השפעת סוגי קפה על היארעות מחלות קרדיווסקולריות, הפרעות קצב ותמותה: תוצאים ממחקר ארוך טווח (Eur J Prev Cardiol)

מחקר חדש מצביע על כך שצריכת קפה של 2-3 כוסות קפה טחון, נמס או נטול קפאין קשורה להפחתה משמעותית במחלות קרדיווסקולריות ותמותה. צריכת קפה טחון וקפה נמס, אך לא קפה נטול קפאין, קשורה להפחתת היארעות הפרעות קצב.

ברקע למחקר שהתפרסם ב- European Journal of Preventive Cardiology מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים מראים שצריכת קפה שגרתית הראתה השפעה חיובית על היארעות של הפרעות קצב, מחלות קרדיווסקולריות (CVD) ותמותה. יחד עם זאת, ההשפעה של סוגי קפה שונים על תוצאים קרדיווסקולריים ותמותה ברובה אינה ידועה.

מטרת המחקר היתה להעריך את הקשר בין סוגי קפה לבין היארעות התוצאים שהוזכרו לעיל, בעזרת ה- UK Biobank.

במחקר סוגי הקפה הוגדרו כנטול קפאין, קפה טחון וקפה נמס (אינסטנט). צריכת הקפה חולקה לפי כוסות ליום – פחות מ-1, 1, 2-3, 4-5 ומעל 5, בהשוואה לאנשים שאינם שותים קפה כלל. הנתונים נאספו משאלונים שמילאו משתתפי המחקר.

מחלות קרדיווסקולריות כללו מחלת עורקים קורונרית, אי ספיקת לב ושבץ איסכמי. בוצע ניתוח סטטיסטי בשיטת cox regression modelling עם הערכה של יחס סיכון (Hazard Ratio HR) של היארעות הפרעות קצב, CVD ותמותה. התוצאים התקבלו דרך נתוני אבחנות לפי ICD ודוחות תמותה.

במחקר בוצע מעקב על 449,563 משתתפים (חציון גיל 58, 55.3% נשים) במשך 12.5±0.7 שנים.

תוצאות המחקר הראו שצריכת 1-5 כוסות ליום של קפה טחון  או קפה נמס נמצאה קשורה לירידה משמעותית סטטיסטיטת בהפרעות קצב, אך צריכת קפה נטול קפאין לא הראתה ירידה זו. הסיכון הנמוך ביותר היה עם 4-5 כוסות קפה טחון ליום (יחס סיכון HR 0.83, רווח בר סמך 95% של 0.76-0.91, P<0.0001), ו-2-3 כוסות קפה נמס ליום (יחס סיכון HR 0.88, רווח בר סמך 95% של 0.85-0.92, P<0.0001).

כל סוגי הקפה נמצאו קשורים לירידה בהיארעות CVD (הסיכון הנמוך ביותר בצריכת 2-3 כוסות קפה ליום,  של קפה נטול קפאין P=0.0093, קפה טחון P<0.0001, קפה נמס P<0.0001) לעומת אנשים שלא שותים קפה כלל.

נצפתה הפחתה משמעותית בתמותה מכל סיבה עם צריכת כל סוגי הקפה, עם הסיכון הכי נמוך בשתיית 2-3 כוסות קפה ליום – קפה נטול קפאין (יחס סיכון HR 0.86, רווח בר סמך 95% של 0.81-0.91, P<0.0001) קפה טחון (יחס סיכון HR 0.73, רווח בר סמך 95% של 0.69-0.78, P<0.0001) וקפה נמס (יחס סיכון HR 0.89, רווח בר סמך 95% של 0.86-0.93, P<0.0001).

מסקנות המחקר הן שצריכת קפה נטול קפאין, קפה טחון וקפה נמס, במיוחד בכמות של 2-3 כוסות ליום,  קשורה לירידה משמעותית סטטיסטית בהיארעות CVD  ותמותה. צריכת קפה טחון וקפה נמס אך לא קפה נטול קפאין נמצאה קשורה לירידה בהיארעות הפרעות קצב.

מספר מנגנונים אפשריים להשפעה החיובית של צריכת קפה הוצעו. ההשפעה של קפאין על הפרעות קצב יכולה להיות מוסברת דרך עיכוב הרצפטורים של אדנוזין. למרכיבי הקפה יש גם השפעה דרך הפחתת סטרס חמצוני, שיפור בתפקוד האנדותל והשפעות מטבוליות חיובית כגון הפחתת ליפוגנזה והגברת רגישות לאינסולין.

כותבי המאמר מסכמים שאין למנוע ממטופלים צריכת קפה קלה-בינונית אלא להתייחס אליה כחלק מאורח חיים בריא.

September 27 2022, Eur J Prev Cardiol

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה