך הגילאים וכן עליה משמעותית במשקל הגוף במהלך הבגרות מלווים בסיכון מוגבר לסרטן כליה, בעוד שירידה של 10% ומעלה במדד מסת הגוף בבגרות, בפרט לאחר גיל 50 שנים, מלווה בסיכון נמוך יותר לסרטן כליה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עודף רקמת […]

  • עליה בהיארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס בבריטניה (Am J Gastroenterol)

    עליה בהיארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס בבריטניה (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology עולה כי ההיארעות הכוללת של ממאירות מעי גס ורקטום בבריטניה התייצבה סביב 6.74 מקרים ל-100,000 שנות-אדם בין שנת 2000 עד 2021, עם שיפור קל בהישרדות הכוללת, בפרט באלו בגילאי 60-69 שנים; עם זאת, היארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום הדגימה מגמת עליה במהלך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן בתר-ניתוחי של Durvalumab לטיפול בסרטן שלפוחית שתן החודר לשריר (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן בתר-ניתוחי של Durvalumab לטיפול בסרטן שלפוחית שתן החודר לשריר (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר מתן בתר-ניתוחי של Durvalumab (אימפינזי) לטיפול במבוגרים עם סרטן שלפוחית שתן החודר לשכבת השריר.  באופן ספציפי, ההתוויה הינה למתן Durvalumab לפני ניתוח בשילוב עם Gemcitabine ו-Cisplatin ולאחר מכן טיפול משלים ב- Durvalumab כתכשיר יחיד לאחר כריתת שלפוחית רדיקאלית. האישור התקבל לאחר סקירה מועדפת וזאת על-סמך נתוני […]

  • גורמים המנבאים תגובה לטיפול אימונותרפי בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום גרורתי (JAMA Netw Open)

    גורמים המנבאים תגובה לטיפול אימונותרפי בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום גרורתי (JAMA Netw Open)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי בהשוואה לטיפול כימותרפי, טיפול במעכבי בקרה חיסונית מלווים בשיפור הישרדות כוללת בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום גרורתי עם אי יציבות של מיקרו-סטליטים (או Microsatellite Instability), בפרט כאשר ניתן כקו-טיפול ראשון, כמו גם בחולים עם רמות אלבומין גבוהות ואלו שקיבלו טיפול אנטיביוטי. בחולים עם MSI תועד […]

  • התועלת של מעכבי JAK בטיפול בדלקת ענביה בילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Childhood Arthritis and Rheumatology Research Alliance)

    התועלת של מעכבי JAK בטיפול בדלקת ענביה בילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Childhood Arthritis and Rheumatology Research Alliance)

    מסדרת מקרים שתוצאותיה הוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Childhood Arthritis and Rheumatology Research Alliance עולה כי מעכבי JAK הובילו לשיפור בדלקת ענביה במחצית מהילדים שקיבלו בעבר טיפול בתרופות ממשפחת DMARD (או Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs), עדות לתועלת אפשרית של תכשירים אלו בחלק מהילדים. החוקרים מדווחים על סדרת מקרים מחמישה מרכזים בארצות הברית ואיטליה שכללו חולים […]

  • האם תבחין נשימה עשוי לסייע בזיהוי סרטן ריאות? (Ann Oncol)

    האם תבחין נשימה עשוי לסייע בזיהוי סרטן ריאות? (Ann Oncol)

    מחקר פרוספקטיבי רב-מרכזי אישר כי אף אלקטרוני עשוי לזהות בצורה מדויקת סרטן ריאות בחולים הסובלים מהמחלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Oncology. במדגם הוולידציה, מודל אף אלקטרוני חדש הדגים רגישות של 94% וסגוליות של 63% לזיהוי ממאירויות ריאתיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מערכת אף אלקטרוני מציעה כלי מבטיח, לא-פולשני, לזיהוי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Cabozantinib לטיפול בגידולים נוירו-אנדוקריניים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Cabozantinib לטיפול בגידולים נוירו-אנדוקריניים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Cabozantinib (קבומטיקס) למבוגרים וילדים בגילאי 12 שנים ומעלה עם אבחנה של גידול נוירואנדוקריני ממויין היטב, לאחר טיפול קודם, ממקור לבלב או חוץ-לבלב.  באופן ספציפי, האישור תקף לאלו עם גידול גרורתי, מתקדם-מקומית, או לא נתיח. האישור הנוכחי מבוסס על נתוני הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי תגובה כוללת […]

  • האם מנת קרינה גבוהה יותר משפר הישרדות חולים עם סרטן וושט? (Radiotherapy and Oncology)

    האם מנת קרינה גבוהה יותר משפר הישרדות חולים עם סרטן וושט? (Radiotherapy and Oncology)

    בחולים עם סרטן וושט מתקדם-מקומית שאינו נתיח שקיבלו טיפול כימו-קרינתי דפיניטיבי, מנת קרינה גבוהה יותר (59.4 גריי ומעלה) לא הובילה לשיפור הישרדותי בהשוואה למנת קרינה סטנדרטית (50.0/50.4 גריי), אך מנת קרינה גבוהה יותר לוותה בעליה באירועים חריגים משנית לטיפול בדרגה 3 ומעלה, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה של מחקרים אקראיים שפורסמה בכתב העת Radiotherapy and Oncology. […]

  • אכאלזיה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה (Clin Gastroenterol Hepatol)

    אכאלזיה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בחולים עם אכאלזיה תועד סיכון מוגבר לתמותה בהשוואה לביקורות תואמות מהאוכלוסייה הכללית, עם מקרה תמותה אחד נוסף לכל שישה חולים עם אכאלזיה לאורך מעקב של עשר שנים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מותאם בשבדיה שכלל חולים עם אבחנה של אכאלזיה שעברו בדיקה אנדוסקופית עם ביופסיה בין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה