Metabolic Syndrome

התערבות של שינוי סגנון חיים באנשים עם קדם סוכרת משיגה ירידה בהאירעות סוכרת ותמותה בטווח הארוך (Lancet Diabetes Endocrinol)

מאת מערכת אי-מד

תכנית התערבות אינטנסיבית של שינוי סגנון חיים שכוללת תזונה, פעילות גופנית או שניהם עשויה לדחות התקדמות ממצב של קדם סוכרת לסוכרת. מעבר לכך, בנשים , עשויה תכנית כזו להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולרית ולתמותה מכל סיבה. כך עולה ממעקב של 23 שנה במסגרת  מחקר Da Qing Diabetes PreventionStudy המתפרסם כעת ב-Lancet Diabetes Endocrinol .

המחברים מדגישים כי  המחקר הוכיח שסוכרת סוג 2 ניתנת למניעה באמצעות התערבות קבוצתית לשינוי אורח חיים, לאורך של 6 שנים ועם אפקטים ארוכי טווח מעבר לזמן של ההתערבות הפעילה.

גם מאמר המערכת מציין שמדובר במחקר פורץ דרך המצליח להראות שהתערבות של סגנון חיים מסוגלת להפחית את הסיכון הקרדיווסקולרי ארוך הטווח הנלווה לסוכרת.

התועלת בהפחתת תמותה הייתה גדולה יותר בקרב נשים, בהשוואה לגברים, כנראה על רקע שיעורי עישון גבוהים יותר בגברים אשר מיסכו את התועלת של ההתערבות.

המחקר כלל 587 משתתפים עם הפרעות בסבילות סוגר אשר חיו בדה-קינג בסין, אשר חולקו רנדומלית לקבלת טיפול רפואי סטנרדטי (138) או להתערבות 6 שנתית שכללה דיאטה בלבד, פעילות גופנית בלבד, או גם וגם (438 משתתפים). באנליזה הנוכחית החוקרים צירפו את התוצאות של שלושת קבוצות ההתערבות לצורך קבלת כח סטטיסטי מספק.

החוקרים מדווחים כי עבור אנשים עם משקל יתר או השמנת יתר, ההתערבות התזונתית תוכננה להשגת ירידה במשקל. עבור אנשים במשקל תקין, הדיאטה התמקדה בהפחתת צריכת פחמימות פשוטות וצריכת אלכוהול.

ההתערבות של פעילות גופנית תוכננה להעלאת משך הזמן המושקע בפעילות גופנית.  בכניסה למחקר המשתתפים היו בגיל ממוצע 46, ועם BMI ממוצע של 26 ק”ג/מ”ר.

שיעור גדול יותר של גברים מנשים היו מעשנים (61% לעומת 16%). כ-60% מהמשתתפים היו עם משקל יתר (BMI מעל 25 ק”ג/מ”ר) ו-13.7% היו עם השמנת יתר (BMI מעל 30).

ירידת המשקל בתקופה המחקר הייתה 0.9 ק”ג במשתתפים בקבוצת הבקרה, ו-1.9 ק”ג בקבוצת ההתערבות.

לאחר 23 שנות  מעקב, 174 משתתפים נפטרו.

בסה”כ 73% מהמשתתפים בקבוצת ההתערבות פיתחו סוכרת בהשוואה ל-90% בקבוצת הבקרה. באופן דומה,  תמותה מכל סיבה ותמותה קרדיווסקולרית היו נמוכים באופן מובהק בקבוצת ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת: 28.1% לעומת 38.4% , ו-11.9% לעומת 19.6%, בהתאמה.  עם זאת, מימצאי הירידה בתמותה היו מובהקים בקבוצת הנשים בלבד.

בטבלה הבאה ניתן לראות את האפקט של התערבות סגנון חיים על תמותה והיארעות סוכרת בנשים:

























היארעות מצטברת לאורך 23 שנים קבוצת הביקורתn=59 (%) קבוצת ההתערבות n=200 (%) רווח בר סמך ב-95% הסתברות p
תמותה מכל סיבה 28.8 15.0 0.46 (0.240.87) 0.02
תמותה קרדיווסקולרית 17.0 6.0 0.28 (0.110.71) 0.01
סוכרת 93.2 74.0 0.55 (0.350.87) 0.006

האפקט של התערבות סגנון חיים על תמותה והיארעות סוכרת בגברים    

























היארעות מצטברת לאורך 23 שנים קבוצת הביקורתn=79 (%) קבוצת ההתערבות n=230 (%) רווח בר סמך ב-95% הסתברות p
תמותה מכל סיבה 45.6 39.6 0.97 (0.65-1.46) 0.9
תמותה קרדיווסקולרית 21.5 17.0 0.91 (0.50-1.65) 0.7
סוכרת 87.3 71.3 0.56 (0.39-0.81) 0.004

החוקרים מסכמים כי יישום של התערבות בסגנון חיים עבור אנשים עם סבילות לקויה לסוכר, ובעיקר נשים, אשר נמצאים בסיכון גבוה לפתח סוכרת, מפחית את היארעות הסוכרת ועלויות טיפול רפואי הקשורות לכך, ובסופו של דבר יישום זה בא לידי ביטוי במס’ קטן יותר של תמותה הקשורה לסוכרת. 

Lancet Diabetes Endocrinol2014; DOI:10.1016/S2213-8587(14)70057-9.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    בנשים עם הופעה של סוכרת הריונית לפני שבוע 20 להיריון ייתכנו תוצאות גרועות יותר, בהשוואה לנשים עם הופעה מאוחרת של סוכרת הריונית שגם החלו טיפול לאחר 24-28 שבועות הריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ארגון הבריאות העולמי תומך בטיפול בסוכרת הריונית לאחר 24-28 שבועות הריון, אך מחקר TOBOGM הצביע על שיעור […]

  • חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן מוגבר של מגנזיום בשתן, כפי שבא לידי ביטוי במדד חסר מגנזיום (Magnesium Depletion Score, או MDS), עשוי לשמש כגורם סיכון בלתי-תלוי לתסמונת מטבולית במבוגרים בארצות הברית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות המציעות כי היפומגנזמיה כרונית עשויה לשחק תפקיד בפתוגנזה […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    נתוני מד סוכר רציף מספקים הערכה מקיפה יותר של ערכי הסוכר מהערכת רמות סוכר בצום בלבד ובהתחשב בשונות הנרחבת של רמות סוכר בדם בצום באותו מטופל, נתוני מד סוכר רציף עשויים לסייע בשיפור הדיוק באבחנת סוכרת, כך מדווחים חוקרים ממכון וייצמן במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר 10K Study, כולל […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    בפינתנו החדשה ננסה לשבור מיתוסים השכיחים בקרב רופאים/ות או מטופלים/ות. זו פינה קצרה, ואם תהיה בה התייחסות למאמרים, היא תעשה בקצרה. נשמח לשמוע רעיונות, הערות והארות. המיתוס הראשון הוא בנושא מטפורמין; האם הטיפול בתרופה גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי? פרופ’ רז מציע כי דווקא המשך מתן התרופה, גם בשלבים מתקדמים של מחלת כליות, עדיין עשוי […]

  • משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    שינה במשך פחות משבע שעות בלילה נפוצה בקרב צעירים עם סוכרת מסוג 1 אך מלווה בבריאות קרדיו-מטבולית ירודה, בעיקר בקרב מתבגרים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה מרכיב חשוב בהערכה וטיפול בסוכרת לפי הנחיות האגודה האמריקאית לסוכרת, אך לא ידוע אם שינה […]

  • פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    לאורך זמן, פעילות גופנית סדירה בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע מלווה בשיעורים נמוכים משמעותית של אינסומניה ומשך שינה טוב יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMJ Open. מדגם המחקר כלל 4,339 מבוגרים בגילאי 39-67 שנים (48% גברים) מ-21 מרכזין בתשע מדינות שלקחו חלק בסקר European Community Respiratory Health Survey (או ECRHS III). […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה