Metabolic Syndrome

מה בין כבד שומני ובין התפתחות סוכרת וטרשת עורקים? (מתוך כנס ה-EASL)

משני מחקרים חדשים עולה כי מחלת כבד שומני, שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (NAFLD או Nonalcoholic Fatty Liver Disease) הינה גורם מנבא בלתי תלוי למחלות לבביות ומטבוליות. משילוב הממצאים עולות עדויות לפיהן כבד שומני הינו גורם סיכון למחלות לב וכלי דם מעל ומעבר גורמי הסיכון המסורתיים.

במחקר מיפן, נוכחות מחלת כבד שומני לוותה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 ושיפור במחלה במהלך 10 שנות מעקב הביא להפחתת הסיכון. במחקר מצרפת, מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול זוהתה כגורם המנבא טרשת עורקי תרדמה, ללא תלות בגורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם. בחולים עם NAFLD, עובי שכבת אינטימה-מדיה, נגעים טרשתיים בעורקי התרדמה ומדדי פרמינגהם היו גבוהים יותר.

המחקר מיפן כלל 3,074 חולים ללא סוכרת או זיהום בנגיף HAV (Hepatitis A Virus) או HBV (Hepatitis B Virus), שלא צרכו כמות אלכוהול מופרזת ועברו שתי בדיקות אולטרה-סאונד במרווח של לפחות עשר שנים.

בתחילת המחקר, 24% מהמשתתפים אובחנו עם NAFLD ולאחר מעקב ממוצע של 11.3 שנים, 16.1% מבין 728 החולים עם NAFLD בתחילת המחקר פיתחו סוכרת מסוג 2, זאת בהשוואה ל-3.1% בלבד מבין 2,346 החולים ללא מחלת כבד שומני (יחס סיכויים של 6.05, P<0.001). לאחר תקנון למשתנים שונים, כולל גיל, מין, מדד מסת גוף, היסטוריה משפחתית של סוכרת ודיסליפידמיה, יחס הסיכויים נותרו משמעותיים (2.82, p<0.001).

בדיקות אולטרה-סאונד עוקבות הדגימו שיפור ב-110 מהחולים עם NAFLD בתחילת המחקר, כאשר בית 618 החולים, לא תועד שיפור.

ההיארעות של סוכרת מסוג 2 הייתה נמוכה יותר באלו בהם חל שיפור במצב, בהשוואה לאחרים (6.4% לעומת 17.8%). יחסי הסיכויים לשיפור ב-NAFLD וסוכרת מסוג 2 עמדו על 0.31; כאשר לאחר ניתוח רב-משתנים עמדו יחסים אלו על 0.30 (P=0.003). המסר העולה מהמחקר הוא כי חשוב להפחית כבד שומני למניעת סוכרת.

במחקר חתך מצרפת נכללו 5,671 משתתפים בגילאי 20-75 שנים, עם לפחות שני גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. כל המשתתפים עברו לפחות בדיקת אולטרה-סאונד אחת של עורקי התרדמה להערכת עובי שכבת אינטימה-מדיה ונגעים טרשתיים בעורקי התרדמה.

עובי שכבת אינטימה-מדיה היה גדול יותר משמעותית ב-1,871 המשתתפים עם NAFLD, בהשוואה ל-3,800 המשתתפים ללא מחלת כבד שומני (0.64 לעומת 0.61 מילימטרים, p<0.001), וכך גם השכיחות של נגעים טרשתיים בעורקי התרדמה (44% לעומת 37%, P<0.001) ומדדי פרמינגהם (15 לעומת 8, p<0.001). כל אלו היו בלתי תלויים בגיל, מין, מדד מסת גוף, יתר לחץ דם ועישון.

לאחר שמונה שנות מעקב אחר קבוצה של 1,872 חולים עם לפחות שתי מדידות של עובי שכבת אינטימה-מדיה, באלו עם NAFLD בתחילת המחקר נרשמה עליה של 34% בסיכון לנגעים טרשתיים בעורקי התרדמה (P<0.02). קשרים אלו נותרו על כנם ללא תלות ברמות ALT.

החוקרים ממליצים להשלים בדיקות סקירה של חולים בסיכון למחלות לב וכלי דם להערכת נוכחות כבד שומני, ללא תלות ברמות אנזימי הכבד, מאחר ו-NAFLD הינו גורם סיכון אפשרי למחלות לב וכלי דם, מעבר לגורמי הסיכון המסורתיים, דוגמת תסמונת מטבולית.

מתוך כנס ה-EASL (European Association for the Study of the Liver)

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה