Metabolic Syndrome

סקירה שיטתית קובעת כי טיפול בטסטוטסרון לא רק שאינו מעלה סיכון קרדיווסקולרי אלא אף נראה כקשור לירידה בסיכון זה (Mayo Clin Proc)

טסטוסטרון

ע”פ מאמר המתפרסם ב- Mayo Clin Procאין עדות לסיכון קרדיווסקולרי (CV) מוגבר הקשור לשימוש בטסטוסטרון (T) .  למעשה, מציינים המחברים, יש עדויות חזקות התומכות בכך שרמות תקינות של T תורמות לבריאות קרדיווסקולרית. 

ברקע מציינים המחברים כי שני מחקרים שפורסמו לאחרונה העלו דאגה באשר לסיכוני CV הקשורים לטיפול ב-T .

במאמר זה סקרו המחברים שני מחקרים אלה כמו גם סקירת ספרות נרחבת על T וסיכוני CV . נעשה חיפוש ב-MEDLINE של מחקרים שפורסמו ביו 1940-2014  תוך שימוש במילות המפתח של טסטוסטרון, אנדרוגנים, אנושי, זכר, קרדיווסקולרי, שבץ, אירועים בכלי  הדם במוח, אוטם שריר הלב, התקפת לב, מוות ותמותה. בוצעה הערכה של משקל ורלבנטיות העדויות (LOE).

החוקרים מדווחים כי רק 4 מאמרים זוהו ככאלה שמצביעים על סיכון CV מוגבר הקשור לטיפול ב-T , מהן שתי אנליזות רטרוספקטיביות עם מגבלות מתודולוגיות רציניות,  מחקר אחד מבוקר פלציבו עם מס’ נמוך של אירועים קרדיאליים מג’וריים, ומטה-אנליזה אחת שכללה מחקרים ומקרים המוטלים בספק.

בניגוד לכך, עשרות רבות של מחקרים דיווחו על השפעה חיובית של רמות תקינות של T על סיכון ותמותה קרדיווסקולריים.

נמצא קשר הפוך בין תמותה ואירועים לבביים כליליים ובין ריכוזי T בדם (עדות ברמה LOE IIa) , ובין חומרת מחלת לב כלילית לריכוזי T בדם(עדות ברמה LOE IIa).

טיפול ב-T היה קשור עם ירידה בהשמנת יתר, ירידה ברמות שומן, ירידה בהיקף מתניים (LOE Ib)  וכן גם שיפור באיזון גליקמי (LOE IIa). נמצאה גם ירידה בתמותה הקשורה לטיפול ב-T בשני מחקרים רטרוספקטיביים.

כמו כן, החוקרים מציינים שמספר מחקרים אקראיים ומבוקרים בגברים עם מחלת לב כלילית או אי ספיקת לב דיווחו על שיפור בתפקוד הכללי בקרב גברים שקיבלו T בהשוואה לפלציבו.

בנוסף, הם מציינים שהמטה-אנליזה הגדולה ביותר שנעשתה עד כה מצאה שלא היה סיכון CV מוגבר בגברים המקבלים T , ונמצאה אף ירידה בסיכון ל- CV בין אלו עם סינדרום מטבולי.

החוקרים מסכמים כי אין כל עדות משכנעת לסיכון מוגבר ל-CV הקשור לטיפול ב-T .  למעשה, מדגישים המחברים, העדויות מצביעות על קשר חזק לפיו רמות תקינות של T קשורות לשיפור במצב הקרדיווסקולרי , ונראה שקשר זה לא זכה עד כה להערכה מספקת.

Mayo Clin Proc. 2015 Feb;90(2):224-51.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה