Cholesterol/Lipid disorders

סקירה ותגובה:הכנסת טיפול בסימבסטטין 10 מיליגרם כטיפול ללא מרשם רופא/מאת: ד”ר גביש דב מנהל מחלקה פנימית א וולפסון, החברה לטרשת עורקים

לפני מס’ ימים פירסמנו כאן כי באנגליה אושר הסימבסטטין 10 מ”ג כטיפול OTC . אנו שמחים להביא כאן את סקירתו ותגובתו של ד”ר דב גביש להחלטה זו, ומזמינים את הקוראים להגיב ולהתייחס ע”י “כתוב תגובה” .

משרד הבריאות  הבריטי החליט לאחרונה לאפשר מתן סימבסטטין עד 10 מיליגרם ליום על ידי רוקחים וללא מרשם רופא. החלטה זו התקבלה מאחר ולמרות כל הידוע על ההשפעה המועילה של הסטטינים במניעת מחלות לב והפחתת טרשת, השמוש בהם על ידי הרופאים בבריטניה אינו מספיק ורבים האנשים הזקוקים למניעה שאינם מטופלים.

10 מיליגרם של סימבסטטין מורידים LDL כולסטרול  ב30 עד 36 אחוזים  ומאפשרים להגיע לערך LDL כולסטרול הנמוך מ160 מיליגרם ב80% מהמטופלים,  ואל מתחת ל130 מ”ג במחצית ממטופלים.

מתן סטטינים ללא מרשם רופא משוה את מעמדם למעמד האספירין.מבחינת ההשפעה המגנה מפני סבוכים קרדיווסקולריים לסטטינים השפעה מיטיבה במידה רבה יותר מאשר  לאספירין ויעילותם במניעה ראשונית הוכחה כטובה יותר מאשר אספירין.

במטה אנליסיס שהתפרסם בArch Intern med.2004:164:40-44  נסקרו 5 מחקרים בהם ניתנו אספירין ופרבסטטין,  ונמצא כי בהשוואה לאספירין לבדו, מתן סטטין ואספירין מפחית סיכון וסקולרי 31% , בעוד שאספירין וסטטין יחד מפחיתים סיכון ב21 אחוז,  בהשוואה לסטטין ללא אספירין.

המסקנה מניתוח זה היא שיש לתת אספירין וסטטין לכל חולה או אדם בסיכון.

בעוד שנטילת אספירין נמצאת בקונסנסוס רחב בצבורי רופאים וחולים ובין 80 ל90 אחוזים מאלו הזקוקים לאספירין מטופלים בו, הרי שרק מחצית או פחות מהזקוקים לסטטינים אכן מטופלים.

אחת הסיבות לאי נטילת סטטינים היא חשש לא מבוסס מתופעות לוואי  (עליה באנזימי כבד או שריר)חשש זה מבוטא גם בקרב המתנגדים למתן ללא מרשם של הסטטין.

החשש מתופעות הלוואי  קיבל תמיכה לאור הנסיון הטראומתי עם הליפוגיס בעבר  הלא רחוק..

.אבל לגבי סימבסטטין  ליפידל וליפיטור קיים מידע לגבי מליוני מטופלים המראה בטיחות גבוהה מאד,  עד כדי כך שאיגוד הרופאים האמריקני המליץ לחדול מבצוע בדיקות מעקב של אנזימי כבד ושריר כשגרה למטופלי סטטינים, ולהותיר בדיקה זו רק במקרה של בעיה קלינית ידועה.

התקוה של המהלך של הפיכת הסימבסטטין לתרופה ללא מרשם היא להעניק בטחון לגבי הבטיחות של נטילת הסטטינים במינון זה,  וכן להורדה במחיר/עלות למערכת הבריאות,  ולהגברת זמינות הטיפול.

מגרעת אפשרית לטיפול בלא מרשם היא העדר היכולת לבצע בדיקות מעקב על ידי רוקחים וקיום סיכון של מתן מינון נמוך מדי לאורך זמן,  שהרי לצורך העלאת מינון של הסטטינים יש צורך בהמלצת רופא לבדיקה ולמתן מרשם במינונים הגבוהים מ10 מיליגרם ליום.

למרות הביקורת נראה לי כי ההחלטה היא סבירה בבריטניה בה קיים תת רישום במידה גבוהה מאשר בשאר אירופה.

אצלנו לא נראה כי מינון נמוך ללא מרשם יפתור את בעיית תת הטיפול ובמקרים בסיכון גבוה,  בכוונתנו להמליץ על מינון ראשוני גבוה יותר של הסטטין (20 עד 40 מיליגרם).

לגבי המעקב אחר אנזימי שריר וכבד נראה כי במינון הנמוך די במעקב אחר 6 חודשים אלא אם יש תלונה סימפטומטית.

לסיכום, בשלב הנוכחי לא נראה לי כי מתן ללא מרשם של הסטטין ישים ואפשרי כעת בארץ,  אם כי ניתן לשקול זאת בהמשך.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה